Adana ve Hüseyin Sözlü (3)

MHP Adana Belediye Başkan adayı Hüseyin Sözlü zorlu bir yarışa girdi. Diğer partilerin adayları henüz belli değil... Alternatif adaylarla kıyaslanarak yapılan anketlerde Hüseyin Sözlü önde çıkıyor. Konuşmamızın son bölümü bugün.
Bu arada, eski belediye başkanı Aytaç Durak bir açıklama gönderdi. Fikir namusu adına bu açıklamadan bahsetmek istiyorum. MHP genel başkanının kendisine, “İstifa et, aklan da gel.” dediğini, “arkasında durmadığını” söylüyor ve ekliyor: “Acaba şehrindeki seçim sonuçlarını benim gibi etkileyen Türkiye de 2. bir şahıs var mıdır?”
Değişik partilerde başarısını gösteren grafikler de göndermiş.
Hüseyin Sözlü, sadece MHP’den üç dönemdir, iktidarın bütün engellemelerine rağmen, Ceyhan Belediye Başkanlığını yürütüyor. Ne kadar tenkit edilirse edilsin, bir genel başkan, halk bir ışık yakmasa, Adana’dan Hüseyin Sözlü’yü aday gösteremezdi.
Hüseyin Sözlü, “Siyaset analizcileri, ki daha çok hükûmetle çalışırlar, artık Adana’yı inkâr edemiyorlar. Adana’da MHP’nin birinciliğini son zamanlarda kamuoyu araştırmalarının temsilcileri televizyon kanallarında açıkça ifade ediyorlar.” diyor.
-Adana’da gelişmişlik şu anda ne durumda?
-Zafer inşallah bizim olacaktır. Bunu sadece yerel yönetim açısından değil, Türkiye’de demokratik kültürün kökleşmesi açısından da başarmak zorundayız. Çünkü ülkenin temel değerleriyle ilgili problemlerde de yerel yönetimleri sadece yerel yönetim olarak düşünmemek lâzım. Adana’da MHP’nin varlığını tescil ettirmek, gücünü artırmak noktasında bir tavır ortaya koymalıyız. İktidar nimeti olmadan halk üç dönem arkamda durmuş. Türkiye’nin sanayileşme hamlesinde lokomotif vilâyeti Adana, şu anda 14. sırada. Yanı başımızdaki Antep, pamuğun popüler olduğu dönemlerde 6.8 milyar dolar sınırında, Adana 1.8 milyar dolar. Adana bu 11 yılda, bu iktidar döneminde Türkiye’nin işsizlik şampiyonudur. Borç batağı şampiyonudur.
-Birçok hükûmetle çalıştın. En partizan hükûmet bu hükûmeti mi görüyorsun?
-MHP ortak olmadan önce 1999’da seçildik. O zaman Bayındırlık Bakanlığı Şehircilik Bakanlığı’nın karşılığı idi. Genel başkanımız bize hep adaletle davranmamızı öğütledi. Hiç kimse AKP’nin yaptığını yapmadı. Ben kendim, çağdaş demokrasiye, hukuk devletine gerçekten inanan birisi olarak bir gün iktidara geldiğimizde AKP’nin modelini, MHP’nin inançlı, çekirdekten yetişmiş kadrosunun bir parçası olarak şahsen arzu etmem. Halkın seçtiği belediye başkanına parmağını sallayan valinin parmağını birisinin tutup kırması lâzım. Dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde, ileri demokrasisinde var? Sovyet tipi demokrasiler bile, şu andaki Türkiye’nin gerisinde değiller. Çağdaş şehircilik adına Adana’mızın kaybetmiş olduğu bütün imkânları yeniden kazandırmak istiyoruz, Adana’yı biz çağdaş şehirciliğin, modern planlamanın merkezi hâline getirip cumhuriyet döneminin en güzel örneğini Adana’da inşa etmek istiyoruz. Adana inşallah milliyetçi belediyecilik açısından Türkiye’nin örnek merkezlerinden biri olacaktır. Adana’da başarıyı seçimde göğüsledikten sonra icraatta bunun karşılığını verip tüm Türkiye’de bunu hissettireceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları