Vaka sayısı eksiye de düştü ya!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kovid-19 verilerinin tutulduğu sistemler arasında, 14 Nisan''dan beri yaşanan senkronizasyon hatasının aktif vaka sayısının matematiksel olarak mümkün olmayacak şekilde eksiye düşmesi sonucu fark edildiğini belirterek, "Problem çözülmüştür. Toplam aktif vaka sayısı 17 bin 259''dur." ifadelerini kullandı.
Koca ayrıca "Durumu daha ağır ve Kovid-19''la savaşta bizi başarısız gösterecek bilgi kırıntılarına bile maalesef hastalık derecesinde takıntılı olanlara da şifa diliyoruz." diye de herhalde durumu haber yapanlara ve verilerin sağlıklı olmadığının bir defa daha anlaşıldığını açıklayan CHP''ye sataşmada bulundu.
***
Haber, sadece muhalif basında yer aldığı için ve muhalefet tarafından da CHP''nin imzasız açıklaması dışında pek konuşulmadığı için gündemin üst sıralarına tırmanamadı!
Oysa bu bir skandaldır. Vaka sayısı nasıl olur da eksiye düşer... Vaka sayısı, hava sıcaklığı değil ki sıfırın altına düşsün! Vaka ya vardır ya yoktur. Senkronizasyon ne demek? Rakamlar gerçekse birbirini tutsun diye senkronize etmeye gerek var mı? Zaten otomatik olarak rakamlar birbirine senkronizedir!
Hani ilkokullarda, toplama çıkarma öğretilirken "sağlama" da öğretilir ya "senkronizasyon hatası" demek, rakamlara, toplama çıkarma ve sağlama işlemlerini bile yapmaktan aciz insanlar tarafından müdahale edildiğini kabul etmek anlamına gelir.
Bu da, bugüne kadar açıklanan hiçbir rakam doğru değil demektir!
***
Aktif vaka sayısı, ölüm sayısı ile iyileşen hasta sayısı toplamının, toplam vaka sayısından çıkarılması ile anlaşılıyor. Sağlık Bakanlığı, 29 Nisan 2022''de 1924 yeni vaka tespit edildiğini, 9 kişinin öldüğünü, 8302 kişinin iyileştiğini açıkladı.
Böylece bugüne kadar açıklanan toplam vaka sayısı 15 milyon 30 bin 321''e, can kaybı 98 bin 760''a, iyileşen hasta ise 14 milyon 936 bin 277''ye ulaşmış görünüyordu.
Bu verilere göre aktif vaka sayısı, eksi 4 bin 716 çıkıyor! Eksi vaka olur mu?
Aslında rakamlarla bir algı oluşturulduğunu söylüyorduk. Bu tespitin dayanağı, 2020 ve 2021 yıllarındaki toplam ölüm vakalarının saklanmasıdır.
TÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye''de 426 bin kişi öldü. 2019 yılında ise ölüm sayısı, 435 bin 941 olarak gerçekleşti.
Ölümler sebeplerine göre incelendiğinde, 2019 yılında yüzde 36,8 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm sebebini, yüzde 18,4 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
***
2020 ve 2021 yılı ölüm verileri, Sağlık Bakanlığı''nın pandemi ilanından itibaren açıkladığı bütün rakamların yanlış olduğunu göstereceği için mi açıklanmıyor?
Gerçi Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu''na göre "65 yaş üzerinde olan nüfus, 2016''dan 2019''a kadar yılda ortalama 309 bin kişi azalırken, 2020''de 411 bin kişi azalmıştır. Yaklaşık 100 bin kişilik fark, fazladan ölümlere işaret etmektedir."
"100 bin kişilik fark" verisinin doğruluğunu teyit ettirmek şu an için mümkün değil. Çünkü gerçek rakamlar, TÜİK''in ve Mezarlıklar Genel Müdürlüğü''nün elinde ve açıklamıyorlar.
Tabii ölüm sebepleri açıklanırken kaç kişinin yanlış tedaviden öldüğü de belirtilmeli... Hidroksiklorokin tedavisinden kaç kişi öldü, aşırı Favipiravir yüklemesinden kaç kişi öldü? Başka yöntemlerden kaç kişi öldü, genetik sıvıların yan etkileri nelerdir? Sıvılandıktan sonra kaç kişi kalp krizinden gitti? İnsan haklarına saygılı bir yönetim bütün bunları açıklar değil mi?