''Ufuk Avrupa'' ise gelecek kimin?
Avrupa Birliği resmî sayfalarından açıklanan şekliyle, 1984 yılından beri "Araştırmacıların, bilimsel bilginin ve teknolojinin serbestçe dolaştığı bir Avrupa araştırma alanı oluşturmak, Avrupa Birliği''nin bilimsel ve teknolojik temelini güçlendirmek" amacıyla "Ufuk Avrupa" adı altında bir teşvik programı sürdürülüyor.
Türkiye de 2003 yılından bu yana Ar-Ge ve Yenilikçilik alanında yürütülen çerçeve programlarına katılım sağlıyor. Program, Türkiye''de de 2021-2027 dönemi için "Ufuk Avrupa" adıyla yürütülecek.
AB sayfalarında, "Program, iklim değişikliği ile mücadele, dijitalleşme ve sanayi 4.0 gibi birçok alanda Türkiye''ye fayda sağlayacaktır." deniliyor.
***
Türkiye''nin Ufuk Avrupa Programı''na resmen katılımı dolayısıyla TÜBİTAK tarafından "Ufuk Avrupa Programı Açılış Etkinliği" düzenlendi.
Ajans haberlerinde ise "95,5 milyar avroluk bütçesi ile yeşil dönüşümü, yeşil kalkınmayı önceliklendiren Ufuk Avrupa Programı''nın açılış etkinliği, Türkiye''nin ''2053 sıfır emisyon'' hedefleri kapsamında önem taşıyor" ifadeleri kullanıldı.
***
Toplantıda konuşan TÜBİTAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Hem iş dünyası hem de bilim dünyası açısından gelecek en az 10 yıl boyunca konuşacağımız başlıklar salgın odaklı süreçler, iklim değişikliği ve buna bağlı değişkenler. Buna bağlı gıda tedariki, yeşil dönüşüm, yeşil mutabakat gibi çokça duyduğumuz süreçler... Pandeminin getirdiği avantajla birlikte riskin yüksek olduğu siber güvenlik başlığı var." dedi.
Mandal, "Türkiye''nin 2053 yılı sıfır emisyon hedefi bizim için en önemli motivasyon unsurlarından biri." diye bilgi verdi...
Programa İnternet bağlantısıyla katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Horizon 2020" kapsamında, 1349 Türk yürütücünün dahil olduğu 948 farklı projenin, AB''den yaklaşık 300 milyon Euro fon almayı başardığını belirterek şimdiye kadar 30 Türk araştırmacının Avrupa Araştırma Konseyi tarafından desteklendiğini bildirdi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise "2021-2027 döneminde AB''nin 13 programı ve ajansına da ilke olarak katılma kararı aldık. Bunlardan 5''ine şu an itibarıyla katılmış durumundayız. Ufuk Avrupa, dijital ve yeşil bir Türkiye ve Avrupa için önemlidir. Tüm kurumlarımız AB programlarına katılmaya hazırdır. Zira ortak geleceğimiz Avrupa, ufkumuz Avrupa." dedi.
Ufkunuz Avrupa ise gelecek kimin olacak?
***
ABD''de ise bilimsel seviye bakın nerelerdeymiş...
Washington Times''ta yazan Robert Knight, "Sahte bilim ve totaliter ayartma" başlıklı yazısında şöyle dedi:
"Yakın tarihli bir ulusal ankette, Demokrat seçmenlerin yaklaşık yarısının sosyal medyada COVID-19 aşılarının etkinliğini alenen sorgulayan kişileri para cezasına çarptırmak veya hapse atmak istediği ortaya çıktı! Demokrat seçmenlerin yüzde 59''u ise hükümetin aşısız insanları, evlerine kapatmasını onayladığını belirtti."
Knight, ABD medyasının neredeyse tamamının, bilimsel tartışmaları boğduğunu, MRNA yöntemini bulan Robert Malone''un bile sansür edildiğini yazdı.
***
Türkiye''de de durum pek farklı değil. Üstelik üniversitelerin, özellikle tıp fakültelerinin bilimsel araştırma yapması bakanlık iznine bağlandı. Hükümet ise genel olarak "Ufuk Avrupa" çerçevesinde AB''nin uygun gördüğü araştırmalara teşvik vermesine önayak oluyor. Yani bilimsel araştırmalar AB kontrolünde... Kimse, "Teşviklerden yararlanmak için bu yollara başvuruyorlar" demesin; sonra yol olur ve üniversitelerdeki araştırmacıların önü tamamen tıkanır.
Amerikan medyasının ve AB''nin söylemleri bilim diye kabul edilir... Yani sahte bilim... Tartışmaya izin verilmeyen yerde bilim olur mu?
Hem sonra Türkiye ve dünya için "sıfır emisyon" hedefini kim belirledi? Sıfır emisyon demek sıfır kalkınma demektir...
Türkiye''yi yöneten kadro, ABD ve AB''nin belirlediği hedeflere kilitlenmiş durumda...
Böyle bir ülkenin geleceği olabilir mi?