Üç kulüp, Türkiye gibi yönetiliyor!
Türkiye''nin üç büyük futbol kulübü kötü yönetiliyor. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş''ta bu sebeple lig ortasında teknik direktör ayrılığı yaşandı ama başarısızlık üçünde de devam ediyor. Buna karşılık, uzun yıllar kötü yönetilen dördüncü büyük kulüp Trabzonspor bir süredir iyi yönetildiği için şu anda lider durumda. Bu, sadece şimdiki teknik direktör Abdullah Avcı''ya bağlı bir durum değil ama onun da büyük katkısı var şüphesiz.
Galatasaray''da Fatih Terim, kulübe birçok şampiyonluk yaşatmış, ekip yönetimini bilen, lider karakterli bir kişi ama bu sene o özelliklerini kullanamadı. Beşiktaş''ta Sergen Yalçın ise sadece Türkiye''nin değil dünyanın en iyi futbolcularından biriydi ve Beşiktaş''taki ilk teknik direktörlük yılında, şampiyonluk kazandırarak büyük bir başarıya imza atmıştı. İkinci yıl kadronun takviye edilmesine rağmen kötü sonuçlar birbirini takip etti. Fenerbahçe ise zaten birkaç yıldır liderini bulamadı... "Teknik direktör tercihleri de doğru değildi" diyenler çok.
Trabzonspor''da ise öyle bir ortam oluşturuldu ki, Sörloth diye bir futbolcu gol kralı ve yıldız oldu. Sörloth, Almanya''nın güçlü kulüplerinden birine gitti ama orada varlık gösteremedi. Trabzonspor''a onun yerine alınan Cornelius ise en az Sörloth kadar başarılı oldu.
***
Fenerbahçe ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Kulüpte bir süre doktor olarak çalışan Gürkan Kubilay, NutSpor''da yaptığı açıklamada "Fenerbahçe''de mindfulness sistemini denedik. Başkan Ali Koç''un bilgisi dahilinde. Çok da başarılı oldu. Yedi maçın altısını kazandık. Ancak Erol Bulut bundan rahatsız oldu" dedi. Takım lider durumdayken Kubilay''ın işine son verilmiş...
Mindfulness, "dikkati yönetmek" olarak da tanımlanıyor. Gürkan Kubilay, futbolculara dikkat ve odaklanma eğitimi verdiğini söylüyor.
Mindfulness, "şimdiki zaman farkındalığı" da sayılıyor. Tabii sadece farkındalık değil... Budizm kaynaklı bir felsefe olsa da değişik adlarla tarih boyunca her işte uygulanagelmiş bir yöntem. Fatih Terim, bu yöntemi hem Galatasaray''da hem milli takımda uygulamıştı. O buna mindfulness demiyordu ama ekibin hedefe kilitlenmesini sağlayarak başarıya ulaşıyordu. Şenol Güneş''in Trabzonspor, Milli Takım ve Beşiktaş''taki başarılarının arkasında da böyle bir liderlik vardır.
Aslında hayatta başarı, dikkatini belirli bir noktaya yöneltme becerisine sahip olmakla kazanılır. Bazı insanlar, bu yeteneğe doğuştan sahiptir. Eğitimle de kazanılabiliyor.
***
Peki öyleyse Türkiye neden kötü yönetiliyor? Ekonominin durumu ortada... Dünyanın en iyi havaalanının pisti yok ediliyor, üzerine hastane yapılıyor! Cumhurbaşkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı''nı kendi deyimiyle "topal ördek" durumuna düşürmeye çalışıyor. Yani kendi başarısını başkasının başarısızlığına bağlıyor. Dikkatini yönetmeyi biliyor ama iyi yönde değil... Oysa bir devlet yönetiminin başarısı, ülkeyi bütün unsurlarıyla ana hedefe yöneltmekten geçer.
Erdoğan''ın ana hedefleri kurduğu partiye destek verenlerle aynı olabilir. Zaten seçimleri de bu hedef birliği sayesinde kazandılar. Yalnız, artık anlaşıldı ki, Erdoğan ve AKP kurucularının hedefleriyle, milletin hedefleri aynı değil. Erdoğan ve AKP''nin gizli gündemi de var ve rejimi değiştirmek istiyorlar. Bunun için de bir süre daha iktidarda kalmaları gerekiyor. Bu sebeple iktidarlarına son verme ihtimali bulunan ve dikkat yönetmeyi bilen yeni lider adaylarına tahammülleri yok. Çünkü projeleri bozuluyor.
***
Gördüğüm kadarıyla, üç büyük kulüpte başarısızlığın asıl sebebi, yöneticilerle futbolcuların hedefinin farklı olmasıdır. Herkes kendi hedefine hizmet ediyor.
Erdoğan ve yönetiminin başarısızlığının asıl sebebi de bu! Milletin bütün direnç noktalarını yok ederek ulaşacağınız yer, başarı değil, yıkımdır.