Türkiye savaş mı kaybetti?

Onur Öymen, Eğitim-İş'in İzmir 3 No'lu Şubesi'nin 9 Nisan 2016 tarihinde düzenlediği "Hükümetin Dış Politikası ve Yeni Anayasa Tuzağı" konulu panelde önemli bir konuşma yaptı:

"* Bugün dış politikamızın en önemli konularından biri Anayasa konusudur. Çünkü yabancı ülkelerin Türkiye'ye uzunca bir zamandan beri yeni bir anayasa yapması için çeşitli yollardan telkinlerde bulunduğunu görüyoruz.

* Aslında büyük devletler başka ülkeleri etkilemek istedikleri zaman önce Anayasalarını değiştirtmeye çalışırlar Ama kendi Anayasalarını kolay kolay değiştirmezler. Amerikan Anayasası 227 yıldan beri değişmemiştir; Bu anayasanın maddelerinde 27 kere değişiklik yapılmıştır ama Anayasa baştan aşağıya değiştirilmemiştir.

***

* 2. Dünya Savaşı bittikten sonra Amerika'nın ilk yaptığı işlerden biri Japonya'ya yeni bir anayasa kabul ettirmek olmuştur. Bugün de yürürlükte olan Japon anayasası işgal kuvvetlerinin komutanı General Mc. Arthur'un hukukçu subayları tarafından hazırlanmıştır.

* Alman anayasası da benzeri bir şekilde kaleme alınmıştır. Önce 1946 yılında, gene Amerikalı hukukçuların yönetiminde Bavyera bölgesi için bir temel yasa hazırlanıyor. Daha sonra 1948 yılında, galip devletler Londra'da Alman Anayasası'nın esaslarını saptıyorlar. Bu işle görevlendirilen komisyonlarda Almanlar yok. Anayasayı hazırlayıp Başbakan Adenauer'e götürüyorlar. Adenauer, "Bu bir felaket, biz böyle bir metni kabul edemeyiz" diyor. Ancak, baskılar karşısında Londra'da hazırlanan Anayasayı küçük değişiklerle kabul etmek zorunda kalıyor Bugün yürürlükte olan Alman Anayasası, esasları Londra'da hazırlanan bu anayasadır.

* Bu iki devlet savaş kaybetmiş. Savaş kaybeden devletlere, güçlü devletler diz çöktürüp, ülkelerini nasıl yöneteceklerini, ilkelerinin ne olacağını belirleyen anayasalar hazırlatmışlar. Peki şimdi Türkiye savaş mı kaybetti? Niye bize yabancılar sürekli bir yeni anayasa yapmamız için dayatıyorlar?

***

* "Türkiye'ye yeni Anayasa gereklidir", "Yeni anayasa yapılmalıdır" sözleri yıllardan beri Amerikan düşünce kuruluşlarının raporlarında tekrarlanıyor. Üstelik raporlarında bir de yeni anayasada Türk kelimesi geçmesin diyorlar

* Amerikan Anayasası bu kadar yıl değişmedi de niye Türk Anayasası değişsin, bunu soran yok. Amerikan Anayasası kabul edildiğinde, Amerika'da hâlâ kölelik düzeni vardı. Ondan sonra ne gelişmeler olmuş? Kölelik kalkmış iç savaş olmuş, iki dünya savaşı olmuş, Amerika'da çok şey değişmiş, eyaletlerin sayısı artmış... Bunların hiçbiri bir anayasa değişikliği için yeterli sebep sayılmamış.

* Peki şimdi neden Türkiye'de yepyeni bir anayasa istiyorlar? Açık konuşalım, yabancılar Atatürk Cumhuriyeti'nden, Kemalizm'den rahatsızlar. Niye? Çünkü Kemalizmin özünde, dış politikanın tam bağımsızlık esasına göre yürütülmesi var. Yabancıların tahammül edemediği bu... Çünkü istiyorlar ki stratejik açıdan hassas bölgelerde bulunan devletler, onlar ne istiyorsa onu yapsın...

* Cumhuriyet döneminde görüyoruz, Türkiye daima kendi çıkarları neyi gerektiriyorsa, onu yapmış. Hatay'da Fransa'ya boyun eğmiş mi? Daha sonraki yıllarda Ecevit, dış baskılara boyun eğerek Kıbrıs'a çıkartma yapmaktan vazgeçti mi, geçmedi. Kardak'a çıkartma yapmaktan vazgeçtik mi, geçmedik. İşte bu yabancıları rahatsız ediyor. En sonunda 1 Mart tezkeresinde Amerika'nın Türkiye üzerinden Irak'a bir cephe açma girişimine Hükümet razı oldu TBMM izin vermedi. Amerikan tarihinde böyle bir örnek yok. Türkiye'de en kötü dönemlerde bile millî çıkarları koruma refleksi var.

* Şimdi Türkiye'nin yapısını, dokusunu değiştirmek istiyorlar. Bunun çaresi Anayasayı değiştirmek. Anayasayı, yani devletin yapısını, değiştirmek... Sanki Türkiye savaş kaybetti, bize dışarıdan anayasa değişikliği dayatıyorlar. İşin özü bu..."

Yazarın Diğer Yazıları