Sosyal medya ve psikoloji: Beğeni ve takipçi sayılarıyla ilgili gerçekler
Sosyal medyada popüler olmak, gerçek hayatta değerli olduğun anlamına gelmez.
Sosyal medya platformları sadece insanların günlük yaşamlarını paylaşmalarını sağlamakla kalmıyor, psikolojik etkileriyle de derin bir etki bırakıyor.
Beğeni ve takipçi sayıları kullanıcıların çoğu için sadece birer sayı olmaktan öte bir tür sosyal değer ölçütüne dönüşmüş durumda.
Bireylerin dijital varlıklarını inşa etme ve sürdürme biçimini önemli ölçüde etkileyerek psikolojik sağlıkları üzerinde önemli bir etki yaratıyor.
Sosyal medya etkileşimleri bireyler arasındaki bağları güçlendirebileceği gibi, bir çeşit rekabet ortamı da yaratıyor. Beğeni ve takipçi sayıları, kullanıcıların kendilerini değerlendirmelerinde bir ölçüt haline geliyor ve bu durum zamanla bir obsesyon haline dönüşebiliyor.
Özellikle gençler arasında, 'beğeni' almak veya 'takipçi' sayısını artırmak, kişisel değeri artırmanın bir yolu gibi algılanabiliyor.
Beğeni sayılarınız değil, paylaşımlarınızın kalitesi sizi gerçekten öne çıkarır.
Bu takıntının beraberinde getirdiği en önemli sorunlardan biri, kendini sürekli olarak karşılaştırma eğilimidir.
Bir kişi, paylaşımlarının ne kadar beğenildiğine veya takipçi sayısına bakarak diğer kullanıcılarla kendisini karşılaştırabilir. Özsaygıyı olumsuz etkileyerek, kişinin kendini yetersiz hissetmesine yol açabilir.
Kullanıcılar, beğeni sayılarını kişisel değerlerine bağlayarak sosyal medya üzerinden aldıkları onayı gerçek dünyada kendilerini değerli hissetmek için bir ölçüt olarak kullanabilir.
Bununla birlikte sosyal medyadaki beğeni ve takipçi sayılarına odaklanma eğilimi bir tür bağımlılık geliştirme riskini de beraberinde getiriyor.
Sürekli olarak yeni içerikler üretme veya beğeni almak adına gerçek hayattan uzaklaşma kişinin sosyal medya platformlarına bağımlılığını artırabilir. Kullanıcıların gerçek dünyadaki ilişkilerini ihmal etmesine ve sosyal izolasyon riskini artırmasına neden olabilir.
Ayrıca beğeni ve takipçi sayılarındaki artışın geçici olabileceği gerçeği kullanıcıların duygusal dalgalanmalara neden olabilir.
Bir paylaşım beklentilerin altında beğeni alırsa veya takipçi sayısında bir düşüş yaşanırsa, bu durum kişinin özsaygısını sarsabilir ve duygusal olarak olumsuz etkileyebilir. Kullanıcıların sürekli olarak sosyal medyadaki başarılarını kanıtlama ihtiyacı hissetmelerine yol açabilir.
Sorunların üstesinden gelmek ve daha sağlıklı bir sosyal medya deneyimi için bireylerin kendi değerlerini sosyal medya metriklerinden bağımsız olarak görmeleri gerekmektedir.
Gerçek değer, sanal bir platformda toplanan beğeni ve takipçi sayılarından ziyade kişinin kendine duyduğu saygı ve çevresiyle olan gerçek bağlantılarıdır.
Unutmamak gerekir ki; sosyal medya sadece bir araçtır ve gerçek mutluluk, dengeyi sağlama ve gerçek dünya ile bağlantı kurma yolunda atılan adımlarla mümkündür.