Musul'da neler oluyor?

Osmanlı dönemindeki Musul Vilayeti, bilindiği gibi Musul, Kerkük, Erbil ve Selahaddin şehirleri dahil bugünkü Kuzey Irak'ın tümünü kapsıyordu. Biz lisedeyken, genç yaşına rağmen tanınmış bir halk ozanı olan Aşık Gül Ahmet, "Kırım, Kafkas, Kerkük bizim yurdumuz, Alacağız Başbuğ izin verirse" diye başlayan bir türkü söylerdi.

Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk bölgeyken Sibirya'ya sürülen Türkler de vatanlarına geri dönüyordu. Kırım, Rusya tarafından işgal edildi. Kafkasya'da Rusya destekli Ermenistan, Azerbaycan topraklarının beşte birini yani Karabağ'ı işgal altında tutuyor.

Kırım, Kafkas, Kerkük'e gitmek şöyle dursun, Türkiye, kendi siyasi iktidarı tarafından, "Yeni Türkiye, Yeni Anayasa, Türkiyelilik, Türkiye milleti" gibi kavramlarla Türk devleti olmaktan çıkarılmak isteniyor. Aynı iktidar, Irak ve Suriye'de Türkmenleri korur mu?

***

Çok kimse, "Musul'da neler oluyor?" diye soruyor. Türkiye'nin, Musul'un 32 kilometre kuzeyindeki Başika kantinde, 600 askerle üs kurduğu, bölgeye tanklar sevk ettiği gibi haberlerden sonra anlaşıldı ki burada askeri eğitim faaliyeti yapılıyor. Konuyla ilgili resmi mutabakatın da eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun 4 Kasım'da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaretinde imzalandığı bildiriliyor.

Bu mutabakattan Bağdat'taki yönetimin de haberi var. Hatta Irak Savunma Bakanı'nın kampı ziyaret ettiği, buradan başlayacak hareketle Musul'un kurtarılacağına dair sözler söylediği de ortada.

Öyleyse Bağdat hükümeti şimdi neden, "48 saat içinde Irak'ı terk edin. Yoksa Rusya'yı yardıma çağırırız" diyor?

Herhalde Rusya ve İran'ın baskısı altında kaldılar. İran, bölgede Şii kartına oynuyor; Türkiye Sünni kartına!

***

Türkiye'deki siyasi iktidar, Türkmen kartını ise Bayır-Bucak bölgesine Rusya-Suriye ortak saldırısı sırasında hatırladı.

Amerikalılar bir Türkmen şehri olan Telafer'de Barzani kuvvetlerine katliam yaptırmıştı. Bundan yıllar sonra da IŞİD, Telafer ve Tuzhurmatı'daki Türkmenleri darmadağın etmişti. Yine Kerkük, Barzani kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, Osmanlı dönemi tapularına el konulmuştu. Son olarak da Barzani kuvvetleri Tuzhurmatı'da yine Türkmenleri katletti.

Burada garip bir durum yok mu? Yani Barzani Türkmenlere operasyon yapıyor ama Türkiye, Barzani ordusunu eğitiyor. Üstelik bu durum haberlerde verildiği gibi yeni değil. Türkiye, Barzani ordusunu kuruluşundan beri eğitiyor zaten!

***

Irak'ta Türkiye'nin uluslararası antlaşmalardan doğan hakları var. Bu hakları dokuz yıl önce Hasan Ünal gündeme getirmiş ve "Irak devletinin üniter yapısının bozulması ve ortadan kalkması durumunda, Türkiye Musul Vilayeti'nde hak iddia edebilir" demişti. Ünal,1926 yılında imzalanan İstanbul Antlaşmasının bu şekilde yorumlanabileceğini belirtmişti.

İstanbul Antlaşması'nda ise "Burada (Musul'da) yaşayan Türk nüfusun hakkı gasp edilmeyecek, ayrıca 25 yıl boyunca Irak'ın tümünün petrol doğal gaz ve bunlara dayalı türevlerin ve bunlara dayalı sanayinin toplam gelirinin devlet hakkı olan bölümünün yüzde 10'unu Türkiye alacaktır" gibi şartlar var.

***

Bugüne kadar gerek Afganistan ve Irak'ın işgali gerekse Arap Baharı'nın tezgâhlanmasının ardından Libya ve Suriye'nin parçalanması süreçlerinde ANAP ve AKP iktidarları, Amerikan projelerine hizmet etti. Şimdi Rus uçağını düşürdük diye efeleniyorlar ama bunun İncirlik üssüne Amerikan uçaklarının davet edilmesinden sonra yapılması manidar! Kaldı ki AKP iktidarı, Suriye'deki Süleyman Şah'ın türbesini bile yıkıp sınıra taşımadı mı?

Keşke milli bir politika takip etseler de biz de arkasında durabilsek!

Amerikan projelerini desteklerlerse iktidarlarını sürdüreceklerini sanıyorlar. Bindiler Amerikan gemisine, gidiyoruz kıyamete!

Yazarın Diğer Yazıları