Leylekler, "Yeni Anayasa" getirmedi!

Aydın'ın Germencik ilçesine, yörede "baharın müjdecisi" olarak görülen leylek sürüleri gelmeye başladı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre leylekler, Ovakaraağaçlı Mahallesi'nde çatı ve direklerde yuva yapmaya başladı.

Muhtar Emin Tay, konuyla ilgili olarak, "Mevsim boyunca 200 kadar leyleğin mahallemize gelmesini bekliyoruz. Leylekler mevsim sonuna kadar burada kalıp yavruluyor. Sonra yeniden sıcak bölgelere göç ediyor. Bazen neredeyse 2 kişiye bir leylek düşüyor. Burada leylekler gelmeden hiçbir çiftçi çalışmaya başlamaz. Büyük küçük herkes leylekleri çok sever. Onların uğur ve bereketi getirdiğine inanırız" dedi.

Silifke'de ise biraz zorlamayla, yani bahçenin örtü altına alınması sayesinde ilk erik hasadı yapıldı. Eriğin kilosunun 150-200 lira arasında satılması bekleniyor.

Karadeniz'de ise elmalar çiçek açtı... Örtüsüz...

***

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise "Yeni Anayasa" çalışmalarıyla ilgili olarak, "367'yi bulacak bir çalışmanın yapılabileceği kanaatindeyim. Olmadı 330 ile millete gideriz, millet kararını verir. Parlamentonun içinde iyi bir çalışmayla 330'un bulunacağını düşünüyorum" dedi.

Meclis Başkanı oy kullanamayacağından, AKP'nin milletvekili sayısı, 316'ya düşüyor. Bu durumda, AKP'nin 330'u tamamlaması için gereken 14 milletvekilini leylekler mi getirecek?

Leylekler, doğaya ihanet etmez ama insanoğlu eder. "Örtülü pazarlık"la 14 kişi bulabilirler!

Kurtulmuş, "Bir kere şunu çok net söylemek lazım, Türkiye'deki bundan sonra siyasal dönüşümün kilit noktası yeni anayasadır. Artık Türkiye sivil, demokratik katılımcı yeni bir anayasayı baştan sona, ruhuyla, felsefesiyle, ön gördüğü sistemiyle kurduğu mekanizmalarıyla yeniden, kurgulamak mecburiyetindedir. Bu tehir edilemez, rafa kaldırılamaz bir toplumsal taleptir. Toplumda böyle bir talep vardır ve bundan hiçbir siyasi parti kaçamaz" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş sık sık "reform"dan da bahsetti.

***

Bilindiği gibi daha iki üç gün önce ABD'nin eski Ankara Büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman, otoriterlikle suçladıkları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan ya reform yapmasını ya da istifa etmesini istedi.

Bu iki kişi ABD derin devletini temsil eder. ABD'nin dış politikasını oluşturan ekiptendirler.

Peki reform dedikleri nedir? Onu, AKP yetkilileri açıklayamıyor. Başkanlık sistemi ve istikrar üzerinden tartışma sürdürüyorlar. Fakat Güneydoğu'daki destekçileri açık konuşuyor! Meselâ HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, AKP'nin muhalefet destek vermese de hazırlayacağı anayasa taslağını Meclis'e sunacağını belirterek "Biz de şunu diyoruz; eğer o baştaki 'değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez' maddelere dokunulmayacaksa, askeri sistemi ve vesayetçi sistemi dayatan maddelere dokunulmayacaksa bu, yeni anayasa olmayacaktır" dedi!

Türk Milleti'nin talebi bu mudur? Hani "Yeni Anayasa""aziz millet" istiyordu? Hak geçmesin; Devlet Bahçeli ile Mustafa Kamalak da "Yeni Anayasa" istiyor ama onlara oy verenlerin böyle bir talebi yok!

***

Açıkça görüldüğü gibi Yeni Anayasa'yı ABD dayatıyor, Tayyip Erdoğan'a da şantaj yapıyorlar... "Yeni Anayasa yapmazsan seni düşürürüz" diyorlar... "Ya reform yap, ya da istifa et" başka ne anlama geliyor?

Tabii, asıl mesele şu ki Türkiye'de asker ve sivil bürokrasi içinde, reform dedikleri "Yeniden Türkiye kurgulamak" fikrini savunanlar vardır.

"Paralel devlet" dedikleri yapı da yeni bir Türkiye kurgulamak istiyordu! Tasfiye ediliyorlar.

Leylekler de "Yeni Anayasa" ve "Yeni Türkiye" getirmedi, getirmeyecek... Çok zorlarsanız, Silifke'de örtü altında yetiştirilen erikler gibi bir Anayasa yapabilirsiniz ama pahalıya malolur!

Kendiniz yersiniz!

Yazarın Diğer Yazıları