Erdoğan'ın Yeni Beştepe Projesi!

Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde "En son süreçte halkla arama konferansı yapmak yoluna da gidebiliriz" sözlerini açmasını isteyen gazeteciye "Arama konferansları, akademisyenler arasında veyahut da o konuyla ilgili dağarcığında bir şeyler olanların katıldığı toplantılardır. Bunu daha geniş planda tutup, halkla bu arama konferanslarını yapabiliriz. Yani seçeceksiniz, ondan sonra telefonlarla vatandaşla bu irtibatları kurmak suretiyle, yani bir nevi kamuoyu araştırması da diyebiliriz ama burada vatandaşın diyelim ki anayasanın o maddesiyle ilgili düşüncesi nedir, ne diyor, bunları halkla irtibat kurmak suretiyle... Öyle ufak rakamlar değil yani 500 bin değil sayıyı daha da artırmak suretiyle. Dolayısıyla toplumsal bir mutabakatın sağlanabileceği bir anayasanın oluşmasına bu arama konferansı çok ciddi bir zemin oluşturacaktır" diye açıklama yaptı

***

Bilindiği gibi, AKP'nin Yeni Anayasa çalışmaları başladığında eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk başkanlığında, içinde benim de yer aldığım Millî Anayasa Platformu kurulmuştu. Bu çerçevede 10'u yurt dışında olmak üzere 232 salon toplantısı yapılmıştı. Bu toplantılarda 194 farklı konuşmacı, toplamda 150 bin katılımcıya hitap etmişti. Organizasyon, yerel tertip komitelerinin kendi imkânları ile sürdürülmüş, doğrudan vatandaşların bireysel katkısı dışında hiçbir kurum ve kuruluştan maddi yardım alınmamıştı.

Buna karşılık, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in himayesinde AKP'nin Yeni Anayasa girişimini desteklemek için de bir "Anayasa Platformu" kurulmuş, başta TOBB, TZOB, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, KAMU-SEN olmak üzere 13 meslek örgütünün maddi olarak desteklediği "Türkiye konuşuyor" toplantıları yapılmıştı. Dört partiden milletvekillerinin de katıldığı bu yemekli toplantılara, katılımcılar, seçilerek telefonla davet edilmiş, önlerine matbu bir form konulmuş ve bu anketten bir sonuç alınmaya çalışılmıştı. Sekiz ilde yapılan bu toplantılara katılanlar, bir salonun beş yüz kişi aldığı kabulüne göre en fazla dört bin kişiydi.

Sonuçta, Meclis'te kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu 60 maddede anlaştıysa da, temel ilkelerde anlaşamamış ve AKP tarafından dağıtılmıştı.

***

Şimdi yine Millî Anayasa Platformu'nu örnek alarak ve 500 binden fazla vatandaşı bir araya getirerek Yeni Anayasa için kamuoyu oluşturmaya çalışacakları anlaşılıyor!

AKP sözcüleri bugüne kadar halkın Yeni Anayasa istediği iddiasında bulunuyordu! Halk Yeni Anayasa istiyorsa, dünyanın parasını harcayıp 500 bin kişiye yemek vermeye niçin ihtiyaç duyuluyor?

Zaten Yeni Anayasa talebi, Türkiye'nin "özerklik" temelinde bir federasyona dönüştürülmesi için doğrudan PKK'dan gelmektedir. Halk, "Yeni Anayasa" taleplerinin PKK üzerinden dışarıdan dayatıldığının da bilincindedir.

***

Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu'nun, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'yi ziyaretleri sonucunda ortaya bir "hamule" çıkacağını belirterek "Benim şahsen Beştepe'de devam ettireceğim bu tür çalışmalar var. Bu konuda konuşacak kimler varsa bu alanda konuşacak kimler varsa gerek akademisyen olarak gerek medya dünyasında hepsini inşallah dinleme fırsatı bulacağız. Birçok insanı buraya davet edeceğiz, düşüncelerini alacağız. İstiyoruz ki Türkiye bunları tartışır bir hale gelsin. Yani vatandaş eğer bu başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyorsa o zaman ortaya bir netice çıkmaz" dedi.

***

Kısacası vatandaşın gündeminde Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi olmadığını Tayyip Erdoğan da biliyor! Bu sebeple devletin Cumhurbaşkanlığı bütçesi olarak verdiği ödeneği kendi siyasi projesi için harcamak suretiyle kamuoyu oluşturmaya çalışacağını ilân ediyor!

Yine tutmayacak! Çünkü AKP kadroları bile bu işe gönülsüz!

Yazarın Diğer Yazıları