Diploma ile adam olunmaz ama...

Deniliyor ki, “Başbakan olmak için üniversite mezunu olmak şartı aranmıyor da Cumhurbaşkanı olmak için neden aranıyor?”
Bu ayrı bir konudur ama şu andaki tartışma, MHP grup başkanvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun “Başbakan’ın üniversite diploması sahte” iddiası üzerinedir!
Şayet bu iddia ispatlanırsa Türkiye’yi 12 yıldır sahte diplomalı bir kişinin yönettiği ortaya çıkacak!

***

İbrahim Okur diyor ki, “Bir kişi hangi okuldan ne zaman mezun olduğunu kesinlikle ispatlayabilir. Eğer o kişinin elinde sadece çıkış belgesi varsa, bu yeterlidir. O kişi, sonra gidip diplomasını almamış olsa bile diploması zamanında hazırlanmış ve arşivdeki dosyasına konmuştur. Diploma, kişinin ikinci müracaatında hazırlanmaz. Faraza bir yıl sonra diplomasını almak üzere okula gittiğinde, diploması dosyasından çıkarılır ve imza karşılığında kendisine teslim edilir. Bir arkadaşım, yüksek mühendis diplomasını almak için üniversiteye 35 yıl sonra gitti, kendisine 35 yıl önce kendi hocaları ve yöneticileri tarafından imzalanmış diplomasını çıkarıp verdiler ve yemin metnini imzalattılar. Kişinin aldığı dersler ve aldığı notlar bile dosyasında duruyordur.
Dolayısıyla, Başbakan İTİA mezunu ise üzerinde Marmara Üniversitesi yazmayan, okulun 1981 yılındaki statüsünü yansıtan bir diploma bir yerlerde olmalıdır. Ya kişinin elinde ya da okulun arşivindeki o kişiyle ilgili dosyada.
Bu sayede başbakan, durumunu tartışmaya yer bırakmayacak şekilde ispatlayabilir.
Millete karşı böyle bir sorumluluğu vardır. ‘Ben yüzde 43 oy aldım, o halde istediğim diplomayı almaya hak kazandım’ olmaz.
Aksi halde, etrafındaki ilahiyat profesörlerinden, ‘Başbakanın işlerini bu kadar kurcalamak caiz değildir, haramdır, günahtır’ gibi fetva desteği almak durumundadır!
Cumhurbaşkanlığına aday olacak bir kişi diplomasını tartıştırır mı? Bu kadar şaibe Türk milletine çok büyük bir haksızlık oluyor...”

***

İTİA’den mezunu olan Mustafa Temel ise, Başbakan’ın mezuniyet belgesi diye ortaya konulan geçiçi bitirme belgesinin, kendi çıkış belgesi ile benzemediğini, belge numarasının 677 diye düzenlendiğini doğrusunun 0677 olması gerektiğini, ayrıca belgede 410 diye başka bir numaranın bulunmasının yine kendi belgesinde tek imza, Başbakan’ın belgesinde ise iki imza yer almasının sahteciliği ispatladığını bildiriyor.
Temel, “Erdoğan’ın çıkış belgesinde fotoğraf eksik, okul damgası eksik. Belgede Nisan 1981’de bitirmiş gözüküyor. Bu da mümkün değildir. Nisan’da sınav yoktur. Tek ders sınavı Şubat’a sarkabilir. Ben okulu 15 Şubat 1980’de bitirmeme rağmen, Çıkış belgesinde 1978-1979 dönemi mezunu olarak gözüküyor. Okulun arşivine girilmesi gerekir. Kişinin aldığı dersler ve aldığı notlar bile dosyasında duruyordur” diyor.
Mustafa Temel, aynı okuldan aldığı kendi geçici bitirme belgesinin kopyasını da göndermiş... Tayyip Erdoğan’ın geçici bitirme belgesi ile hiç benzemiyor!
H H H
Tayyip Erdoğan’ın diploması diye yayınlanan Marmara Üniversitesi diplomasında ise dönemin rektörü ve dekanının isimleri var ama imzaları yok. Fotoğraf yok, mühür yok! Böyle diploma olur mu? Üniversite mezunu olanlar kendi diplomalarına bir baksın. Fotoğrafları yok mu, rektörün ve dekanın imzaları yok mu, mühür yok mu?
Konunun üzerinde neden duruyorum. Elbette herkes üniversite bitirmek zorunda değildir. Diplomayla adam olunmaz. Ancak bir kişi sahte diploma düzenleyip insanları aldatmışsa, bunun hukukta bir karşılığı olmalıdır. Ve diploma sahtekârlığı gerçekse, bunu yapan kişinin Cumhurbaşkanı olmak şöyle dursun, bütün siyasi görevlerinden istifa etmesi veya ettirilmesi gerekir!
Dileğimiz, Tayyip Erdoğan’ın bir an önce geçici bitirme belgesi ve diplomasını, üniversitede bulunan dosyasındaki bilgilerle doğrulatmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları