AKP, göz göre göre neden tuzağa düştü?

Türkiye ile Rusya'nın hiç gereği yokken karşı karşıya gelmesinin sebebini anlamak için, Suriye'de neler olup bittiğini görmek gerekir. Medya, artık kamuoyunu yönlendirmek için kullanılıyor ama bazen hiç beklemediğiniz zeminlerde doğru değerlendirmelere yer verilebiliyor. Meselâ, Amerika'nın Sesi adına Yıldız Yazıcıoğlu İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdel ile görüştü.

Bikdeli diyor ki "Esasen Türkiye-Suriye sınırında Rusya uçağının düşürülmesi olayı da şu anda Suriye'de cereyan eden gelişmelerin bir yan ürünüdür. Şunu bilin ki esasen orada bu savaşı yönetenlerin en büyük amacını oluşturuyor tüm bunlar. Gerçek şudur ki Türkiye ve Rusya iki dost ülkedir."

Yani Bikdeli'ye göre, Suriye'de savaşı yönetenlerin en büyük amacı, Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirmekti!

***

Peki AKP iktidarı, göz göre göre bu tuzağa neden düştü?

Bana göre bunun sebebi, AKP iktidarının, rejimi değiştirmek istemesidir. Zaten AKP'nin asıl misyonu budur. Son hükümet programı da resmen rejim değişikliği yapacaklarının ilan edilmesidir. Rejim değiştirmek anayasal suç olduğundan, devletin içinden veya halktan gelebilecek tepkileri etkisiz kılmak için AKP'nin dış desteğe ihtiyacı var. 120 yıldır Türkiye'yi küçük özerk bölgelere ayırmaya çalışan ABD ve İngiltere ise bu fırsatın bir daha ele geçmeyeceğini öngörerek AKP'ye yeniden tam destek vermeye başladı. Öyle ki Rusya'nın Türkiye ile ilgili iddialarını saçma bulduklarını bile söyleyebiliyorlar. Bu destek pek hayra alamet değil.

***

Bikdeli'nin Türkiye'ye çok önemli mesajları var:

"Suriye'de terör ile IŞİD aracılığıyla devleti ve hükümeti yok edebilirlerse eminim ki aynı unsurları kullanarak diğer ülkelerde de bunu başaracaklardır. Şunu sormak istiyorum; bir ülkedeki magandaların eline silah vererek siz gelin devleti yok edin demek doğru bir şey mi acaba? Aynı mantıkla İran'da veya Türkiye'de faaliyet gösteren teröristlere silah verilse biz bunu destekler miyiz? Neden Batılılar Suudi Arabistan'ın muhaliflerinin eline silah vermiyor? Neden Bahreyn hükümetine karşı olan kişilerin eline silah verilmiyor? IŞİD'in başarılı olması demek Suriye'nin bölünmesi demek. Suriye'nin bölünmesi ise bölgemizin bölünmesi demektir."

***

Irak bölündükten sonra aynı oyunun Libya ve Suriye'de oynanması, Türkiye'nin aklını başına getirmedi? Doç. Dr. Sait Yılmaz'ın belirttiği gibi "ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Demokrasi Vakfı, 2006 yılından beri Suriye'deki muhalif grupları fonları ile destekliyordu. Suriye'deki ayaklanma Tunus ve Mısır'daki hareketlere göre zamanlanmış ve koordine edilmişti. Ortada gene Batı tarafından eğitilmiş ve donatılmış İslamcılar vardı. Bunların bir kısmı Libya'dan gelip Türkiye üzerinden Suriye'ye geçti. İsyancılara silahlar Türkiye sınırları üzerinden gitti. Gönüllülere Türkiye'de iken barınma, eğitim ve emniyetli geçiş imkânı sağlandı. Türkiye, sınıra yakın bölgede Özgür Suriye Ordusu'nun tugaylarını kurmaya başladı. CIA'nın kontrolünde 2011 yılından beri Suriye'deki iç savaşın finansörü ve eleman kaynağı olmaya devam eden Suudi Arabistan ve Katar da, IŞİD'in ana kaynağı olan El Nusra'nın yaratılmasında ABD'nin en yakın müttefiki oldular. Suudiler ve Katar parayı verirken, Türkiye, lojistik destek sağlıyor, silah ve teçhizat veriyor, kendine göre Suriye direnişini örgütlüyordu."

Yani AKP iktidarı, Türkiye'nin bindiği dalı kesiyordu. Üstelik Suriye'nin bölünmesinden sonra sıra Türkiye'ye gelecekti. Zaten ABD Suriye'nin kuzeyinde Kürt koridoru inşa ediyordu!

Yazarın Diğer Yazıları