Türkiye’yi tuzağa kim düşürdü?

İngiltere, kendi vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısında bulunuyordu. Fakat IŞİD, Fransa, Tunus ve Kuveyt’e saldırdı. Amerika’nın Sesi, “IŞİD, Yeni Saldırılar Planlayabilir” başlıklı bir haberi öne çıkarıyor!
BBC’ye konuşan Henri Barkey, “ABD, uçakları ve insansız hava araçları ile sıkı irtibatta olduğu PYD’yi, IŞİD’e karşı destekliyor. Şu ana kadar bölgede PYD’den başka IŞİD’e mağlubiyet tattıracak başka bir güç çıkmadığından, ABD’nin eli biraz mahkûm. Bu iş birliğinin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Murat Karayılan, PKK adına tehdit etti ve “Rojava’ya müdahale ederlerse Türkiye’de iç savaş çıkarırız” dedi. Bu arada, Cumhuriyet tarihinin en büyük isyanını başlatan ve yakalanıp idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları için Diyarbakır’daki 72 sivil toplum kuruluşu tarafından “Şeyh Said Meydanı” nda, anma etkinliği düzenlendi!
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise Erbil’in Selahaddin ilçesindeki resmi konutunda, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörleri kabul etti.
Barzani, görüşmede Peşmerge güçlerine yönelik yardımlarından dolayı ABD yönetimine teşekkür ederek, “Kürdistan bölgesinin kendisini savunmak için silaha ihtiyacı var. Çünkü sürekli terör tehdidinin olduğu bir bölgede yaşıyoruz” ifadelerini
kullandı.
“Musul’da farklı etnik ve dini kökene mensup halklar yaşıyor. DAEŞ’in oradan çıkarılmasından sonra bütün unsurların birlikte yaşayabileceği bir formül bulunmalıdır” diyen Barzani, böylece Kerkük’ten sonra Musul’la ilgili emelleri olduğunu da açıklamış oldu.
* * *
AKP iktidarının Suriye’de bir Kürt koridoru kurulmasına müdahale edeceği, TSK’ya bunun için emir verdiği, komutanların Suriye ile iş birliği ve uluslararası destek olmadan harekât yapılmasının Türkiye’ye zarar vereceğini bildirdiği konuşuluyor.
Garip olan durum şudur: Türkiye’yi yöneten siyasi iktidar, ABD’nin baskısı ile Suriye’yi düşmanlaştırdı. Avrupa’da bulundukları ülkelerde sorun olarak görülen ve esasen kültür çatışmasından ve cahillikten dolayı çözümsüzlük girdabında dönen, psikolojisi bozuk ve kullanılmaya müsait ne kadar Müslüman genç varsa çoğunu hilafet masalı ile kandırıp harcamak için Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderdiler. AKP iktidarı, Katar ve S. Arabistan’dan parasını aldığı mühimmatı, El Nusra ve Özgür Suriye Ordusu gibi gruplara gönderdi. Bunlar da elemanlarını büyük ölçüde IŞİD’e kaptırdı.
IŞİD başlangıçta iki bin kişi ile düz arazide Musul’a yürürken kimse müdahale etmedi. Oysa beş dakika içinde bu grup imha edilseydi, bugün ne IŞİD belası vardı ne de onlara karşı Amerika’nın desteklediği, IŞİD’in boşalttığı yerlere yerleştirilerek Suriye’nin kuzeyinde Akdeniz’e kadar uzanan bir Kürt koridoru meydana getirmeye çalışan PYD, bugünkü konumuna ulaşabilirdi.
* * *
ABD, İngiltere, İsrail, S. Arabistan, Katar ve Ürdün ortak yapımı olan bir çete, Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’ın çok büyük topraklarını işgal etmiştir. Fakat öyle bir oyun oynanıyor ki, IŞİD belasından bölgeyi PYD kurtarıyor denilerek, Suriye’nin kuzeyinde Kürt koridoru kuruluyor. Şimdi bu oyunu sahneye koyanlardan biri olan AKP iktidarına güvenilerek Suriye’ye girilir mi? Girilirse ne olur?
Oslo’da ve Dolmabahçe’de PKK’ya “Kürtlere özerklik” sözü veren, yani devlet kurmalarının yolunu açan, Irak’ta Barzani’nin ordusunu eğiten bir siyasi iktidar, Suriye’nin kuzeyinde kurulacak bir Kürt devletine neden müdahale etsin?
Türkiye, elbette Suriye’deki operasyona seyirci kalmamalı ama orada suçu işleyenlerden biri kendi siyasi iktidarıdır. Bu durum resmen kamuoyuna açıklanmadan yapılacak bir müdahale, Türkiye’nin kendi siyasi iktidarı tarafından tuzağa düşürülmesi demektir.

Yazarın Diğer Yazıları