Türkiye, Kremlin'e göz mü kırpıyor?

Le Figaro gazetesinde Thierry Portes, “Avrupa’dan hayal kırıklığına uğrayan Türkiye Kremlin’e göz kırpıyor” başlıklı bir haber-yorum yazdı.
Yazıda, “AB tarafından dışlandığını ve ABD askeri gücünün kendisini küçümsediğini hisseden Türk Hükümeti, Osmanlı reflekslerine kavuşuyor, bağımsızlaşıyor, Brüksel ve Moskova ile eşit düzeyde muhatap olmaya kararlı” gibi ifadeler kullanıldı. Yazıda, “Türk askeri elitleri, George Bush’un Irak’ın kuzeyinde bir Kürt yönetimini desteklemesiyle, ABD’den hayal kırıklığına uğradıklarını gizlemiyor” denildi.
Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü bülteninde yer alan yazıda, Türkiye’nin İran, İsrail ve Suriye ile iyi ilişkiler kurması anlatıldıktan sonra “Biraz ilerisinde ise yıllar boyu unutulmuş ’stratejik derinliklere’dalan Türkiye, Afganistan ile Pakistan’ı yakınlaştırmaya çalışıyor. Ermenistan ve Gürcistan ile birlikte Kafkasya’da barış, Karadeniz’in güvenliği ve Rusya ile diyalog söz konusu. Avrupa’ya yönelince ise Balkanlarda Türk diplomasisi, eski Osmanlı ayrıcalıklarını daha iyi hatırlatabilmek için Rusların görevlerini akıllara getirmekten pek hoşlanıyor. Elbette ülkenin NATO’ya olan bağlılığı hiçbir Türk diplomat tarafından sorgulanmıyor. Ancak Batı ile ittifakı Türkiye’yi zorluyor. Türkiye, Avrupa tarafından dışlandıkça kendisine enerji sağlayan Moskova ile anlaşmanın önemini daha iyi anladı” değerlendirmesi yapılıyor.

* * *

Türkiye’nin AB tarafından dışlandığını gösteren bir yorum da İtalyan Kuzey Ligi Partisi’nin yayın organı La Padania gazetesinde, Stefano Mattiıussi imzasıyla “Türkiye AB dışında kalmalıdır” başlığı altında çıktı. Bilindiği gibi Kuzey Ligi Partisi, Avrupa’deki Türklerin İtalya’yı istila etmesinden korkuyor.
Rusya’nın Ria Novosti haber ajansı ise “Türkiye’nin dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, küresel mali krizin etkisini azaltmak amacıyla hem bölge ülkelerine, hem de Orta Asya ve Güneydoğu Asya ülkelerine yaptığı ihracatı artırmak istediğini belirtti” haberini verdi.
Haberde, “Türkiye’nin dış ticaretini artırmayı planladığı ülkeler arasında İran, Irak, Suriye, Hindistan, Çin ve Latin Amerika ülkeleri yer alıyor” denildi.
Yunanistan’da Sky televizyonunun internet sayfasında ise Dimitris Thomas imzalı “Erdoğan ile generaller arasında uzlaşma” başlığı altındaki yorumda Erdoğan’ın Amerika’ya son ziyareti sırasında, İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşü sorulduğunda, “Elinde nükleer silahlar olanların, diğerlerine buna sahip olmamalarını söyleme hakkı yoktur” demesinin Amerikan yetkililerinin hoşuna gitmediği belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise NATO’nun Moskova ile ilişkileri düzeltmek istediği yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Brüksel’de son toplantıda Gürcistan ve Ukrayna’nın “bir gün” NATO üyesi olacakları belirtilmiş ancak bu konuda net bir tarih verilmemişti.

* * *


Görüldüğü gibi, yeni bir dünya kurulurken, Türkiye’nin o dünyada yerini almak için varını yoğunu ortaya koyacağını bütün dünya görüyor, ancak Amerika ve Avrupa’nın ipine sarılanlar olan biteni göremiyor, mevcut konforlarının devamı adına Türkiye’nin bağımsızlığını tamamen kaybetmesini bile umursamıyor.

Yazarın Diğer Yazıları