Sandıkta ittifakta komşu il yöntemi!

Türkiye’nin AKP iktidarı tarafından bölünmeye ve rejim değişikliğine doğru sürüklendiği, hırsızlığın neredeyse devlet politikası haline getirildiği, yargının ve emniyetin bir kısmının dışarıdan yönetildiği bir dönemde yerel seçimler
yapılacak.
AKP iktidarı, 2014 yerel seçimlerinde, seçmenden gerekli uyarıyı almazsa, rejim değişikliği için son hamlelerini yapmaktan çekinmeyecektir. Rejim değişikliği demek, bu topraklarda Türk egemenliğinin sona ermesi ve ne idüğü belirsiz bir millet anlayışı ile bir Orta Doğu ülkesi haline gelmektir. Böyle bir değişiklik halinde Türkiye, bir bütün olarak kalamaz. Çünkü milleti millet yapan, güçlü yapan ve bir arada tutan, rejimin temeli olan Türk kimliğidir.
AKP’nin Türk kimliğine, T.C. kavramına, “Ne mutlu Türküm diyene” sözüne ve Türk milliyetçiliğine savaş açtığı herkesin bilgisi dahilindedir.
Kısacası, Türk kimliği ve Türkiye Cumhuriyeti, Türk istiklâli, doğrudan AKP iktidarının tehdidi altındadır.
Bunu önlemek Türk halkının; yani seçmenin elindedir...
Peki bu nasıl yapılacaktır?

***

İktidar partisinin karşısında, iki büyük parti vardır. İki partinin toplam gücü, iktidar partisinden daha fazladır ama yasalara göre seçim ittifakı mümkün değildir.
Seçmen bu durum karşısında ancak bir yönteme dayalı olarak kendi kararıyla, sandıkta ittifak yapabilir!
Bazı illerde CHP, MHP’nin desteğiyle, bazı illerde de MHP, CHP’nin desteğiyle kazanabilecek durumdadır. Dolayısıyla seçmenin son seçimlerde alınan oy oranlarını öğrenerek, daha önde olan adayı desteklemesi gerekmektedir.
Bir de komşu il yöntemi uygulanabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, mesela, Kocaeli ve Sakarya’daki CHP ve MHP seçmeni bir bütün olarak hareket edebilir. Kocaeli’de CHP, MHP’ye göre önde olduğu için bütün seçmenler CHP’ye oy verir. Sakarya’da ise MHP, CHP’ye göre önde olduğu için bütün seçmenler MHP’de birleşir. Böylece her iki parti bu iki ilde birer belediye başkanlığını garanti etmiş olur. Yani iki parti de kazanır. Böyle bir yöntem uygulanmazsa ne olur? İki ili de AKP kazanır, CHP ve MHP kaybeder!
Bu şekilde birlikte hareket edebilecek komşu illerle birlikte iller içinde de aynı yöntemi uygulayacak komşu ilçeler tespit edilebilir!
Belediye Meclis üyeleri için herkes kendi partisine oy verir... Böylece her parti kendi oyunun ne kadar olduğunu görmüş olur.
Tabii CHP’nin veya MHP’nin çok önde olduğu illerde veya ilçelerde böyle bir yönteme ihtiyaç duyulmayabilir.

***

2004 yılından itibaren yapılan seçimlerdeki oy oranlarını incelersek, oy ortalamasına göre bir tablo çıkarılabilir.
MHP’de ittifak edilebilecek iller: Adana, Afyon, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Çankırı, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Tokat, Uşak, Yozgat.
CHP’de ittifak edilebilecek iller: İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Yalova, Zonguldak.

***

Bu illerin dışında, Aydın, Hatay, Trabzon, Karaman, Manisa, Mersin, Muğla ve Samsun illerinde CHP ve MHP’nin oyları birbirine yakın...
Dolayısıyla iki partinin yarışından AKP faydalanabilir. Bu iller arasında da ortak bir çözüm bulunabilir. Mesela Samsun ve Trabzon, komşu il yöntemini uygulayabilir!
Sıvas’ta BBP’nin özel bir durumu var. Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Mardin, Muş ve Şanlıurfa’da AKP, BDP’nin önünde... Diyarbakır, Batman, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Van’da ise BDP’nin rakibi AKP...
Seçmen, bu defa oyunu her zamankinden daha bilinçli kullanmalı.

Yazarın Diğer Yazıları