“Omuzunuzdaki MOBESE kamerası!”

Muğla’da bir karakurt, kapan kamera ile görüntülendi. Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, Türkiye’de ilk defa bir karakurtun görüntülendiğini bildirdi.
Kapan kameraya foto kapan da deniliyor. Gece görüşlü ve harekete duyarlı modelleri var.
Sistem şöyle çalışıyor. Avcı veya araştırmacı, kapan kamerayı vahşi hayvanın geçmesi beklenen yerde bir ağaca bağlıyor. Fazla beklemek istemiyorsa, kameranın görüş alanına vahşi hayvan için biraz yiyecek de bırakıyor. Böylece vahşi hayvanlar görüntülenebiliyor veya avlanabiliyor!
Vahşi hayvanlar için kapan kamera kuran insanlar, rakipleri için de benzer sistemleri kullanıyor. Düzen aynı şekilde işliyor. Hedef alınan kişinin zaaflarına göre farklı yemler kullanılıyor. Bazıları için para, bazıları için karşı cinsten bir kişi, bazıları için de mevki, şan şöhret yemi atılıyor ortaya. Zaafı olan insan da bu şekilde kapana düşüyor!

***

“Kapan kamera” yı yazayım derken, başka bir haber daha geldi. Resmi Gezete’de yayınlanan bir ilâna göre Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü için açık teklif usulüyle 800 adet yaka kamerası satın alacak. Yaka kamerasının gelişmiş modelleri var. Yakaya takılan küçük bir iğne kamera ile görüntü alınabiliyor. Polisin görev sırasında yaka kamerası ile yaptığı çekimlerin delil olarak kullanılması plânlanıyor.
Kapan kamera, yaka kamerası derken Trabzon’un Maçka ilçesinin Ocaklı köyünde bir yakınımın cenaze törenini hatırladım. Cenazenin toprağa verilmesi sırasında köyün imamı, “Ey cemaat, sağ omuzumuzda bir MOBESE kamerası, sol omuzumuzda da bir MOBESE kamerası var. Yaptığımız her şeyi kaydediyor” demişti.
Bilindiği gibi İslam dinine göre insanların sağında ve solunda Kirâmen Kâtibîn melekleri vardır. Elmalılı Hamdi Yazır’ın mealine göre Kaf suresinin 16, 17 ve 18’inci ayetleri şöyledir:
“Andolsun ki, insanı biz yarattık, nefsinin onu ne ile vesveselendirdiğini biliriz ve biz ona şah damarından daha yakınız. İki zabıt memuru (melek), sağda ve solda oturmuş zabıt tutarlarken; Her ne söz söylerse, mutlaka yanında hazır bir gözcü vardır.”
Aynı surenin 20’nci ve daha sonraki ayetlerinde bu zabıt memurlarının niçin konulduğu açıklanır:
“Ve Sur üfürüldüğünde ki, işte o tehdit günüdür. Herkes gelecektir, yanında bir sevk memuru ve bir tanık olduğu halde. Andolsun ki, sen bundan bir gaflet içindeydin, şimdi senden perdeni açtık. Artık bugün gözün keskindir. Yanındaki diyecektir ki; işte bu yanımdaki hazır! Atın atın cehenneme her inatçı nankörü! Hayra engel, haşarı, şüpheci kafiri! Ki, Allah’ın yanında başka ilah tanımıştır; haydi ikiniz atın onu şiddetli azap içine!”
İnsanın sağ ve sol omuzlarında yaradılışından itibaren duran gözcüler, kıyamet gününde tanıklık yapacaklar.

***

Fakat insanoğlu bu! Kapan kamera veya yaka kamerası gibi aletler geliştirerek, ayrı bir kayıt yapıyor.
Öyle ki ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın, dünya genelinde yaklaşık 100 bin bilgisayara, bilgi toplama ve siber saldırılara imkân tanıyan casus yazılım yerleştirdiği ortaya çıktı.
NSA bazı bilgisayarlara internete hiç bağlanmasa bile casus yazılım yükleyerek ulaşabiliyor ve bunların verilerini kopyalayabiliyor veya değiştirebiliyor. NSA, bunu çok uzaktan radyo frekanslarını kullanarak yapabiliyor.
Neredeyse radyo frekansları ile beynimizin içindekileri bile kaydedecekler!
Ülkeyi yönetme iddiasında olan siyaset adamları, yönetimi ele geçirmek isteyen siyaset dışı gruplar, cemaatler, insanları gözetlemeyi sadece kendilerinin mi yapabileceğini zannediyordu yoksa?
Anlaşılan, perdelerinin dünyada açılacağını hiç beklemiyorlardı.

Yazarın Diğer Yazıları