Nizami şarjı öğrenmek istemiyoruz
Süper Lig''in 25. haftasında birçok müsabakada futbolcular yaptığı faul sonrası hakeme omuzunu göstererek faul olmadığı anlatmaya çalışıyor. Bunu yapan o kadar çok futbolcu var ki onların nizami şarjın öğrenmeleri için yazma zarureti olduğunu düşündüm. Kural şarj yapmanın karşılığının bir faul olduğunu bildiriyor. Peki faul olmayan şarj hangisidir. Top karşılıklı iki oyuncunun oynama mesafesinde olacak. Topu alma mücadelesinde iki oyuncu sadece omuz omuza mücadele edip topa sahip olmaya çalışacak. Yere sağlam basan topa sahip olurken rakibi yere de düşebilir. Ancak oyun devam eder. Bu hâl omuz omuza yapılan nizami şarjdır. Nizami olmayan şarjları ise şöyle sıralayabiliriz:
1- Top oynama mesafesinde değilken yapılan şarjlar omuz omuza da olsa zamansız şarj olarak nitelenir ve cezalandırılır.
2- Top oynama mesafesinde olsa da yine omuzuyla rakibin omuzuna HIZ alarak yapılanlar şiddetli şarjdır ve cezalandırılır.
3- Futbolcu kendi omuzu ile rakibin omuzu dışında bir bölüme yaptığı hareket nizami şarj değildir ve cezalandırılır.
4- Omuz ile arkadan şarja müsaade edilen tek pozisyon, skoru korumak için topu köşe gönderine götürüp saklamak isteyen oyuncuya yapılan eylem nizami şarjdır.
Altay-Çaykur Rizespor
Fırat Aydınus
Çaykur Rizespor''da Gedson''un düştüğü pozisyon için hakem VAR''dan çağırıldı. Hücum faulü nedeniyle oyuna devam kararı çıktı. Zeki''ye yapılan hareket penaltılıktı. VAR devreye girmedi. Rize''nin golü VAR''dan ofsayt nedeniyle iptal edildi.
Başakşehir-Gaziantep FK
Cüneyt Çakır
Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Başakşehir''in birinci golünde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı VAR''dan gol olarak döndü. İyi bir yönetim gösterdi.
Giresunspor-Fenerbahçe
Zorbay Küçük
Fenerbahçe''nin birinci golü VAR incelemesinde ofsaytsız geçerli oldu. Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Giresunsporlu Perez''e bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart doğruydu.
Galatasaray-Kayserispor
Sarper Barış Saka
Kayserispor golünde avantaj oynatması artısıydı. Verilmeyen sarı kartlar olsa da genel yönetimi iyiydi.
Sivasspor-Yeni Malatya
Arda Kardeşler
Malatyaspor''un golünde yardımcı hakemin ofsayt bayrağı VAR''dan gol olarak döndü. Sivasspor''un golü kaleciye faul nedeniyle geçersiz oldu. İyi bir yönetim sergiledi.
Antalyaspor-Fatih Karagümrük
Halil Umut Meler
Top el buluşmalarındaki devam kararları doğruydu. Sürtüşmelerde gösterdiği kartlar da doğruydu, yönetimi iyiydi.
Kasımpaşa-Aytemiz Alanya
Yaşar Kemal Uğurlu
Kasımaşalı Tarkan''a bariz gol şansı nedeniyle sarı değil kırmızı kart göstermeliydi. VAR da devreye girmedi. Penaltı beklentilerini devam ettirmesi doğruydu.
Trabzonspor-Konyaspor
Mete Kalkavan
Müsabakanın hemen başında sarı kartları göstermeyip kart tarifesini yanlış açtığından oyun içerisinde epeyi sarı kart gösterilmedi. Neticeyi etkileyen kararı olmadı. Maç sonu Konyaspor''un teknik direktörü İlhan Palut saha içine girip itirazlarını sürdürünce kırmızı kart gördü.
A. Hatayspor-Göztepe
Atilla Karaoğlan
Gösterdiği bütün kartlar doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.
Adana Demirspor-Beşiktaş
Ali Şansalan
İptal edilen Adana Demirspor golü öncesi Vargas''ın Beşiktaşlı Ghezzal''ın ayağına basması VAR ile izlenip iptal kararı doğruydu. Ancak VAR''a giderken önüne geçen oyuncuya sarı kart göstermeliydi. Beşiktaşlı Necip''in Gökhan İnler''e hareketi penaltılıktı, VAR da devreye girmedi. İptal edilen Adana Demirspor golünde kale sahasında pasif ofsayttaki Balotelli top kendisine doğru geldiğinde eğiliyor. Pasif ofsayttan aktife geçiyor ve gole katkı sağlıyor. İlk Adana Demirspor golünde de Assambalonga ofsaytaydı ancak kalecinin görüş alanı dışındaydı. Bu ofsayt pasifti. Yani gol kararı doğruydu. Hakemin vermediği epeyce sarı kart vardı. Üç sarı kartlık pozisyondan sadece birinde kart gören diğerlerinde görmeyen Balotelli, kırmızı kart görmediği için şanslıydı.