Muhalefete düşen ders!..

Area'nın Eylül ayında yaptığı Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'nda sorulan sorulardan birisi "Sizce CHP ve İYİ Parti'nin kurduğu 'Millet İttifakı' devam etmeli midir?" şeklinde…

Deneklerin yüzde 42.9'u 'evet', yüzde 40.4'ü 'hayır' cevabı verirken yüzde 16.7 fikir belirtmemiş…

Deneklerin, yaş ve cinsiyetlerine göre değerlendirme yapıldığında anlamlı bir fark ortaya çıkmazken, mesele 'gelir durumu'na geldiğinde dünyada zor rastlanır bir çelişki ortaya çıkıyor…

Üst düzey gelir gruplarına dahil olanlar Millet İttifakı'nın devam etmesi yönünde ağırlık koyarken, diğer hane gelirine sahip olanlar Millet İttifakı'nın devamına karşı!..

Eğitim düzeyi arttıkça 'Millet İttifakı'nın devam etmesi gerektiğine inananların artması anlaşılabilir bir durum da, nispeten fakirlikle muhalefet arasındaki bu ters orantı anlaşılır gibi değil!..

***

Ortada iyi incelenmesi gereken sosyolojik tuhaflık var… Hali vakti iyi olanların çoğu iktidara muhalif, daha düşük gelir seviyesine sahip olanların çoğu iktidar destekçisi!..

Gelir dilimlerine baktığımızda aylık geliri 2300 TL-3000 TL olanları dağılımı çarpıcı… Bu gelir grubuna dahil olanların yüzde 38.6'si Millet İttifakı'nın devamından yana tavır koyarken, yüzde 44.3'ü Millet İttifakı'nın bozulmasını istiyor!..

Muhalefet mi kendini anlatamıyor? Mevcut fakirlikten daha kötüye savrulma korkusu mu? Muhalefetin manevi değerlerle mesafeli görülmesi ve manevi motivasyonun gelir durumundan daha fazla etkili olması mı? İktidarın umut pazarlama başarısı mı? Kutuplaşmanın etkileri, seçmenleri mevzilerinde çakılı mı tutuyor, muhtemel siyasi dalgalanmaları başlamadan etkisiz mi kılıyor?

Gerçekten incelenmesi gereken bir durum… Zenginler veya nispeten daha iyi durumda olanlar çoğunlukla muhalif, fakirler veya nispeten daha az gelire sahip olanlar statükodan yana!..

Beşiktaş muhalif, Sultanbeyli statükodan yana… Kadıköy muhalif, Bağcılar statükodan yana… Çankaya muhalif, Sincan statükodan yana…

İsyankâr zenginler, itaatkar düşük gelirliler!.. Muhalefetin üzerine kafa yorması gereken esas alan…

***

Eğitim düzeyindeki tercihleri de aktaralım:

'İlkokul ve altı' grubu, tahmin edildiği üzere yüzde 41.1'le Millet İttifakı'nın bitirilmesi gerektiğine inanan en büyük kesimi temsil ediyor… Bu oran 'ortaokul-lise' düzeyinde yüzde 41'le öncekine yakın seyrediyor… 'Üniversite ve üzeri'ne geldiğimizde yüzde 38.9'a düşüyor…

Millet İttifakı'nın devam etmesi gerektiğini söyleyenlere göz gezdirildiğinde, 'ilkokul ve altı'nda oran yüzde 35'i, 'ortaokul ve lise'de yüzde 43'ü, 'üniversite ve üzeri'nde ise yüzde 51.2 göze çarpıyor…

***

Tabii burada değişik saiklerle Millet İttifakı'nın bitirilmesi gerektiğine inanan CHP ve İYİ Partililerin olduğu kadar bu ittifakın devam etmesi gerektiğini düşünen AKP ve MHP'lilerin de olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor…

O soruları tekrar edelim: Muhalefet mi kendini anlatamıyor? Mevcut fakirlikten daha kötüye savrulma korkusu mu? Muhalefetin manevi değerlerle mesafeli görülmesi ve manevi motivasyonun gelir durumundan daha fazla etkili olması mı? İktidarın umut pazarlama başarısı mı? Kutuplaşmanın etkileri, seçmenleri mevzilerinde çakılı mı tutuyor, muhtemel siyasi dalgalanmaları başlamadan etkisiz mi kılıyor?

Muhalefetin esas odaklanması gereken alan burası…

Yazarın Diğer Yazıları