İsrail devleti, Trabzonlulara neden kin duyuyor?

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler gergin. Gerçi biz “one minute” gösterisini bir tiyatro eserinin sahneye konulması gibi yorumlamıştık ve bu konuda hâlâ ısrarlıyız, takat tatbikat krizi ciddi bir olaydır. Türkiye öteden beri Konya’da tatbikat yapan İsrail savaş uçaklarını bu sene istemedi. Zaten İsrailli pilotların omuzlarındaki brövede bir hilâli parçalayan kartal motifi vardır.
İlişkiler bu kadar gergin iken İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’nin Doğu Karadeniz gezisi yapması manidardır. Levy, Rize Belediye Başkanı AKP’li Halil Bakırcı’yı ziyaret ediyor. Kapıda Türk polisi olduğu halde, başkanın odasına kendi koruması ile giriyor. Koruma kısa süren görüşme sırasında ayakta bekliyor! Bakırcı, bu çirkin davranışın cevabını veriyor.
Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde de konferans veriyor! Kabahat onda değil aslında, onu üniversiteye davet edende! Üniversite gençliği dünyanın her yerinde, net tavır koyar. Nitekim Levy’ye de yumurta attılar.

* * *

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy, olayla ilgili açıklama yaparken “Bu, Trabzonvari bir saçmalık” şeklinde konuştu.
Demek ki Trabzon hakkında olumsuz bir kanaate sahipler. Neden acaba? Trabzonlular İsrail’e ne yaptı? Bunun tarihi sebepleri olabilir mi acaba? Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde anlattığı bir olay vardır. Trabzon’da Yahudi bir demirci, iki işçiyi mağara gibi olan iş yerinin derinliklerinde zincire vurur ve aylarca köle gibi çalıştırır. İşçilerin çalışmaktan derileri soyulmuştur. Olay tesadüfen ortaya çıktığında şehir halkı işyerini basar ve sahibini linç eder. Ondan sonra Trabzon’da hiçbir Yahudi barınamaz. Evliya Çelebi’nin eserini her halde İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yossi Levy de okumuş olmalı! Yoksa ne diye Trabzonlulara bu kadar kin duysun!

* * *


Büyükelçi Levy ise “Protestolar ve düşmanca tepkiler bizi korkutmuyor. Bunu yapanların amacı, heyetimizin bölgeyi gezmesini ve İsrail’in yerel halka mesajını iletmesini engellemek idi ancak bunun, bizi durdurmasına izin vermeyiz” dedi.
İsrail’in yerel halka mesajı ne demek?
Bir büyükelçinin, yerel halka mesaj vermesi, diplomatik kurallara uygun mudur? Türkiye Dışişleri Bakanı’nı ve Türkiye Başbakanı’nı Filistin halkı ile görüştürmeyen bir devletin büyükelçisi, Rizelilere, Trabzonlulara, Gümüşhanelilere ne mesajı verecekmiş?
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Ömer Topaloğlu, İsrail’in açıklamasına, “İsrailvari küstahlık” olarak cevap verdi. MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci de “Trabzon’daki tepki İsrail’in 1960 yılından beri İslam alemine yaşattığı kan ve göz yaşının bir tepkisidir” dedi.

* * *


Gaby Levy, bu kadar tatsızlığa sebep olmasına rağmen gezisine devam etti ve Gümüşhane’ye gitti. Valilik ve Belediye ziyaretlerinin ardından basın toplantısı için bir otele giden Levy’ye, Türk-Eğitim Sen Başkanı Şevki Aşkın “Gümüşhane’ye ziyaretinizin amacı ne” diye bağırdı. Şevki Aşkın, güvenlik güçlerince otelden çıkarıldı.
İsrail’in Doğu Karadeniz’e özel bir ilgisi var. Hem insanları ile ilgileniyorlar, hem de bitki örtüsü ile. İsrailli turistler, arazi araçları kiralıyor ve yaylalara çıkıyor. Van’a geçenler de var. İsrailli turistlerin yüksek orman köylerinde ve yaylalarda bitki ve taş örnekleri topladığı bildiriliyor. Kaldıkları otellerde her akşam, bir durum değerlendirmesi toplantısı yapıyorlar ve bu toplantılara garsonları dahi sokmuyorlar!

Yazarın Diğer Yazıları