IŞİD bahanesiyle Türkiye'ye yerleşiyorlar!

Hasan Pulur'u 45 yıldır okuduğumu yazmıştım ya, Aynur Turan, geçtiği mesajda, "Ağabey, 45 yıldır olmasa da ben de sizin yazılarınızı düzenli okumaya gayret ediyorum. Paris'te alınan kararları, şartları ve teklifleri biraz daha ayrıntılı anlatacağınız bir yazı daha yazarsanız bizler de hakiki tabloyu kapsamlı bir biçimde öğrenebilme fırsatı buluruz. Diğer türlü yani siz de yazmazsanız gerçekte Paris'te ne konuşuldu, ne karara varıldı öğrenemeyeceğiz" diyor.

Bu tür toplantılarda alınan kararları öğrenmek, gelişmeleri takip etmekle mümkündür. Gazeteciler, resmi açıklamalardan ziyade, olayların gidişatından bir sonuç çıkarır. Fakat resmi açıklamalar da ne olup bittiğini gösterir.

***

AKP iktidarının Suriye politikası, Türkiye'nin sınırlarını tartışılır hale getirdi. En son, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "ABD ve Türkiye, Suriye-Türkiye sınırının kapatılması için hava ve kara güçlerinin nasıl işbirliği yapacağına dair istişarede bulunacak" dedi!

Yani Türkiye kendi sınırını bir terör örgütüne kapatamıyor; bu bahaneyle, ABD bölgeye askeri unsurlarını yerleştiriyor!

Üstelik ABD tek başına değil, bütün "NATO müttefikleri" ile birlikte geliyor!

İngiltere zaten bölgede! NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere'nin İncirlik Üssü'ne uçak, Damimarka'nın Doğu Akdeniz'e savaş gemisi göndereceğini açıkladı. Almanya da keşif uçakları, bir fırkateyn ve bir yakıt ikmal uçağı ile 1200 asker gönderiyor!

Stoltenberg,​ "İttifak, Türkiye'nin hava savunmasını artırmakta. 28 üyenin 28'i, ek NATO güvence önlemleri almakta kararlı ve müttefikler diğer olası katkılarını hazırlamakta" dedi.

Bu arada, daha önce uçaklarını gönderen ABD'nin Diyarbakır'da neredeyse yeni bir üs kurduğu bildiriliyor!

Kerry, Tayyip Erdoğan ile Paris'teki toplantıda Suriye sınırının güvenli hale getirilmesini görüştüklerini belirterek "Cumhurbaşkanı Erdoğan (bu konuya) tamamen bağlı" dedi.

Kısacası, Paris'teki toplantının ana konusu, Türkiye sınırında alınacak önlemler ve bu bölgeye yapılacak NATO askeri yığınağı!

Bir ara Tayyip Erdoğan, PKK tehdidine karşı da NATO'yu bölgeye çağırmıştı. Bu gerçekleşmedi ama işte şimdi NATO güçleri, Erdoğan'ın bu konuya tamamen bağlanması sonucunda Türkiye-Suriye sınırına, İncirlik ve Diyarbakır üslerine ve Doğu Akdeniz'e yerleşiyor!

Bu kadar silah, IŞİD için fazla değil mi?

***

Gerçi, Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Ben Carson, Obama'nın Türkiye'ye, "Suriye sınırını kapatın" tavsiyesi ile ilgili olarak Meksika sınırını kastederek "Kendi sınırlarımızı kapatıp Amerikalıların hayatını koruyamazken buradan oturup bilmiş bir şekilde 'sınırlarınızı kapatmalısınız' demek ikiyüzlülüğün zirvesidir" diyor ama ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye'nin "sıklıkla geçirgen" diye yorumladığı sınırını daha sıkı korumasını istedi..

Financial Times gazetesinde David Gardner ise "ABD, Ankara'nın Suriye sınırını kapatma ve IŞİD ile mücadele konularındaki başarısızlığı sebebiyle bıkkınlık sinyalleri veriyor. Bir üst düzey AB yetkilisi ise geçen ay Viyana'da Suriye'deki geçiş döneminin konuşulduğu diplomatik zirveye Türkiye'nin 'taş koyduğunu' söylüyor" diye yazdı.

***

Bütün bu gelişmeler, Türkiye'nin bir Rus uçağını, sınır ihlâlinden dolayı düşürmesinden sonra meydana geldi. Sanki Doğu Akdeniz'de bir satranç oyunu oynanıyor! Piyonlar yem olarak veriliyor, filler teslim alınıyor. Bilindiği gibi bu oyunda fil çapraz hareket edebilir ama sonunda o da yem olur

Sonunda vezir de şah da teslim alınınca satranç kutusu kapatılacak, şah da piyon da orada bulunacak! Kazanan ise her zamanki gibi oyunu oynatan olacak!

Yazarın Diğer Yazıları