Eyvah eyvah! Tayyip Bey, Kanuni'ye benzemesin!

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fehmi Koru’nun “Obama gibi geldi. Bush’a benzedi” eleştirisi üzerine “Biz ne Obama’yız, ne Bush’uz. Biz biziz. Bizi kimse kimseye benzetmesin. İllâ örneklemeleri gerekiyorsa, alırsın Cumhuriyet’imizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten yürürsün ta medeniyetimizin gerilerine Kanuni’lere, Yavuz’lara, Fatih’lere, Osman Gazi’lere kadar. Bizim tarihimizde bunlar var. Orada bunları görürsün. Bizden alınacak çok şeyler olabilir” demişti.

***

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Erdoğan’ın bu sözlerinden ilham almış gibi bir benzetme yaptı ve “Türkiye’nin son ekonomik durumu, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile çok benzeşmektedir” dedi.
Kocaoğlu, bu konuşmayı İzmir Ulusal Uyanış Platformu tarafından düzenlenen “1923-2008 Milli İktisat Kurultayı”nın açılışında yaptı.
Kocaoğlu, “Bankalar yabancıların eline geçmiştir. Atatürk ve milli mücadele arkadaşları 1954’e kadar kapitülasyonların borçlarını ödemiştir. Yine borçlar, yine satışlar, yine bağımlılık süreci. Ekonomi yabancıların eline geçmiştir. 85 yıl sonra aynı manzarayla karşı karşıya kaldık. Dışarıya bağımlılığımız artarken, siyasi bağımsızlığımız da yok olmaktadır” dedi.
Demek ki Tayyip Erdoğan’ı Atatürk’e benzetmek mümkün değil! Atatürk ne yaptıysa Tayyip Bey, tersini yapıyor, Türkiye’nin bütün servetini yabancılara teslim ediyor.

***

Osman Gazi bir devlet kurucusu, Erdoğan ise parti kurucusu! Osman Gazi’nin kurduğu devletin ilkelerini yabancılar vermemişti. Tayyip Erdoğan’ın kurduğu partinin programını ise CFR gönderdi!
Fatih, İstanbul’u aldığı gibi Anadolu’da Türk birliğini sağladı, sonra Avrupa’ya yöneldi. Tayyip Bey döneminde Anadolu’daki Türk birliği tartışılır oldu! Ayrıca Türkiye, Avrupa’ya giremedi ama Avrupa Türkiye’ye girdi!
Fatih, “Ya ben İstanbul’u alırım, ya İstanbul beni” demişti. Tayyip Bey herhalde, “Ya ben Türkiye’yi Avrupa’ya pazarlarım, ya Avrupa Türkiye’ye girer” demiş olmalı ki sonuç böyle oldu!
Yavuz desen, o Doğu’ya ve Güney’e yönelip, Safeviler gibi Kölemenler gibi Türk-İslam devletlerine boyun eğdirdi ki Avrupa’ya yönelirken Osmanlı’ya ayak bağı olmasınlar. Nitekim bunu başardı da. Tayyip Bey, İran ve Suriye ile iyi geçiniyor, hatta ABD’ye karşı nükleer silah konusunda İran’ı koruyor! Yavuz’u örnek aldığı veya ona benzediği söylenemez.

***

Kala kala geriye Kanuni kalıyor!
Biliyorsunuz, ilk kapitülasyonları veren Kanuni idi. Fakat o zaman Osmanlı devleti dünyanın süper gücü, Fransa ise gelişmekte olan ve Osmanlı’dan yardım isteyen bir ülke idi. Şimdi Türkiye gelişmekte olan ülke olduğu halde süper güçlere kapitülasyon tanımaya devam ediyor!
Demek ki zorlama ile olsa da Tayyip Bey, kapitülasyon uygulaması sebebiyle Kanuni’ye benzetilebilir.
Eyvah eyvah; Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıl devletin başında bulunmuştur. Tayyip Bey, Kanuni’nin bu özelliğini örnek alıyorsa yandık. 46 yılın altı yılı gitti, geriye 40 yıl kaldı! Allah uzun ömür versin Tayyip Bey yaşar da biz göremeyiz!

Yazarın Diğer Yazıları