Erdoğan'ın açacağı kiliseler!

Ahmet Davutoğlu, “Ben, Yeni Osmanlıyız demedim” diye açıklama yaptı ama Tayyip Erdoğan’ın “one minute” gösterisinden sonra İstanbul’da 3. Abdülhamit olarak karşılandığı andan itibaren, AKP çevrelerinde devamlı bir Osmanlıcılık edebiyatı yapılıyor. Biz ise yapılanın Yeni Osmanlıcılık değil, Orta Doğu’da Amerikan sözcülüğü olduğunu söylüyoruz.
Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Türkiye’yi, bölge için önemli bir model olarak gördüklerini bir defa daha açıkladı. Kelly, Erdoğan’ın Washington’a düzenleyeceği ziyareti de dört gözle beklediklerini belirtti.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ise Kürt açılımının arkasında ülkesinin bulunduğu iddialarından rahatsız olduğunu belirterek “Farzedelim ki, bu açılım önerisi gerçekten bizden geldi. Bunun ne zararı olabilir?” dedi.
Fakat Obama yönetimine yakınlığı ile bilinen Washington DC merkezli liberal düşünce kuruluşu Center for American Progress’in yorumunda “Türkiye ve ABD’nin, Güney Asya, Irak ve Arap-İsrail anlaşmazlığında, çabalarını ortak amaçlara yönelik olarak koordine etmesi gerekmektedir. Obama’nın, Orta Doğu’ya yönelik iddialı siyaset gündeminde ilerleme kaydetmesi için Türkiye’ye ihtiyacı var. Bu bağlamda, ABD-Türkiye ikili ilişkilerini geliştirmek ilk önemli adımdır” deniliyor.
Türkiye’nin Orta Doğu’da ABD çıkarlarını korumak uğruna çalıştığı bu kadar net.

* * *

Bu noktada, “Türkiye ile ABD’nin çıkarları örtüştüğü için, AKP hükümeti bu politikayı takip ediyor” diye bir görüş ileri sürülse belki bunu tartışabiliriz. Hayır bu söylenmiyor ve AKP destekçileri sanki Ankara merkezli bir politika takip ediliyormuş, adı da Yeni Osmanlıcılıkmış gibi propaganda yapıyor, halkı kandırmaya çalışıyorlar!
İsrail’in Haaretz gazetesi de “Türk rotasını yeniden kullanmak” başlığını atabiliyor ve “Türk tarafı da görünürde, anlaşmazlıkları geçmişte bırakmayı ve İsrail ile ilişkileri onarmayı istiyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun sözleri bunu doğrular nitelikte” diyor.
İsrail’de İngilizce yayımlanan The Jerusalem Post gazetesi ise “Türkiye OECO üyeliği için İsrail’i önerecek” diye bir haber yayımladı. Konya’daki tatbikata İsrail uçaklarının istenmemesi de bir gösteriymiş demek!

* * *


Tayyip Erdoğan, ABD ne isterse yapıyor. AKP iktidarının sürmesini buna bağladığı anlaşılıyor. İşte Yunanistan’ın Apoyevmatini gazetesi, “Erdoğan’dan Ortodoks kiliselerinin yeniden açılmasına dair olumlu adım” başlığı altında yayımladığı haberde şöyle dedi:
“Erdoğan hükûmeti, Türkiye’de bulunan kiliselerin yeniden açılmasına dair bir düzenleme hazırlıyor. Türk hükûmetinin konuya ilişkin niyeti 11 Kasımda basına yansıdı. Ertuğrul Günay, Kültür Bakanlığının, -en azından büyük bayramlarda- Trabzon’daki Sümela Manastırı gibi tarihî kiliselerin açılmalarına ‘yeşil ışık’ yakma ihtimalini ciddi anlamda incelediğini söyledi.”

* * *


Ve bir Yargıtay kararı, Erdoğan’ın ABD şirketleri için çalıştığını resmen tescil ediyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Cargill’in Bursa’daki fabrikasının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin bazı yöneticileri hakkında açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Yani Erdoğan’dan Cargill tazminatı istenebilecek.

Yazarın Diğer Yazıları