Erdoğan'a nasihat; Deme inadım inat
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi''nin 22''nci yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, "Türkiye''de depreme dayanıksız olan 6,7 milyon konut acil olarak yenilenmelidir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin raporuna göre İstanbul, beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa;
48 bin bina yıkılacak ya da ağır hasar görecek. 194 bin bina orta ve üstü hasar alacak.
Ölü ve yaralı sayısını tahmin edebilirsiniz…
Bilimsel veriler bu kadar açık ve net iken hâlâ "Kanal İstanbul" peşinde olan ve "İnadına yapacağız" diyen Recep Tayyip Erdoğan''ın, Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık''ın şu sözlerine de kulak vermesi ve inadından da vazgeçmesi gerekir.
"Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de oluşacak depremlere karşı önlem alınmazsa büyük can ve mal kaybına uğrayacağız.
2019 yılında yürürlüğe giren yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritasını incelediğimizde nüfusumuzun yüzde 70''ten fazlasının deprem tehlikesi yüksek olan bölgelerde yaşamakta olduğunu görüyoruz.
2012 yılından bu yana Türkiye''de 1,5 milyon konutun dönüşümü sağlanmıştır.
2019 yılında T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün gerekli olduğu 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun da 5 yıl içerisinde kentsel dönüşüm kapsamında yenileneceğini açıklamıştır.
Bugün, Türkiye''de depreme dayanıksız olan söz konusu 6,7 milyon konutun tümünün yenilenmesi için gerekli adımlar atılmalı ve kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır.
Özellikle 90''lı yıllardan önce inşa edilen yapıların mutlaka yenilenmesi gerekmektedir
Elâzığ, Van ve İzmir illerimizde depremler yaşanmıştır.
Yıkılmış veya ağır hasar almış binaların ayrıntılı incelenmesi ve alınan numunelerin deneye tabi tutulması sonucunda hazırladığımız raporlar, binalarda ciddi mühendislik ve uygulama zafiyetleri ile birlikte ilkel yöntemlerle elle üretilmiş düşük kalitede beton ve standartlara uymayan, yetersiz donatı çeliği kullanımının yıkımlara neden olduğunu ortaya koymaktadır.
Özellikle 90''lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Yani bu yapıların yıkılması için herhangi bir depreme gerek yok, bu binalar çevresel etki faktörleriyle de kendiliğinden yıkılmaya aday binalardır.
Bu yapıların mutlaka yenilenmesi gerekmektedir.
KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır...
THBB olarak önceliğimiz bu üreticilerle ilgili bütün kesimleri ve halkımızı bilgilendirmek, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) önemini anlatmak ve ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için çalışmaktır.
Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiren KGS, tarafsızlığı ile kalite sürekliliğine sahip beton kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır.
İnşaat sürecindeki şu kurallara eksiksiz uyulması gerekiyor
- Zemin incelemesi,
- Doğru projelendirme,
- Kaliteli malzeme,
- Doğru uygulama,
- Denetim…
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörüyor.
2019''da yürürlüğe giren bu yönetmeliğe göre yapılarda kullanılacak beton dayanım sınıfının bir sınıf yükseltilmesi sevindiricidir ancak yeterli değildir."
Değerli okurlarım,
22. yılında tekrar anımsadık:
Resmî raporlara göre 18.373 ölüm, 48.901 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü.
133.683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi.
"Bir musibet, bin nasihat" derler atalarımız.
Bu rakamlara rağmen hâlâ;
"Kanal İstanbul''u inadına yapacağımız" demek İstanbul''a ve İstanbul halkına ihanet etmeyi istemek değil midir?
Erdoğan''a nasihat; Deme inadım inat