Amerikan Elçisi, Dışişleri'nde Türk diplomatlara ders veriyor!
Abant Platformu, diyalog diye diye sonunda “Kürdistan” devletinin tanınması için kamuoyu oluşturmak görevini de üstlendi. Erbil’deki toplantıya götürülen gazeteciler de Kürdistan kelimesinin kullanımını normalleştirmeye çalışıyor. Sonuç bildirisinde, Ankara ve Erbil’de karşılıklı elçi bulundurmanın faydalı olacağı maddesi vardı. CIA’ya fikir üreten Henry Barkey de son olarak Obama’ya sunduğu raporda “Türkiye’nin Kürdistan’ı tanıması” için baskı yapmak gerektiğini belirtmişti.
Ve İngiltere’nin Ekonomist dergisi, Erbil’deki Abant toplantısını, “Alışılmışın dışında yeni bir dostluk” başlığı ile değerlendirdi. Haberde, toplantıda Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı’nın da bulunduğu hatırlatıldı ve Botsalı’nın Kürt bayrağı önünde konuşma yapmasının Türkiye’nin Iraklı Kürtlere olan yaklaşımında bir değişime işaret ettiği belirtildi.
* * *
Haberde bir de uydurmaya yer veriliyor. Kerkük’teki Türklerin bölgeye Osmanlı döneminde yerleştirildiği iddia ediliyor. Halbuki, Erbil’deki atabeylikler Osmanlı’dan öncedir.
Hatta İslam toplumlarındaki mevlid geleneğini Erbil’e muhteşem bir dönem yaşatan Türk atabeyi Muzafferüddin Gökbörü başlatmıştır. Gökbörü’nün ölüm tarihi 1232’dir.
Gökbörü’nün çok büyük masraflarla tertip ettirdiği mevlid şenlikleri, bütün Müslüman ülkeler için bir başlangıç kabul edilmiştir. Bu merasimlerden sonra, İslâm dünyasında mevlid yazma geleneği başlamıştır. Bursa Ulu Camii imamı Süleyman Çelebi, bugün mevlidlerde dinlediğimiz mevlidi 200 yıl sonra yazmıştır.
* * *
Türkiye bir taraftan Rusya ile Ruble-TL üzerinden ticaret yapmak için anlaşma yapıyor, diğer taraftan ABD’nin yeni büyükelçisi Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı’nda genç diplomatların eğitimine katılıyor!
Haberin kaynağı, Türk Dışişleri Bakanlığı değil, doğrudan Amerikan Büyükelçiliği’dir. Büyükelçiliğin internet sitesinde halen yayında olan habere bakınız:
“Büyükelçi Jeffrey Türk Dışişleri Bakanlığı’nda Yeni Diplomatlarla Konuştu.
Büyükelçi Jeffrey, Türk Dışişleri Bakanlığı’nda yeni diplomat kadrosuna hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD arasındaki yakın ikili ilişkilere vurgu yaptı. Büyükelçi Jeffrey, yabancı dil öğrenmenin kritik önemini, ve hassas ama elzem olan uzlaşma ve müzakere yeteneklerini geliştirmenin önemi gibi konuların altını çizerek, uluslararası ilişkiler alanındaki 40 yıllık kariyeri boyunca yaşadığı bazı deneyimleri paylaştı.
Görüşmede, Büyükelçi Jeffrey ve yeni Türk diplomatlar, Irak’taki iyileşen durumu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki gelişme gösteren temasları, NATO’nun Afganistan’da aşması gereken zorlukları, ve Obama yönetiminin İran ve Rusya gibi ülkelerle yeni diyalog yaklaşımı gibi geniş bir yelpazedeki ikili ve küresel konulara değindiler.”
* * *
Haberde, Amerikan Büyükelçisi’nin Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı’nda yeni diplomatlara eğitim verdiği anlatılıyor. Bu arada “Irak’ta iyileşen durum” da öğretiliyor! Yani Büyükelçi, Obama’nın telefonda anlatamadığı ayrıntıları, Türk diplomatlara ezberletiyor.
“Monşer” diye Türk diplomatları küçümseyen Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu bir dönemde Amerikan Büyükelçisi, Türk Dışişleri Bakanlığı’nda ders veriyor!
Herhalde bu kriz ortamında genç diplomatların hepsini birden Amerika’ya gönderemediler! Jeffrey’i davet ederek ders verdirmek daha ucuza mal oluyor!
Bu durumda monşer kim?