Yurttaşlık Bilgisi!

7’den 70’e bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının fark etmesi gereken gerçek şudur: Milli varlığın temeli milli bilinçte ve milli birliktedir. Bu söz Atatürk’e aittir. Gerçekten de milli birlik olmayan ülkelerin düştüğü durumu hep birlikte görüyoruz.. Milli bilinç ve milli birlik sarsılmışsa, o ülke halkının başı artık belâdan kurtulmaz..
Bu bilinç, eskiden ilkokullarda “Yurttaşlık Bilgisi” derslerinde her çocuğa kazandırılmaya çalışılırdı. Esasen okullara Yurttaşlık Bilgisi dersini koyan da Atatürk idi.. Hatta bu dersin ilk kitabını yazan da oydu.. Temel ilke, ülküde, kaderde, tasada, kıvançta birlik idi!

***


Bence bugünkü sıkıntıların temelinde, sağ veya sol ideolojilere mensup siyasilerin, ilkelerini Atatürk’ün tespit ettiği yurttaşlık bilgisinden uzaklaşması yatar.
Aslında o yurttaşlık bilgisi, bugünkü Anayasa’ya kadar yaşamıştır. O ilkeleri darbeci askerler değil, bizzat Atatürk tespit etmişti.
Milletvekillerinin üzerine yemin ettikleri Anayasa’nın “Bu Anayasa” diye başlayan başlangıç ilkelerinin son bölümü şöyledir:
“Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak millî kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddî ve manevî varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu;
Topluca Türk vatandaşlarının millî gurur ve iftiharlarda, millî sevinç ve kederlerde, millî varlığa karşı hak ve ödevlerde, nimet ve külfetlerde ve millet hayatının her türlü tecellisinde ortak olduğu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve ’Yurtta sulh, cihanda sulh’arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğu;
Fikir, inanç ve kararıyla anlaşılmak, sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere,
Türk Milleti tarafından, demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur.”
Demek ki vatandaşı milli sevinç ve kederlerde birleştirmek sadece devleti yönetenlerin görevi değildir..
Bu duyarlılığa sahip olmak her vatandaşın görevidir.
İşte ABD ve PKK dayatmasıyla değiştirilmek istenen Anayasa’nın başlangıç ilkeleri böyledir.

***


Değiştirmek istiyorlar, çünkü Türk Milleti içinden mümkün olduğu kadar çok sayıda millet çıkarmak istiyorlar. Türk Milleti’nin gücü milli birliğindedir. İşte o birliği dağıtmak için, etnik, dini veya siyasi farklılıkları kullanarak, ayrı bir ülkü verilmiş, ortak ülküden koparılmış kitleler oluşturmaları gerekiyordu. Bunu kısmen başardılar.
Büyük felaketlerde görüyoruz ki, işte bu milli bilinçten koparılmış kabul edilen insanları düşman yerine koyarak kin ve intikam duyguları ile hareket eden, yurttaşlık bilincinden ve milli birliğin öneminden habersiz insanlar da var.. Onlar, bu davranışın, bumerang gibi kendilerine de yansıyacağını göremeyen cahillerdir..
Fakat bereket versin ki bu cahilliğe rağmen, milletin genetik kodlarında bulunan feraset, özellikle Van depremi gibi felaket zamanlarında ortaya çıkıyor.. Televizyonlarda, basında veya sosyal medyada açıkça görüldüğü gibi okumuş cahiller milli birliğe daha fazla zarar veriyor..

***


Balyoz davasında yargılanan sanıklardan kurmay albay Mustafa Önsel, savunmasında en çok “cami bombalayacaklardı” suçlamasına içerlemiş.. “Biz gökyüzünden zembille inmedik veya başka bir ülkeden buraya transfer olmadık. Biz bu halkın çocuklarıyız. Nasıl olur da halkın değerlerine saldırıda bulunabiliriz?” diyor ve üniformasına şöyle hitap ediyor:
“Hatırlar mısın 1993 yılında teröristler bir köy basmıştı.. Ölenler arasında üç aylık bir bebek vardı. Beyaz kundağı kızıla boyanmıştı.. Koluma aldığım bebeğin kanı sana da bulaşmıştı.. Başka bir köy ateşe verilmişti, cami de yanıyordu. Camideki yangını seninle birlikte söndürmüştük. Nereden bilecektik, o gün camiyi yakanlarla müzakere yapanların bizi cami yakmakla suçlayacaklarını?” diyor..
Ama cahil kitleler, propagandaya inanıyor, değil mi?
Demek ki depremde de terörde de, insanları suçlarken, her şeyden önce vicdan sahibi olacağız, başka çaresi yok..

Yazarın Diğer Yazıları