Yeni Anayasa, PKK ve ABD’nin beklentisidir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜSİAD yöneticilerini kabulü sırasında yeni bir Anayasa için kim ne katkı verecekse tam zamanı olduğunu belirterek, “Çözümü, ne dağda arayacağız ne başka bir yerde” dedi.
Çiçek, hukukçu akademisyenleri kabulünde de “Ülkemizde toplumsal mutabakata dayalı yeni bir anayasa ihtiyacı ve bu ihtiyacın giderilmesi yönünde ciddi bir beklenti mevcuttur” diye konuştu.
Basında “Yeni Anayasa isteriz” çığlıklarını duymayan yoktur ama, toplumun böyle bir beklentisi olduğu iddiası gerçek dışıdır. Yeni Anayasa talebi, Türkiye’nin “özerklik” temelinde bir federasyona dönüştürülmesi için doğrudan PKK’dan gelmektedir. Halk bunu bildiği için “Yeni Anayasa” taleplerinin PKK üzerinden dışarıdan dayatıldığının bilincindedir.
Nitekim son olarak MİT-PKK görüşmesinde de karşı taraf özerklik temelinde yeni Anayasa talebini tekrarlamıştır.

***


Peki PKK ile devlet mi görüştü, hükümet mi? Böyle saçma bir ayırım olabilir mi? Hükümet, devletin üç temel gücünden biridir. Yürütme görevini hükümet üstlendiğine göre, devlet adına hükümetin görevlendirdiği kişilerin PKK ile görüştüğü açıktır.
Fakat görüşmelerle ilgili olarak gözden kaçırılan daha vahim bir durum var.
Görüşmeleri MİT organize etmiyor, doğrudan “koordinatör ülke temsilcisi”nin talebiyle Türkiye ve PKK masaya oturuyor.
Müzakere, adı verilmeyen ama her şeyi kontrol eden ülke temsilcisinin, herkese ne yapmalarını öğütleyen İngilizce konuşmasıyla başlıyor. Bir tercüman Türkçe’ye çeviriyor.
Koordinatör ülke temsilcisi toplantıda şöyle diyor:
“İki tarafa da bir öneride bulunduk. Mini bir paket tarzında. Nevruza doğru iki tarafta da güvenin tekrar tesis edilmesi için bir öneriydi bu. Şunu vurgulamak istiyorum. Bu sadece bizim fikrimizdi. Ne Türk tarafından ne de Kürt tarafından olumlu yönde herhangi bir teklif aldık. İki tarafın değil, bizim sorumluluğumuz altında girişilen bir inisiyatiftir. Abdullah Öcalan tarafından üretilen kendi fikirleri parlamentoda yasa çıkaracakları zaman dikkate alınacaktır. Kendisinin parlamento için ürettiği öneriler dikkate alınacaktır.
Biz iki şeyden bahsediyoruz. Bir kamuoyuna yapılan açıklamalar. Bir de perde arkasındaki gidişat. Bunu kendilerine söyledik. Hem MİT hem devlet için oldukça riskli. Hali hazırda PKK ile müzakereye oturmuş olmaları bugün kamuoyuna yansırsa CHP ve MHP ne der acaba? Devlet temsilcisi olarak MİT’in elemanlarının burada hem Diaspora temsilcileri hem de Dağ Kadrosu ile Oslo’da müzakereye oturmuş oldukları duyulsa ne olurdu? CHP ve MHP ne derdi? Aynı şekilde ne kadar kötü olurdu kendileri için. MİT; PKK ile Öcalan arasındaki mesajları götürüp, getiriyor. Yani bu prosedürler üzerinde bir çok zorlukları aşmışlar. Yani devletle PKK arasında müzakereyle sonuçlanamayacaksa eğer; bu tür zorluklardan geçmenin bir anlamı yok. Neden o zorluklardan geçsinler ki?”

***


Görüldüğü gibi Türkiye’yi PKK ile masaya oturtan, koordinatör ülkedir ve “Parlamento, yasa çıkaracağı zaman Abdullah Öcalan’ıın isteklerini dikkate alacaktır” diye talimat vermektedir!
Peki Abdullah Öcalan’ın istekleri nelerdir? Anayasa’nın demokratik özerklik temelinde oluşturulmasını istemiyor mu?
Bu durumda Yeni Anayasa kimin beklentisi oluyor?
Peki koordinatör ülke kimdir? Onu da tecrübeli diplomat Onur Öymen Ulusal Kanal’da açıkladı. Onur Öymen, 2009 yılının Nisan ayında Türk heyeti, PKK’lılar ve Irak’lıların katıldığı bir toplantının Norveç’te yapıldığını hatırlattı. Amerikalı eski Büyükeçi David Philips tarafından toplantının organize edildiğini belirten Öymen, hazırlanan raporun Amerikan Kongresi’ne sunulduğunu ifade etti:
“Diyor ki biz başka toplantılar da yapacağız. İstanbul’da da, Erbil’de de yapacağız. Kim bunlar, kimsiniz siz? Ona cevap yok. Bu raporu hazırlayan zat Türk heyetine de teşekkür ediyor, katkıları dolayısıyla. Kendisi Amerikan Dışişleri’nde üst düzeyde görev almış bir isim. Ermeni Raporu’nu da bu hazırlamış tesadüfe bakın ki.”
Bir son not daha.. Abdullah Gül 2009’un Mart ayında “İyi şeyler olacak” dediği zaman Nisan ayında Oslo’da böyle bir toplantı yapılacağını biliyordu!
“İyi şeyler”, David Philips tarafından organize edilen, MİT-PKK görüşmesiydi!

Yazarın Diğer Yazıları