Yapay zekâ yalan söyler mi?
ABD'de Philadelphia merkezli Ghost Robotics adlı firmanın ürettiği robot köpekler ABD hava Kuvvetleri'nin Mojave Çölü'nde düzenlediği bir tatbikatta denendi. Robot köpekler, askeri havaalanında güvenlik taraması yaptı ve henüz uçaktan inmeyen askerlere veri aktardı.
Üzerinde gelişmiş sensörler ve vericiler bulunan robotlar, "Otonom insansız kara aracı" olarak tanımlanıyor. Robot köpekler yapay zekâ ve hızlı veri analizleri kullanıyor.
Hava Kuvvetleri'nin satın alma, teknoloji ve lojistikten sorumlu biriminin başkan yardımcısı Will Roper, askerlerin savaş koşullarında çok sayıda veriyi değerlendirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, bu sebeple saniyenin milyarda biri kadar bir süre içinde yapılan sentezlere ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Diğer taraftan, yine ABD'de 90'lı yıllardan beri süren çalışmalar sonucunda robot sinekler üretilmiş bulunuyor. Nano teknolojik sinek robotların, bir ordu disiplini içinde her yere girebileceği belirtiliyor. Bu sineklere "casus sinekler" de deniliyor.
***
Bunun dışında Florida'da yetkililer, hastalık taşıyan yerel türlerin yok edilmesi amacıyla, genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisineğin doğaya salınması projesine onay verdi.
Zararsız yeni türün yayılmasıyla Zika virüsü ya da Dang Humması gibi hastalıkları taşıyan sivrisineklerin sayısının azalması umuluyor.
Çevre koruma grupları, doğanın dengelerini değiştireceği ve beklenmedik etkiler yaratabileceğini söyleyerek projeye karşı çıkıyordu ama genetiği değiştirilmiş sivrisinekler doğaya salındı...
Türkiye'de de İHA'lar ve SİHA'lardan sonra daha küçük ölçekte böcek robotların üretildiğine ve hatta kullanıldığına dair haberler var ama bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.
***
Yine ABD'de teknolojinin geldiği noktayı gösteren bir olay mahkemeye yansıdı.
ABD'de federal bir mahkemede açılan davada, Facebook, "Instagram platformu üzerinden kullanıcıların mobil telefonlarının kameralarını açarak casusluk yapmakla" suçlandı.
Temmuz ayında ABD basınında yer alan bazı haberlerde, aktif kullanmadıkları zamanlarda bile Instagram'ın kullanıcıların iPhone telefon kameralarına erişim sağladığı yönünde haberler çıkmıştı.
Facebook ise bu iddiaları reddetmişti.
Geçen ay açılan bir başka davada ise Facebook'un yüz tanıma teknolojisi kullanarak 100 milyondan fazla Instagram kullanıcısının biyometrik bilgilerine eriştiği öne sürülmüştü. Facebook bu iddiayı da reddetmişti.
***
Türkiye'de teknolojik alt yapıyla ilgili bir haber ise çok düşündürücü...
Salgın sebebiyle, uzaktan eğitim sistemi uygulanıyor ama öğrenciler ve öğretmenlerin bir kısmında bilgisayar yok! Bilgisayarı olanların bir kısmı da yeterli İnternet bağlantısına sahip değil.
Antalya'da Vali Ersin Yazıcı, okul müdürlerine talimat vererek evinde televizyon ve interneti olmayan öğrencileri tespit etmelerini istedi.
Vali daha sonra neler olduğunu ise şöyle anlattı:
"Sorgulama sonrası elimize inanılmaz rakamlar geldi. Biz de şaşırdık. Sadece Muratpaşa ilçemizden 5 bin başvuru olmuş. Oysa biz hiçbir öğrencimiz Eğitim Bilişim Ağı'na ulaşmakta sorun yaşamasın, EBA sınıflarını buna göre planlayalım diye bunu sorduk. Büyük ihtimalle evinde televizyon ve internet olan da başvuru yapınca rakam çok yüksek çıktı. Ama planlamayı sürdürüyoruz. Evinde gerekli sistem olmayan öğrencilerimiz halk eğitim, gençlik merkezlerinde oluşturulan sınıflarda eğitimlerini alabilecek."
Toplumsal ahlâk bu seviyeye gelmiş ise yani insanlar bilgisayarı ve internet bağlantısı olduğu halde yok diyorsa hangi teknolojiyi üretirseniz üretin, ülke olarak başarılı olamazsınız. Bu sebeple herkesin aklını başına toplaması gerekir…
İnsanların ürettiği yapay zekâ yalan söylemiyor! Verilere göre analiz yapıyor. İnsan zekâsına da anne ve babalar tarafından sağlam veriler yüklenmesi gerekiyor!