Türkiye'ye 30'a 120 kilometre verildi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri müdahalesinde 30 kilometre derinlikten daha öteye geçmeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Türkiye 30 km'nin altına geçmeyi planlamıyor." dedi.

Peki operasyon, sınır boyunca kaç kilometreyi kapsıyor?

Çavuşoğlu, "Sadece 120 km bir genişlikte değil tamamında güvenli bölge haline getirilmesi gerekir. Bunu da zamanla yapacağız." dediğine göre o da belli…

Operasyon, 30 kilometre derinliğinde, 120 kilometre uzunluğunda bir bölgeyi kapsıyor. Bu da Fırat'ın doğusu denilen PKK hâkimiyetindeki bölgenin küçük bir bölümü demektir. Bölgede genişlik 380 kilometredir, derinlik ise Deyrizor'de 200 kilometreyi geçiyor.

Trump, "Tespit ettiğim sınırları aşarsa Türkiye ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce yaptığım gibi..." dediğine göre operasyonun sınırlarını kimin belirlediği de belli!

***

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun PKK/YPG'yi bir terör tehdidi olarak görüp görmediği sorusuna, BM ve AB'nin aksine NATO'nun kamuya açık bir terör örgütleri listesi bulunmadığını söyleyerek kaçamak cevap vermek istedi.

Stoltenberg, "NATO, IŞİD karşıtı koalisyonda var. Suriye'nin kuzeyi ve YPG konusunda ise müttefiklerimiz arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmadı. Biz, Suriye'nin kuzeyinde yer almıyoruz. Orada NATO bulunmuyor." dedi.

Çavuşoğlu ise "Türkiye'yi koruma planı NATO konseyi tarafından onaylanmıştır ve burada YPG var ama başını Amerika'nın çektiği bazı ülkeler bunu bloke etmişlerdir." eleştirisinde bulundu.

***

ABD derin devletinin görüşlerini oluşturan ekiplerden Kriz Grubu, 10 Ekim günü yayınladığı raporda, şu tespit ve taleplerde bulundu:

"Suriye'nin kuzeyindeki bir Türk işgali ancak yeni bir savaş ve yeni bir insani krizle sonuçlanabilir. ABD'nin, Ankara'yı operasyon alanını sınırlamak konusunda ikna edip etmediği belirsiz...

ABD'nin acilen Türkiye'nin daha derine ve daha doğuya ilerlemesini engellemek için baskı kurması gerekiyor. Bu başarısız olursa, YPG, Şam'daki rejimle anlaşma yoluna gidebilir ama bu da zor görünüyor. Ancak Rusya, YPG'nin geri çekilmesini ve rejim kuvvetlerinin ülke sınırına geri dönmesini sağlar da Ankara ve Şam arasında arabuluculuk yaparsa bu yola gidilebilir.

Yine de ABD'nin önceliği, daha geniş ve daha derin bir Türk işgaline karşı olduğunu ilan etmek olmalıdır."

***

Kıbrıs Barış Harekâtı'nda, birinci aşamada elde edilen bölgenin sınırlarını da ABD belirlemişti! Türkiye, ikinci harekâtı ise kendi kararıyla yaptı. Şimdi ABD, Türkiye'nin 30 kilometre derinlikte, 120 kilometre genişlikte bir bölgeyi ele geçirdikten sonra durması için Başkan düzeyinde tehdit ediyor ayrıca özetini verdiğim Kriz Grubu raporunda olduğu gibi racon kesmeye çalışıyor!

Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs'ta iki devlet kurulmuş oldu. O zamana kadar anlaşmaya göre Türklerin de içinde olduğu tek devlet vardı. EOKA darbesi, bu yapıyı bozduğu için Türkiye anlaşmadan doğan müdahale hakkını kullandı ve bugünkü Kıbrıs'ın siyasi coğrafyası ortaya çıktı.

***

Fırat'ın doğusunda 30'a 120 kilometrelik yani 3600 kilometrekarelik bir alanı ele geçirerek burayı Suriye Milli Ordusu adını verilen bir yapıya devretmek, ağırlığını daha güneye kaydırmış olan PYD'nin devlet olmasını önler mi?

Önlemezse, bu yapının Barzani devleti ile birleştirilerek bağımsızlık ilan etmesi de plânlanmıştır!

Harekât bölgesi, Türk Milleti'ni aldatmak için Türkiye'ye yem olarak mı verildi?

Bu işin sonunda mat olmak da vardır! Bu arada, Türkiye'de IŞİD yöntemleriyle rejim de değiştirilirse, BOP tamam demektir! Bu oyun ancak Türk askerinin gücüyle bozulabilir.

Türk Milleti'nin bilgisine sunulur!

Yazarın Diğer Yazıları