Türkiye'de gazetecilik mesleği bitmiştir

Gürcistan’da haftalık çıkan Georgian Times gazetesinin sahibi Malkhaz Gulaşvili, “yetkililerin ailesine uyguladığı baskılar sebebiyle” gazetesini kapattığını açıkladı.
Gulaşvili, düzenlediği basın toplantısında, “polisin geçen hafta oğlunun aracını durdurduğunu, oğlunun ve arkadaşlarının başlarına silah dayayarak ve onları tehdit ederek aracı aradığını” iddia etti ve “Mevcut şiddet koşulları altında, topluma özgür ve objektif bir gazete sunamıyorum” dedi.

* * *

Şiddetten bahseden Gulaşvili, iktidar partisi milletvekili Davit Bezuaşvili’nin sahibi olduğu Gürcistan Sanayi Grubu’nun ortakları arasında yer alıyor. Bezuaşvili’nin kardeşi Gela Bezuaşvili, ülkenin istihbarat kurumunun başkanı olarak görev yapıyor. Grubun hisse sahibi olduğu medya kuruluşları arasında ülkenin önemli televizyon kanalları Rustavi 2, Pirveli gibi kuruluşlar da bulunuyor.
Yani, gerçekte bu medya kuruluşlarının hiçbirinin özgür ve objektif yayın yapma şansı yok. Zaten, Sorosçu bir darbenin ürünüdürler. Gürcistan’ı ABD’ye peşkeş çekmenin sözcülüğünü üstlenmişlerdir.
Fakat Sorosçularla paralel davranan yayıncının bile baskı altında olduğu bir ülke Gürcistan!

* * *


Gürcistan’da durum böyle de Türkiye’de nasıl?
Gazete sahipleri, topluma özgür ve objektif bir gazete sunabiliyor mu?
Bir bakalım! Adı üzerinde “yandaş medya” nın topluma gerçekleri sunmasından bahsetmek mümkün değildir. 1 milyar lira vergi cezası ile karşı karşıya kalan diğer medya patronunun da topluma özgür ve objektif yayın yapması imkânı kalmamıştır. Yeni kurulan medya grubu ise daha ilk günden iktidarın kanatları altına girmeye mecbur olmuştur. Çünkü sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer. Adamın elinden parasını verdiği gazetesini, televizyonunu aldılar, gıkı çıkmadı! Şimdi eski gazetesine ve televizyonuna el koyan bir iktidar ile sarmaş dolaş! Bu durumda gazetecilik yapılabilir mi?
Geriye ideolojik gazeteler kalıyor.
Özgür ve objektif gazete yapabilmenin birinci şartı, olayları olduğu gibi yansıtabilmektir. Her olayı, parti görüşü veya ideolojik duruş açısından bakarak haberleştirirseniz, bunun adı objektif ve özgür gazetecilik olmaz. Bir adım bile ileri gidemezsiniz!
Demek ki Türkiye’de de özgür ve objektif gazete yoktur, gazetecilik mesleğini yapma imkânı kalmamıştır.
Türkiye’de gazetecilik mesleği bitmiştir!
Bu durumda, demokrasiden ve özgür seçimden de kimse bahsedemez! Herkes, bu toplumsal sahtekârlığın seyircisi durumundadır.
Karzai bile “Kukla devlet olmayacağız” dedi!
UNICAL petrol şirketinden Afganistan Devlet Başkanlığı’na atanan Hamid Karzai bile “Asla kukla devlet olmayacağız” dedi. Karzai, Kabil’de NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile birlikte yaptığı basın toplantısında, hükümetinin yabancı ortaklarının ülkesinin bağımsızlığına saygı göstermeleri gerektiğini söyledi.
Uluslararası camiada, bazılarının Afganistan’da merkezi hükümetin gücünün azaltılmasını önerdiklerini hatırlatan Karzai “Bu onların işi değil. Yönetişim ve iyi yönetişim mekanizmasının oluşturulması Afgan halkının işidir” diye konuştu. Karzai, uluslararası camianın işini sadece Afgan halkının desteğiyle yapabileceğini vurgulayarak, “Afganistan şimdi kendi topraklarının sahibidir ve hiç kimse ülkemizi parçalayamaz” dedi.
Yani adam hükümetinin yabancı ortakları bulunduğunu itiraf ediyor, ama hâlâ “kukla olmayacağız” diyebiliyor.
“Kuklalığın da bir sınırı var, halkımı ikna etmeden Afganistan’ın yönetim modelini değiştirirseniz beni düşürürsünüz “ mü demek istiyor acaba?

Yazarın Diğer Yazıları