TÜİK verileri de Metaverse'den mi?

TÜİK, 2021 yılı yıllık enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıkladı. TÜİK''in verdiği rakamlara göre enflasyon Aralık ayında yüzde 13.18 arttı. Memur ve emekliye yapılacak zammın ise yüzde 25 olacağı haberleri çıktı. Yani enflasyondan 11 puan daha az... Üstelik TÜİK rakamlarının doğruluğu tartışmalı. Gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu ise herkes biliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise enflasyon oranının açıklandığı gün "2021 toplam ihracatı, 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu bir rekordur. İhracatımız bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun, bu bir rekordur" dedi.

Erdoğan, küresel ekonominin yüzde 3,4 küçüldüğü bir dönemde Türkiye''nin yüzde 1,8 büyüme kaydettiğini, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye''nin sergilediği büyüme oranında itici gücün mal ve hizmet ihracatı olduğunu kaydetti.

Erdoğan "İhracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştık. 2021 yılında ihracat ailesine katılan yeni firma sayısı 32 bini aştı, 43 bin 264 firma da yeni pazarlara ihracat yaptı." dedi.

***

Enflasyonla birlikte büyüme mümkündür ama önemli olan halkın genel durumudur. Genel olarak vatandaşın ekonomisi büyümüş müdür, küçülmüş müdür? Ekonomi büyümüş olabilir ama hayat pahalılığı, yani enflasyon küçülmeye sebep olmuştur. Öyleyse büyüme nerededir? Şirketi büyüyenler kaç kişidir?

Yoksa enflasyon rakamları, Metaverse''den mi alınmıştır?

Milliyet''ten Gonca Kocabaş''ın haberine göre Metaverse evreninde her geçen gün daha da şaşırtıcı olaylar olmaya devam ediyor. Kimi arsa satın alıyor, kimi şirket toplantılarını burada yapıyor, kimi ise uzun zamandır görmediği arkadaşlarıyla, hatta ölmüş dedesiyle buluşuyor!

Tabii dedesinin veya arkadaşlarının resimleri Facebook''a yüklenmişse... Yapay zekâ, o resimleri anında bulup, canlı gibi gösterebiliyor...

Artık yatırım amaçlı arsa almayı Metaverse üzerinden gerçekleştiren insanlar, geleceğin bu yönde ilerlediği konusunda hemfikir. Ortaköy''de 500, Bağcılar''da 135 TL''ye parsel alıyorlar!

Habere göre Ovr isimli bir sanal evrende, Türkiye''nin en iyi arsaları satışa çıktı. Türkiye''de şimdiye kadar sanal olarak 20 bin parsel satılırken, İstanbul satışlarda ilk sırada kendine yer buldu. İstanbul''un en hareketli yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi''ndeki tüm parseller satıldı. Arka sokaklarda kalanlar için ise istenen fiyat yaklaşık 400 TL.

Bu paralar gerçekten yatırılıyorsa, alenen soygun yapılıyor demektir...

Öyle ya temsili bir parayla da olsa kimin malını kime satıyorlar? Satın alanlar bu hızla çoğalırsa, yarın hazine arazilerinde, kıyılarda, ormanlarda hak mı iddia edecekler? Bu garip oyunun asıl amacı nedir; düşünen kaç kişi var?

***

Abdullah Çiftçi, twitter mesajında "Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Hawaii halkının yeni-sömürgecilik suçlamaları eşliğinde adalarda arazi almaya devam ediyor. Anlamı: Halka sanal dünya Metaverse''den arsa satanlar reel dünyadan arsa topluyor" diye yazdı.

Tera adlı kullanıcı, "Metaverse''den arazi satanlar, şuursuzların ellerinden paraları, altınları alıp bir yere toplarken aklıma Katolik kilisesinin yeniçağ başlarında halka para karşılığı cennetten arsa sattığı o yıllar geldi. Hakikaten dünya çağ mı atlamış oluyor? Yoksa çağ farkıyla bir dejavu mu bu?" diye sordu.

Ferhat Öztürk de aynı görüşte: "Orta Çağ''da cennetten arsa satmakla aynı şey..."

Öyleyse Züğürt Ağa kim? Şener Şen mi? Yoksa...

Yazarın Diğer Yazıları