"Tek gündemimiz ülkemizin bekası"

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar;

"Tek gündemimiz ülkemizin bekası"

Nokta nokta temizlik operasyonları devam ediyor. Kahraman askerimiz, polisimiz, korucularımız ülke bekası için seve seve şehadet şerbetini  içiyor. Sahada verilen -adına şehir  savışı denilen- bu mücadelede yaşanan zorlukların bazılarını zaman zaman ADSIZ'ta dile getirmeye çalışıyorum.  O kahramanları ne kadar övsek az gelir. Ne  yazsak, onların ve geride bıraktıklarının yaşadıklarını anlatmakta cümleler kifayetsiz kalır.

Geçtiğimiz hafta içinde karargahta, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, silah arkadaşları ile dar kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptı. Yaklaşık 3 saat konuştu komutan. Silah arkadaşlarının değerlendirmelerini, sorunlarını ve taleplerini dinledi. Onlara tek tek cevap verdi. O toplantıdan yansıyan bazı notları aktaracağım. Önce Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın konuşmasından;

Meskun mahal çatışmaları ile ilgili çok kapsamlı bir değerlendirme yaptı komutan. "TSK'nın başarısı sadece Türkiye ve iç kamuoyunda değil tüm dünya silahlı kuvvetlerinde büyük takdirle kabul görüyor" dedi. Temmuz ayından bu yana  gerçekleştirilen operasyonların Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna işaret etti Akar, "Jandarma Özel Harekat timleri, Özel Kuvvetler, diğer silahlı kuvvetler birlikleri ile polis özel harekat destan yazıyor" diye konuştu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, bu başarıların yanı sıra önümüzdeki aylarda bölücü terör örgütünün bazı yerleşim birimlerinde aynı eylemlere devam edeceğine, başkaldırı hazırlıklarının olduğunun altını çizerek, "2016 baharı sert ve mücadelenin zorlu geçeceği bir dönem olacak. Buna çok hazırlıklı olmamız gerekir" dedi. Hulusi Akar'ın ana omurgası şehir savaşları değerlendirmesi olan konuşmasının ardından silah arkadaşlarının değerlendirmelerine geçildi. Talepler iletildi. Hulusi Akar hepsini tek tek not aldı. O bölümün en çarpıcı ve Türk askerinin gerçek kimliğini bir kez daha ortaya koyduğu yere gelelim;

Toplantıda, "Hükümetin verdiği fakat gerçekleştirmediği sözler" faslında Hulusi Akar silah arkadaşlarının gözlerinin içine baktı, bunları hepsinin gündemin arka sıralarında olduğunu söyledi ve şu sözlerle bitirdi konuşmasını;

"Tek gündemimiz var. O da ülkemizin bekası. Sabırlı olacağız..."

Orada değildim ama tahmin etmek çok kolay; tek ses yükseldi göklere yüreklerden;

"Emredersiniz Komutanım."

***

Güvenilir askeri kaynaklardan, Temmuz ayından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili gerçek rakamlara ulaştım. Şehit sayılarımız; Sur; 72 şehit, Silopi; 1 şehit, Cizre; 78 şehit, İdil; 20 şehit, Derik; 7 şehit, Dargeçit; 4 şehit.

Kahpe terör örgütü PKK'dan ise Sur'da 279, Silopi'de 145, Cizre'de 675, İdil'de 114, Derik'te 20, Dargeçit'te 40 terörist etkisiz hale getirildi.

Geri sayım devam eden operasyonlar için yeni hazırlıklar gündemde. Korucular daha etkin hale getirilecek. Özellikle Sur'da büyük verim alınan İHA'ların kullanımına daha yoğunluk verilecek. Güvenlik birimleri, Şırnak merkezde 2 bin civarında el yapımı patlayıcı ile tuzaklanmış nokta tespit etti. Bu arada terör bölgesinde görevli birimler, kahpece  arkadan yapılan saldırılar için tekrar tekrar uyarıldı. Güvenlik güçlerine, insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere sivil olarak gittikleri şehir merkezlerine, çarşılara "tek başınıza çıkmayın" talimatı verildi. Acil durumlarda "en az 3-4 kişi gidin" denildi. Örneğin, bir  asker bankamatikten para çekerken diğer arkadaşlarının koruma yapması istendi.

Terör bölgesi dışında başta Ankara olmak üzere tüm güvenlik güçlerinin kırmızı alarm durumu devam ediyor. İstihbarat birimlerin son verdiği raporlara göre; terör örgütü ve taşeronları  fedai tarzı eylemler için hazırlık yapıyor. Bu eylemlere, çürüğe çıkmış ve hasta elemanlarını hazırlıyorlar. Kahpe çetesinin büyükşehirlerde planladığı insansız hava araçları; Dronlar içinde önleyici projeler  üzerinde duruluyor. Bu kapsamda ABD'de uygulanan ağ ile yakalama ve indirme sistemi inceleniyor.

Yazıya flaş bir haberle nokta koyalım;

Terör eylemlerine karşı "her sokağı bir polise zimmetlemek" şeklinde  uygulanamayan eski bir projeyi güncellemeye (!) çalışan İçişleri Bakanlığı iç bünyesini de sıkı kontrol edebilmek maksadıyla yeni bir yöntem geliştirdi. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatı ile bundan sonra başta Ankara olmak üzere  Türkiye'nin her yerinde yapılacak polis uygulamalarına bir müfettiş görevlendirilecek. Sivil müfettişler, uygulamalar istenildiği gibi yapılıyor mu, yapılmıyor mu, aksaklıkların neler olduğunu Bakanlığa rapor edecek.

Ha, unutmadan!..

Emniyet müdürleri  için beklenen geniş çaplı kararnamede cemaatler arası (paralelciler tabii ki devre dışı-aht-) çekişme devam ediyor. En büyük uzlaşma sağlanırsa eli kulağında!..

 

Yazarın Diğer Yazıları