Patrik kimden yüz buldu?

Ermeni soykırımı, Pontus soykırımı, Keldani soykırımı derken bir de Asuri soykırımı iddiası attılar ortaya!
Avustralya’nın Sydney şehrinde, Fairfield Bölgesi Belediye Meclisi, Türkiye’ye yönelik suçlamalara atıfta bulunan bir Asuri anıtı dikilmesi kararı aldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu girişimin iki ülke ilişkilerinin özüne ve dostluğa yakışmayan, talihsiz bir gelişme olduğunu belirtti.
Peki nereden buluyorlar bu cüreti?
Elbette AKP iktidarının ABD ve AB uyumlu politikasından..

* * *

ABD Başkanı Obama, Fener Patriğine verdiği, “Erdoğan ile görüşmemde ekümenik konusunu ona ileteceğim” sözünü yerine getirdi ama konuşmayı Türkçe’ye çeviren tercüman, Başkan’ın “Ekümenik Ortodoks Patriği” sözlerini, sadece “patrik” olarak çevirdi
Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Obama, küresel konuma sahip bir lider olan ‘Ekümenik Patrik’in misyonuna ve İstanbul’daki Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasına olan desteğimizi pekiştirdi” denilmişti.
Erdoğan ise düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin “Heybeliada Ruhban Okulu gündeme getirildi mi?” sorusuna “O konuyla alakalı olarak tabii kendileri gündeme getirdiler. Ama bu konuda şu anda Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığımızın bir çalışması var. Ama ben ondan öte biliyorsunuz bundan kısa bir süre önce azınlıkların dini liderlerini Büyükada’da bir araya getirdim. Kendileriyle bir görüşmem, toplantım oldu. Bu görüşmede de bizden taleplerini istedim” cevabını vermişti.


* * *

Patrik de Obama-Erdoğan desteğinden güç alarak Amerikan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada “Azınlık olmak suç değil ama 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Haklarımızı, Türk vatandaşları gibi kullanabildiğimizi düşünmüyoruz. Zor şartlarda yaşıyoruz ama Türkiye’den asla ayrılmayacağız. Patrikhanenin yok olmasını istiyorlar ama bu gerçekleşmeyecek. Burası bizim için en az Kudüs kadar kutsaldır, ayakta kalacağız. Başbakan’a sorunlarımızı anlattım ama hiçbir yardım gelmedi” dedi.
Patrik, CBS muhabirinin, “Peki siz kendinizi çarmıha gerilmiş gibi hissediyor musunuz?” şeklindeki sorusuna, “evet” cevabını verdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un sözleri için “Bir dil sürçmesi olduğunu umuyorum” dedi.

* * *

Peki neden böyle oluyor?
Sebebini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, NTV’de anlattı:
“Demokrasinin öznesi bireydir, insandır. Yani insanın özgürlüğüdür, düşünce, inanç, teşebbüs özgürlüğüdür, insanın kimliğidir, kimliğine saygı gösterilmesidir. Bu konularda her türlü adımı, açılımı, ilerlemeyi hep birlikte gerçekleştirmemiz lâzım. Demokrasinin anlamı budur. Demokrasiyi şimdi birileri şöyle anlamaya yöneliyor. Diyorlar ki birey değil, bir cemaatin parçası gibi cemaate özgürlük, komüniteye.. Yani demokrasinin öznesi, sanki halklar, cemaatler, mezhepler falan gibi bir anlayış savunuluyor..
E ne olacak? ‘Bizi demokrasinin süjesi yapın. Bize biz olarak özgürlük verin.’ Size siz olarak özgürlük tanıdık mı ayrışmaya giderim, parçalanırım. Herkesin bir kimliği var Türkiye’de. Her kimliğe göre ayrı bir yapılanma mı yapacağız?
Herkes çok iyi anlasın, bu işin özü bu.
Ben ‘bölücü’ dediğim zaman niye kızıyorsun? Bölüyorsun Türkiye’yi diyorum. Bu vatana ihanet değil mi? Bir ülkeyi bölmeye giden sürecin iktidarı olmak, Başbakanı olmak, Türkiye’nin bölünüşüne nezaret etmek kutlanacak bir davranış mıdır? Vatanseverlik midir?”

Yazarın Diğer Yazıları