Obama hapşırdı!

ABD Başkanı Obama, Londra’da basın önünde konuşurken iki defa üst üste hapşırdı. Obama, “Bir haftadır çekiyorum” dedi.
Desenize, bizimkilerin başı dertte. Hani derler ya; Amerika hapşırırsa biz zatürree oluruz!

* * *

Fikret Bila’nın nakline göre bir ABD’li diplomat, Türk meslektaşına “Masada aşağı yukarı 10 konu var. Ve biz memnuniyetle gördük ki, bunlardan 8,5’unda görüş birliğimiz var. 1,5’a gelince; 1’i Kuzey Kore, 0.5’i ise Çin. Kuzey Kore size uzak, Çin’le de Doğu Türkistan sebebiyle farklı bir ilişkiniz var. Diğer konularda hem fikiriz” derken, Ankara, “Uzlaşma 10’da 9,5’a çıktı. Çünkü Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olarak Kuzey Kore’ye uygulanacak yaptırımlarla ilgili komisyonun başkanlığına seçildi. Dolayısıyla, geriye 0,5 kaldı. Terörizmle mücadele, Irak, Afganistan-Pakistan, Kafkasya, İsrail-Filistin, Suriye, Balkanlar, Avrupa Birliği ve enerji yollarının güvenliği konularında ise tam bir görüş birliği var” diye görüş bildirdi.
Demek ki Türkiye’nin bir Dışişleri Bakanı’na ve diplomat ordusuna ihtiyacı yok! Öyle ya ABD ile 10’da 9.5 oranında anlaşıyorlarsa 0.5 farklı fikrin ne önemi var, onu da aradan kaldırırlar, olur biter!
Rasmussen’in NATO genel sekreterliğine getirilmesine itirazın bir anlamı olmadığı da görüldü. Yardımcılığına bir Türk atanacakmış! Sakın AB’deki gibi olmasın. Avrupa Konseyi’nde protokol müdürlüğünü 40 yıldır Türklere yaptırırlar! Osmanlı sultanlarının karşısında el etek öpmenin acısını böyle çıkarıyorlar herhalde!

* * *


Obama, uzaya füze fırlatan Kuzey Kore’nin “kuralları yıktığını ve bu hareketin uluslararası bir cevabı gerektirdiğini”de söyledi. ABD askeri makamları ise Kuzey Kore’nin fırlattığı uyduyu yörüngeye oturtamadığını iddia etti.
Kuzey Kore, uzun menzilli füze denemesi olduğu endişelerine yol açan çok başlıklı roketle uzaya gönderdiği iletişim uydusundan ilk yayına başladığını bildirdi.
ABD ve Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyeleri Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa, uzayı çöplüğe çevirirken kuralları yıkmıyor ama Kuzey Kore, iletişim uydusu gönderince her şey altüst oluyor!

* * *


Obama ayrıca “İran’ın nükleer bir ülke olma arayışı sadece bize değil, bütün dünyaya tehdittir” iddiasında da bulundu.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’i kabulünde yaptığı konuşmada, “Her ülkenin nükleer enerji elde etme hakkı var” dedi.
Demek ki dünyayı yönetmeye soyunmuş ABD yanında bağımsız ülkeler de var!
Bir de uydu ülkeler söz konusu!
ABD’ye 10’da 9.5 oranında evet diyen bir ülke, bağımsız mıdır?
Bu durumda DTP’nin, özerklik talebini Obama’ya iletmesinden daha doğal ne olabilir?

* * *


Zaten, Edirne’den Ardahan’a kadar, başta haberleşme, enerji, maden ve bankacılık sektörüne ait olmak üzere ne kadar ekonomik kurum, kuruluş veya ağ varsa hepsinde ya ABD ya İngiltere ya Fransa ya Yunanistan ya da İsrail bayrağı dalgalanıyor! Şu Soros’un dediği gibi Türkiye’nin ihraç edecek askerinden başka neyi kaldı ki bağımsızlıktan bahsedebilsin!
Evet ihracat artıyor ama kazancı kimin?
Böyle bir ülkede, halk, seçim heyecanına kapılıyor, iktidarın burnu sürtüldü diye avunuyor! İktidar partisi yüzde bire düşse ne olur; yerine gelecek olanın milli bir projesi var mı?
Yoksa parti programlarına, seçim konuşmalarına inanıyor musunuz?

Yazarın Diğer Yazıları