Libya’nın parası ve 12 Haziran seçimleri!

Financial Times gazetesi, Libya Merkez Bankası Başkanı Farhat Omar Bingdara’nın İstanbul’da olduğunu yazdı. Habere göre Bingdara, gazeteye gönderdiği elektronik mesajda İstanbul’da olduğunu bildirdi. Libya Maliye Bakanı’nın vekaleten yerine atandığını kaydeden Bingdara, “işleri daha iyi yürütmek amacıyla yabancı bir ülkede bulunduğunu” belirtti.
Reuters haber ajansı ise Bingdara’nın İstanbul’dan Dubai’ye geçtiğini ve kendisiyle telefon bağlantısı kurulduğunu açıkladı. Bingdara, Reuters muhabirine, Trablus’taki iletişim sorunları nedeniyle 22 Şubat’tan itibaren yurt dışında çalıştığını söyledi ve Maliye Bakanı’nın yerine geçici olarak atanmasına karşı çıktı. Sadece parlamentonun kendisini görevden alabileceğini kaydeden Bingdara “22 Şubat’ta İstanbul’a gittim. Hükümet İstanbul’a gittiğimi biliyordu” dedi. Bingdara, şimdi görevinin Libya halkının mal varlığının dondurulmamasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

***


Financial Times’ın haberine göre Libya yönetiminin yüzde 7.5 ortaklığı bulunan İtalyan UniCredit bankası, bir haftalık takipten sonra aynı zamanda Banka’da başkan yardımcılığı görevini yürüten Bingdara ile iletişim sağladı. Gazete, “Bankacılar ve muhalif güçler, uluslararası baskının arttığı bir dönemde, Kaddafi ve ailesinin mali varlıklarının yerini değiştirebilecek birkaç yetkiliden biri olması nedeniyle Bingdara’nın sözlerindeki şifreyi çözmeye çalışıyor” diye yazdı.
Gazete, Bingdara’yı Merkez Bankası Başkanlığı görevine 2006 yılında Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam’ın getirdiğini de belirtti.
Kaddafi’nin oğlunun İstanbul’da bir evi de bulunuyor..
Diğer taraftan Yunan hava sahasından geçtiği bildirilen Libya’ya ait bir uçağın Mısır’ın başkenti Kahire’ye indiği bildirildi.
Mısırlı bir havaalanı yetkilisi, Libya’nın lojistik ve destek idaresinin başı olan Tümgeneral Abdurrahman bin Ali Essaid Ezzavi’nin Kaddafi’den bir mesaj getirdiğini söyledi.

***


Bu haberler, Libya’nın yurt dışındaki 70 milyar dolarlık servetinden pay kapma savaşını gösteriyor.
Libya Merkez Bankası Başkanı’nın Türkiye’de bulunması ise bu paraları Türkiye’nin desteği ile kurtarmak için olabilir.
70 milyar doların tamamını ABD, İtalya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Lüksemburg gibi ülkelerin elinden kurtarmak artık Libya’nın tek başına halledebileceği bir sorun değil!
Türkiye veya Mısır bu paraları kurtarabilir mi? Bunun araştırması yapılıyor olabilir..
Financial Times gibi bir İngiliz gazetesi, Reuters gibi bir İngiliz haber ajansı paranın izini sürdüğüne göre, “majestelerinin hükümeti” kokuyu almış durumda. Bu para Avrupa Birliği’ni krizden çıkaramaz ama mesela İngiltere’yi boğulmaktan kurtarabilir.

***

Tabii Türkiye için de 70 milyar dolar çok önemli miktarda bir para! Üstelik bu rakam, bilinen resmi servetin miktarı...
Asıl merak edilen, altın ve döviz olarak Libya’da kaç milyar dolarlık bir servet bulunduğu ve Kaddafi giderse bu paraları nereye götüreceği.. Bu itibarla Libya Merkez Bankası Başkanı’nın İstanbul’da bulunması önemli!
Yine Libya’dan kalkan her uçağın varış menzili de takip ediliyor.
Bir taraftan CHP’ye bir istihbarat operasyonu yapılırken, diğer taraftan Libya’nın paralarının Türkiye’ye getirilmesi ile 12 Haziran seçimlerinin kaderi tamamen değiştirilebilir mi?
Araştırmaya değer bir konu ama Türkiye’de Financial Times gibi bir gazete, Reuters gibi bir ajans yok!
Biz o boşluğu, “değerlendirme” yaparak doldurmaya çalışıyoruz!

Yazarın Diğer Yazıları