​​​​​​​"Küreselleşmenin ölüm çanları" ve virüs politikaları...

İsrail gazetesi, Jerusalam Post gazetesinde Aaaron Reich imzalı haberde Android telefonlarda bulunan Track Virus uygulamasının, kullanıcıları korona virüse maruz kalıp kalmayacakları konusunda uyarabileceğini bildirildi.

Haberde, "Track Virus adı verilen ve Google Play içinde bulunan uygulama, Sağlık Bakanlığı tarafından listelenen verilerin kullanılmasıyla, kullanıcının programı indirdiği günden itibaren konumunu izleyerek ve onaylanmış korona virüs vakalarının bulunduğu yerleri çapraz kontrol ederek çalışır. Kullanıcılar, bir vakanın yakınında olmaları durumunda bildirim alır." deniliyor.

Uygulama İsrail'de kullanılmaya başlandı.

Tabii bu programın doğru çalışması için Sağlık Bakanlığı'nın bütün vakaları İnternet ortamında paylaşıyor olması ve güncellemeler yapması gerekiyor! Dolayısıyla Türkiye'de hiçbir işe yaramaz!

Bir de "konum" uygulamasını devamlı açık tutmak gerekiyor!

Aslında, Android telefonlarda ateşinizi, tansiyonunuzu ölçen programlar var ama bunları da bir doktorun analiz etmesi gerekir…

Aynı gazetede Maayan Jaffe-Hoffman imzalı haberde, uzman görüşlerine yer verilerek "İsrail, hücre tedavisi yöntemiyle, solunum problemi olan korona virüs hastalarını iyileştirebilir" bilgisi verildi.

***

Türkiye, konunun bilimsel yönüyle ne kadar ilgili, üniversitelerde, tedavi yöntemleri veya aşı geliştirme çalışmaları var mı, bu konuda henüz bir bilgiye sahip değiliz. Türkiye'de bilimsel bilgi üretmek ve üniversiteye kabul ettirmek zordur. Çünkü bütün bilimsel veriler, Batı'dan alınır ve doğru kabul edilerek uygulanır! Zira aksini iddia ve ispat etmek neredeyse imkânsızdır. Son zamanlarda İHA ve SİHA üretimi gibi konularda ilerleme sağlandı hatta insansız deniz aracı ve insansız denizaltı üretme imkânı da doğdu ama bu türde çalışmaların kabul görmesi için Cumhurbaşkanı damadı olmak gerekiyor! Yoksa "Türk'ten mucit olmaz" diyerek önünüzü kapatıyorlar. Yıllar önce, çok özel bir silâh geliştiren, ayrıca fındık randıman makinesi icat eden Trabzonlu araştırmacıya böyle demişlerdi!

***

İngiltere ise korona virüs konusunu başka bir boyutta yaşıyor. Öyle ki Financial Times gazetesi "Britanya'nın virüse karşı stratejisi bir kumar" başlığını kullandı.

BBC'nin ifadesine göre İngiltere'de korona virüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması, böylece halkın "sürü bağışıklığı" geliştirmesi planlanıyor.

İngiliz hükümetine göre virüsün yayılmasını engelleyen ülkelerde halk böylesi bir bağışıklığa sahip olmayacak.

Hükümetin açıkladığı "makul en kötü senaryoya" göre 66 milyonluk İngiltere nüfusunun yüzde 80'i virüs kapacak ve öldürücülük oranı yüzde 1 bile olsa 500 binden fazla insan ölecek. Bu İngiltere'de bir yılda ölen kişi sayısına denk geliyor.

Times gazetesi ise "Böylesi bir küresel krize verilmesi gereken yanıt da küresel bir yanıt olmalı. Bu sebeple, ülkelerin krize karşı işbirliği yapması daha verimli olacaktır. Çin'in, virüsün genetik kodunu diğer ülkelerle paylaşması gibi…" yorumu yaptı.

Yazı şöyle bitiyor:

"Burada esas risk, bu krizin küreselleşmenin ölüm çanını çalması, her ülke kapılarını kapatırken yalnızca küresel tedarik zincirlerinin değil aynı zamanda küresel işbirliğinin de sonunu getirmesi. Bu, krizi yalnızca derinleştirir.

Tarih, uluslararası krizlerde komşuyu zarar sokma politikalarının vahim sonuçlarıyla dolu. Küresel liderler çok geç olmadan bir araya gelmeli ve ortak bir politika üzerinde uzlaşmalı."

***

Times, "komşuyu zarara sokma politikaları" derken, virüsle ilgili politikaları kastediyor! Vahim değil mi?

Bir virüs, küreselleşmenin hakkından geldi; virüs küreselleşti ama bütün dünyada sokaklar boşaldı. Mümkün olsa herkes bir mağara bulup yaşayacak!

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları