Küresel krizin fotoğrafıdır!

İşadamı Yaşar Canca, küresel ekonomik krizin “egemenliğini kaybetmek istemeyen, sömürgeci güçler tarafından bilerek çıkartıldığını ve hatta el altından körüklendiğini” yazmıştı.
Canca, bu görüşünü doğrulayan yeni verileri ortaya koyuyor:
“Federal Reserv’in eski başkanı ‘biz bu krizin bu kadar kötüleşeceğini tahmin edememiştik’ deyince gerçekler biraz daha ortaya çıktı. Birileri bu krizi hazırlayıp uyguladı ama kontrol edemedi!
ABD’de, konut kredilerinin ödenmemesi sorunu ortaya çıktığında devlet hazinesi bu konutları devletleştirip sahiplerini borçlandırsaydı yaklaşık 200 milyar Dolar ile bu iş halledilecekti. Ama yapmadılar. Neden?
Bu krizin, planlayan ülkelerde farklı, diğerlerinde farklı etkisi olmuştur.
Krizi planlayan ülkelerde kimse parasını kaybetmemiş, belki mal ve mülklerinin değeri azalmıştır. Değeri artan Dolar’la ve daha sonra yapılacak ödemelerle bu kayıpları giderilecektir.
Ya diğer ülkelerde?

***

ABD’deki finans sisteminin sigorta kağıtları uzak Asya ülkelerine pazarlandı ve buralarda yatırımcıların paraları batmaya başladı. Batan Lehman Brothers yatırım kağıtlarını pazarlayan Honkong’daki yerel bir banka bu kağıtların değersiz olduğunu yayınladığında sadece o bölgede 2 milyar dolarlık kayıp ortaya çıkmıştır. Bu, daha başlangıçtır.
ABD’de ise konut kredilerini ödeyemeyenlere devlet 800 milyar dolar kaynak aktaracak. Yani onların kayıpları karşılanacak.
Son zamanlardaki dünya borsalarındaki kayıp miktarı 32 trilyon Dolar’dır. Buna karşılık Batılı devletlerin bankacılık sektörüne aktardıkları paralar 4 trilyon Dolar’dır. Bu parayı alanlar kasalarında saklıyor.
Düşünün bu krizde 4 trilyon Dolar ile hangi şirketleri ve neleri satın alabilirsiniz. Benim hesabıma göre gelişmekte olan ülkelerdeki tüm ticari değerleri alabilirsiniz.
Tabii işsiz kalıp iflasın eşiğine gelen IMF’nin kurtaracağı sıkıntıdaki ülkelerde yapılacak operasyonlar henüz konuşulmuyor bile. Hani IMF’nin hiç parası yoktu!
Kriz, ikinci grup ülkelerde iflaslar ve işsizlik olarak ortaya çıkacaktır. Bu tür iflaslar olduğunda her ülkede sosyal patlamalar, kişisel buhranlar görürdük. ABD’de böyle bir olay hiç duydunuz mu?

***

Son zamanlarda küreselleşme ve dünyanın başka bölgelerindeki zenginliklerin yatırım olarak batı sistemine aktarılması sırasında, fiyatlar aşırı şişmiş ve batılı geleneksel dev şirketler bu fiyatlarla işlem yapmak zorunda kalmış ve iflasın eşiğine gelmişlerdi.
Bu zararların karşılanması gerekiyordu.
Peki bu paraları kim ödeyecekti? Hiçbir şirket bu parayı ödemez, zaten ödeyemezdi. Bu zararlar ancak devlet kasalarındaki paralarla ödenebilirdi. Ama 6 ay önce bir şirket batıda bile devlete baş vursa bir Dolar bile vermezlerdi; şimdi 4 trilyon Dolar aldılar. Kimden? Devletlerden!
Devletler bu parayı kimden alacak?
Halktan!
Peki hangi halktan.
Tabii ki onlara göre diğeri olanlardan. Yani sonradan zenginlenen Asya ülkeleri ve petrol gelirleri olan ülkelerden. Honkong örneğinde olduğu gibi.
Hem zararlarını ödettiler hem de sekizde bir fiyatına şirketleri geri aldılar.
Ne plan ama?
Birileri kapitalist sistem çöktü demeye devam etsin. Asıl planlayıcılar şimdi oturup bir daha bu duruma düşmemek için plan yapıyorlar. Buna da yeni finans sistemi diyecekler.”

Yazarın Diğer Yazıları