Küresel hükümet çağrısı da yapıldı!

Korona virüs ile mücadele konusunda, İngiltere'nin Financial Times gazetesi, İsrailli yazar Harari üzerinden "küresel dayanışma" kavramını öne çıkarmıştı.

Financial Times, İsrailli yazar Yuval Noah Harari'ye makale yazdırarak "İnsanlığın bir seçim yapması gerekiyor. İtiraz yolunda mı gideceğiz yoksa küresel dayanışma yolunu mu benimseyeceğiz? Dokunulmazlığı seçersek, bu sadece krizi uzatmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte daha da kötü felaketlere yol açacaktır. Küresel dayanışmayı seçersek, bu sadece korona virüse karşı değil, 21. yüzyılda insanlığa saldırabilecek tüm gelecek salgınlara ve krizlere karşı bir zafer olacaktır." mesajını vermişti.

Harari, dokunulmazlık derken herhalde ülkelerin birbirinin iç işlerine karışmaması ilkesini kastediyordu.

ABD'nin önde gelen yayın organı Foreign Policy ise 12 kişiyi konuşturdu.

Bunlardan Chatham House direktörü, uluslararası ilişkiler uzmanı Robin Niblett, "Koronavirüs pandemisi, ekonomik küreselleşmeye tarif edilemez zararlar verecektir." dedi.

BM Singapur Eski Daimi Temsilcisi, BM Eski Güvenlik Konseyi Başkanı Kishore Mahbubani, "Pandemi, zaten başlamış bir değişimi hızlandıracaktır: ABD merkezli küreselleşmeden Çin merkezli küreselleşmeye bir hareketlilik olacaktır" diye görüş bildirdi. .

Princeton Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler Profesörü) G. John Ikenberry, "Birleşik Devletler ve diğer Batı demokrasileri, Roosevelt'in 30'lu ve 40'lı yıllardaki kriz dönemlerinde izlediği politikaya benzer, korumacı bir enternasyonalizm politikası izleyecektir." dedi.

***

BBC ise salgın hastalıklar tarihi uzmanı Prof. Frank Snowden ile konuştu. Snowden, her salgından sonra örneğin SARS salgınından sonra acil durum planları yapıldığını ve ABD Senatosu'nda görüşüldüğünü hatırlatarak "Bu planlar konuşulurken ulusal tedbirlerin yanında Dünya Sağlık Örgütü üzerinden küresel planların yürürlüğe girmesi de görüşülmüştü." dedi.

Yani ABD'de Dünya Sağlık Örgütü üzerinden yürütülecek küresel planlar var ve bunlar ABD'nin ulusal planlarıyla eşgüdümlü olarak hazırlanmış…

Snowden, şu ana kadar mücadelenin başarısız olduğunu da belirtti.

***

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da video konferans ile yapılan G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'nde korona virüs salgınının herkese "Dinlerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farklı da olsa hepimizin kaderi ortaktır." gerçeğini hatırlattığına inandığını belirterek, "Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur." dedi.

Erdoğan, sorunun ekonomik boyutuna değinerek "Küresel finansal krizi döneminde yaptığımız gibi bir an önce harekete geçmeli ve küresel güveni tesis etmek için ortak çaba sarf etmeliyiz. Merkez bankaları arasındaki swap anlaşmalarının G20'nin tüm üyelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor. Şayet küresel ekonomide güveni artırmak istiyorsak bunu bir an önce hayata geçirmeliyiz." önerisinde bulundu.

***

Korona virüs, İngiltere'nin şimdiki başbakanı Boris Johnson'a da bulaştı ama eski başbakan Gordon Brown, "küresel dayanışma"dan ne anladığını açıkladı.

Brown, dünya liderlerini korona virüs salgınıyla mücadele etmek için "geçici bir küresel yönetim biçimi" oluşturmaya çağırdı.

Brown, DSÖ ve BM gibi uluslararası kuruluşlara, dünya liderleri ve sağlık uzmanları tarafından denetlenen yeni bir sistemin parçası olarak ulusal egemenliğin yerini alacağı bir sistem kurma çağrısı yaptı.

Brown'a göre, kurulacak "uluslararası bir görev gücü" merkez bankalarının çabalarının koordine edilmesini ve aşı bulunmasını da sağlayabilir!

Doğruluğu-yanlışlığı elbette tartışmalıdır ama dünyada, zaten virüsün, "küresel sermaye" tarafından "tek dünya hükümeti" kurmak için laboratuvarda üretildiğine dair yaygınlaşan bir kanaat var. Brown'un önerisi, ister istemez bu kanaati hatırlatıyor.

Yazarın Diğer Yazıları