“Köylü, yine milletin efendisi olacak”

Aydın
Aydın için “Dağlarından yağ, ovalarından bal akan efeler diyarı” tabiri kullanılır. Yağ zeytinden elde ediliyor.. Baldan kasıt ise incir.. Gerçi Aydın, aynı zamanda Türkiye’nin en çok kestane yetiştiren şehri ama işleme tesisi olmadığı için ürün Bursa’ya gönderiliyor. Aydın, bütün bu doğal zenginliğine rağmen, “istikrar sürerken küçülen” illerimizden.. En açık göstergesi milletvekili sayısının sekizden yediye düşmüş olması. Aydın’ın toplam 493 köyü var ve buların 309’u 2B yasası kapsamına giriyor. Bu köyler büyük oranda zeytin ağaçları ve ekili alanlarla kaplı ama köylü, tapulu arazisinin ormanlaştığı iddiası ile elinden alınmasına, sonra da gayrimenkul değerinden başkasına satılacak olmasına fena halde içerliyor. Tıpkı Doğu Karadeniz’deki gibi..
Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın mitinginde de CHP’nin de 2B yasası çıkaracağını, ancak orman arazisi diye el konulan toprakların, o toprakları halen işleyenlere ücretsiz olarak verileceğini söyledi.

***


Kılıçdaroğlu, Aydın’a gelmeden önce Silifke’deydi. Miting meydanına traktör üzerinde geldi ve gazetecilere iyi bir fotoğraf vermiş oldu.
Kılıçdaroğlu ile birlikte helikopterle Hakkari’den Van’a dönerken uzaktan Akdamar adası görünmüştü.. Akdamar adasını Van gölü canavarına benzettim.. Danışmanı Ali Kılıç “Van gölü canavarını bulalım” deyince Kılıçdaroğlu, “Zaten gazetelere manşet olabilmemiz için Van gölü canavarını bulmamız lâzım.. Hazır Arslan Bey de buradayken” demişti.. Van gölü canavarı bulunamadı ama traktörlü resim bakalım gazetelerde nasıl yer alacak?

***


Silifkeli bir vatandaşın “Silifke’nin yoğurdu ah Recep seni ABD mi doğurdu” pankartı üzerinde de duran Kılıçdaroğlu, “Bunlar ABD’den icazet aldılar, öyle geldiler” dedi.
Narlıkuyu beldesinde, muhtarlarla kahvaltı yapan Kılıçdaroğlu, “Aslolan karşı düşünceyi dinlemektir. Herkesin düşündüğünü özgürce söyleyebildiği bir Türkiye hayal ediyoruz. Geçen yıl anayasa değişikliği için referandum yapıldığı, hiçbir üniversite çıkıp ‘Bu anayasa doğrudur ya da yanlıştır’ demedi. Çünkü, korktular. Daha iki üç gün önce, bir iş adamı ‘CHP büyük ihtimalle birinci parti olacak’ dediği için neredeyse linç edilecekti” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, yandaş gazetecilerin kasıtlı sorularına karşı da “Vallahi benim yandaş yazarım yok. Ama yandaş derseniz, gazeteleri ve televizyonlarıyla Erdoğan’ın tonla var” diye cevap verdi.

***


Biz Aydın’da Kılıçdaroğlu’nu beklerken CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Aytun Çıray da İzmir’in Ödemiş ilçesinde “iktidar yürüyüşü” ndeydi.. Çıray, AKP için “Geldikleri gibi gidecekler” dedi.
Daha önceki Aydın mitinginde Kılıçdaroğlu halkın “vali istifa” sloganı üzerine yüklendiği Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’a bu defa dokunmadı..
Kılıçdaroğlu, Aydın’daki miting alanına girerken görüldü ki, meydanda toplanan kalabalık kadar olmasa da yol kenarlarında da insanlar birikmiş durumdaydı. Genç, ihtiyar herkes alana girmek istiyor, fakat güvenlik kuvvetleri Kılıçdaroğlu’nun seçim otobüsüne tazyiki önlemek için engel oluyordu. Kısacası, barikatlarla çevrilmiş İstasyon meydanı bu defa Aydın’da CHP’lilere yetmedi..
Pankartlarda Aydınlılar, “Çiftçi, pamuğu eczanede görmeye başladı”, “1923: Mustafa Kemal, 2011: Gandi Kemal”, “Özelleştirme ve taşeronlaştırmaya son”, “İncirimiz nara çıktı, zeytin yağı heba oldu” diyordu. Kılıçdaroğlu, “CHP’nin oyları yükseliyor, AKP’nin oyları düşüyor. Kanıt mı istiyorsunuz? İşte Aydın meydanı” diye başladı, “1920’lerde Hasan Tahsin’in ilk kurşunuyla başlatılan İstiklal mücadelesinde, bölgenin yiğit insanları da görevlerini yaptılar ve savaştan sonra köylü milletin efendisi ilan edildi. Halkın iktidarında köylü, çiftçi, üretici yine milletin efendisi olacak” diye devam ederek Tayyip Erdoğan’ın Mersinli çiftçiye söylediği “Ananı al da git” sözünü hatırlattı, “Angusu kim getirdi?” diye üç defa sordu.
Erdoğan’ın Zonguldak’taki üniversiteyi kendilerinin kurduğu iddiasına karşı “Neredeyse 1453’te de biz vardık diyecekler” diye bu defa farklı bir cevap verdi. Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesini pazarlamakla görevli olduğunu söyledi..

Yazarın Diğer Yazıları