Kanadalı avukat: "Çok kısa süre sonra Türkiye Anayasası değişecek!"
“Çok kısa süre sonra Türkiye Anayasasında çok ciddi değişikler olacak. Yargı sistemi de sanırım kapsamında olacak. Bazı önemli reformlar yolda”.
Bu sözler, Adalet Bakanlığınca düzenlenen “Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi” kapsamında görevlendirildiği bildirilen Larry Taman adlı “uluslararası uzman” tarafından söylenmişti..
Ne zaman?
12 Eylül 2010 referandumundan önce!
***
Danıştay 2. Dairesi Tetkik Hakimi Fetih Sayın, Danıştay Başkanlığı tarafından görevlendirilerek 16-17 Nisan 2009 tarihlerinde Ankara Sheraton Otelinde yapılan semineri takip etmiş ve bir rapor hazırlamıştı.
Sayın’ın raporunda tespit ettiği gibi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) sitesinde aynen şöyle deniliyordu:
“UNDP, ulusal hükümet nezdinde güvenilir bir ortaktır, yargıda iyi yönetişimi sağlamada ulusal hükümete katkı verecek pozisyondadır.
Proje adalet reformunda Türkiye’ye yol haritası hazırlamak için hazırlanmıştır ve Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay gibi yüksek mahkemelerin yapıları ve kendi aralarındaki etkileşimlerine yönelik genel bir değerlendirme sağlayacaktır.”
Sayın, raporunda şöyle diyordu:
“16-17 Nisan 2009 tarihinde UNDP ile birlikte yapılan çalışmada, UNDP proje sorumlusu Seher Alacacı, yargı reformu ile ilgili hazırlık toplantısının 31 Ocak-1 Şubat 2008 tarihlerinde Bratislava’da yaptıklarını, anlattı. Türkiye ile ilgili bir çalışmanın hazırlık toplantısı Türkiye’de değil de neden Bratislava’da yapılıyor maalesef anlayamadım.
UNDP Bratislava Bölgesel Merkez Ofisi temsilcileri ve Kanadalı uluslararası danışman Larry Taman, Türk yargı sistemini çok iyi tanıdıklarını söyledi ve UYAP sistemini övdü.
Larry Taman, konuşması sırasında ‘Çok kısa süre sonra Türkiye Anayasasında çok ciddi değişikler olacak. Yargı sistemi de sanırım kapsamında olacak. Bazı önemli reformlar yolda’ dedi.”
***
Yani Anayasa reformu denilen ve Türk yargı sistemini altüst eden çalışmalar, Adalet Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yurt dışında yapılmıştı. 2010 Temmuz ayında konuyu gündeme getirdiğimizde, Adalet Bakanlığı bu sütunda yayınladığım açıklamasında “UNDP Türkiye Temsilciliği ile Bakanlığımız arasında yürütülen ‘Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi’ kapsamında özellikle yabancı ülkelerde yargı organlarının yapısı ve işleyişi konusuna ilişkin olarak toplantı ve ziyaretler yapılmıştır. Polonya ve İtalya’ya yapılan ziyarete HSYK’yı temsilen üyeler Sayın Çetin Zöngür ve Sayın Musa Tekin de katılmıştır. Yargı Reformu Stratejisi’nin hazırlanmasında UNDP ile yürütülen projenin payı da diğer çok sayıdaki toplantı ve çalışmalardan biri olarak bu sürece katkı vermekten ibarettir.
Ayrıca Bakanlığımız, BM’nin çeşitli birimleriyle şimdiye kadar çok sayıda proje yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir. UNDP ile yürütülen bu proje de Türk hukuk sisteminin daha iyi işlemesi amacıyla gerçekleştirilen çok sayıda projeden biridir. 14 Temmuz 2010 tarihli yazınızda adı geçen Larry Taman da ‘Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi” kapsamında uzman olarak görevlendirilmiştir” demişti.
***
Sonraki süreçte ne oldu hep birlikte yaşadık, Kanadalı avukat Larry Taman’ın sözleri Adalet Bakanlığı ve AKP iktidarı tarafından yasa tasarısına dönüştürüldü, kabul edildi, referanduma sunuldu, “Yetmez ama evet” çiler ile birlikte, “12 Eylül’ün intikamı alınacak” diye hayallere kapılan milliyetçilerin önemli bir kısmı da paketi onayladı.
Oysa Larry Taman ve ekibi, Türkiye’de 12 Eylül’ü yaptıran Amerikalıların zihniyet ortağıydı..
İşte Türkiye’nin hukuk sistemi, insanların saflığından ve duygularla hareket etmesinden istifade ile böyle değiştiriliyor.