İnternet üzerinden millet mektepleri!
Kazakistan'da Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçiş planı çerçevesinde, ülke çapındaki kütüphaneler ve eğitim kurumlarında toplanan 1,5 milyon kişi ilk kez Latin alfabesinde toplu yazım etkinliğine katıldı.
Etkinliği yöneten Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arıstanbek Muhamediulı, "İngilizce bildiğim için Latin alfabesinde dikte yazmak zor olmadı. Alfabemiz çok uygun." dedi.
Kazakistan, 2025'e kadar tamamen Latin harflerine geçmeyi planlıyor.
***
Aslında "Latin alfabesi" denilen harfler, "Roma devleti"nin öncüsü olan "Etrüsk devleti"nin alfabesinden alınmıştır.
Etrüsklerin, devleti, dişi bir kurt tarafından emzirilen Romus ile Romulus'un kurduğuna dair destanları Ergenekon destanı ile aynıdır, Etrüsk alfabesi de rünik Türk alfabesidir. Latin alfabesinin Etrüsk alfabesi örnek alınarak hazırlandığı çok açıktır. Etrüsk alfabesi Yenisey alfabesi ile hemen hemen aynıdır. Rünik yazılar, Göktürk yazıtlarında Yenisey yazıtlarında ve "Altın Elbiseli Adam" ile birlikte bulunan yazıtlarda da kullanılmıştır. İskandinav ülkelerinde bulunan bütün yazıtlardaki alfabe de Rünik Türk alfabesidir. Bugünkü Batı medeniyetinin temeli olan yazı, yani Latin alfabesi, Türk yazı sisteminden alıntıdır.. Bu durumda Türkler, rahatlıkla "Avrupa, kendi medeniyetinin temelini Türklerin attığını bilmelidir." diyebilir!
Atatürk, kendi döneminde bu bilgilere vakıf olduğu için 8 Ağustos 1928'de, yeni alfabeye "Türk alfabesi" demişti. Atatürk, yeni Türk harflerinin yaygınlaştırılması için bir seferberlik başlatmış, "Başöğretmen" olarak yurt gezilerine çıkmış ve "millet mektepleri"nde kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretmişti. Türkiye, üç ay içinde yeni Türk harflerini kullanmaya başlamıştı.
***
Bu girişi yapmama sebep olan Anadolu Ajansı'nın Türk Dünyası ile ilgili haberlerini paylaşmak istiyorum...
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, resmi İnternet sitesinde yayımlanan "Büyük bozkırın yedi kenarı" makalesinde Kazakistan'ın Türklerin ata yurdu olduğuna işaret ederek, "Başlangıçtan günümüze Türk Medeniyeti" projesini başlatmak gerektiğini belirtti.
Nazarbayev, "Bu çerçevede 2019'da Astana'da Dünya Türkoloji Kongresi ve çeşitli ülkelerin müzelerinde eski Türk eserlerinin sergilendiği Türk Halkları Günleri etkinlikleri organize edilebilir." ifadesini kullandı.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman ise konseye üye ülkelerin ortaokullarında okutulacak Ortak Türk Tarihi ders kitabının yazımının tamamlandığını bildirdi.
Kocaman, "Önümüzdeki dönemde üye devletler milli eğitim bakanları ve bürokratlarının katıldığı toplantıda bu kitabın son değerlendirmesi yapılacak ve okullarda ders kitabı olarak okutulacak."dedi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri Asaf Hajiyev de "Karadeniz Bölgesi'nde büyük projeler gerçekleştiriliyor. Bizim geleceğimiz sadece iş birliğinden geçiyor. Karadeniz'in bizi Türk değerleri üzerinde birleştirmesi gerekiyor." diye önemli bir açıklama yaptı.
***
Şimdi, Türkiye'ye dönelim ve artık bilimsel araştırmanın değil cehaletin prim yaptığını görerek, gazeteler, televizyonlar, sinema ve müzik üzerinden millet mekteplerine büyük ihtiyaç olduğunu kabul edelim...
Bugün Türk kimliğine yönelik saldırılar, Büyük Orta Doğu Projesi çerçevesinde ve 1809 tarihli Amerikan Kongresi gizli kararına uygun olarak yapılıyor. Bu saldırılar, yeni nesillerde farklı bir bilinç inşa ediyor. Üstelik saldırı devlete yerleşmiş bir kadro tarafından sürdürülüyor!
Dolayısıyla, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın kaderi ile ilgilenen aydınlar, bu meseleyi yeniden ele almalı, millet mektepleri projesini bu defa İnternet üzerinden hayata geçirmelidir.
Hazırladığı tarih videoları ile dikkat çeken tarih öğrencisi Dilara Çelik gibi… Tabii daha geniş imkânlarla, yeni romanlarla, yeni filmlerle, yeni bestelerle...