Horasan'dan Tunceli'ye Aleviler, Zazalar

Onur Öymen’in “Dersim’de analar ağlamadı mı?” sözleri üzerine, Alevileri CHP üzerinden Atatürk ve Cumhuriyet’e karşı kışkırtma girişimleri ters tepti. Okur mektuplarından bu durum çok net bir şekilde anlaşılıyor.

* * *

“Sayın Arslan Bulut,
Birkaç husus hakkında bilgilerimi paylaşmak isterim.
1- Seyit Rıza Kürt değil Zaza idi. Zazalar Kürtler’den ayrı bir etnik gruptur. Bu konuda ocak ayında çıkacak Zazalar ve Türklük adlı kitabımda gerekli bilgiler vardır. Zazaları bölücülerin istismarına maruz bırakmamak lazım.
2- Ülkemizdeki Zazaca ve Kürtçe konuşan Aleviler, bu dilleri sonradan öğrenmişlerdir. Aleviler de zaten ‘Horasan Türkleri’nden olduklarında ısrar eder. Hatta Seyit Rıza bile isyandan önce ‘Şayet hükümet hizmet ve sadakatimizden şüphe ederse ecdâdımızın eskiden yaşadığı Yukarı Türkistan, Horasan vilayetine bütün aşiretimizle hicret etmeğe himmet buyursun...’ demiştir. (Askeri Tarih Str. Etüd Başk. Arşivi. Doç. Dr. Yaşar Kalafat, Şark Meselesi ve Şeyh Sait Olayı s. 24-25; Doç. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Dersim Sancağı s. 19)
3- Ben Seyit Rıza’nın feodal yapıyı korumak isterken bölücü çevreler tarafından kullanıldığını düşünüyorum. Zaten Kürtçülük, önce emperyalistler tarafından oluşturulmuş daha sonra merkezileşmeye karşı çıkan feodal beyler kanalıyla topraklarımıza taşınmıştır. ‘Dersim generali Seyit Rıza’ imzalı ve Fransızca kaleme alınan mektupta ‘Kürdistan’için İngiltere’den yardım istenmesi, bir müddet önce, ‘Horasan’vurgusu yapan Seyit Rıza’yı anlamakta yararlı olacaktır.”
Ali Rıza Özdemir

Özdemir’e verdiği bilgiler için teşekkür ederim. Aslında Osmanlı arşivlerinde hangi aşiretin nereden geldiği bellidir. Seyit Rıza’nın aşiretinin de Horasan Türkleri’nden olduğu ortaya çıkıyor.

* * *


Diğer mektuplar şöyle;
“Sayın Bulut, Dersim konusu hakkında bazı ‘güvenilir’ siyasetçilerin dahi Onur Öymen’e karşı cephe alması ve istifasını istemesi düşündürücüdür. Öymen’e karşı takındıkları bu tavır ile Atatürk’ü soykırımcı olarak tanımlamış olmuyorlar mı bu siyasetçiler? Bu noktadan sonra biz bunlara nasıl güvenebiliriz?
Ayrıca bu konuda kafamı kurcalayan bir başka konu daha var. Hrant Dink, 1915 olaylarında yaklaşık 500 bin Ermeni’nin sırf göçten kurtulmak için, Kürt veya Alevi kimliğine bürünerek Türkiye’de kaldığını söylemişti. Bu gerçeği daha sonra Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da dile getirmişti. Bugün Öymen’in söylemine mal bulmuş mağribi gibi sarılıp olayı ‘Alevilere soykırım yapılmıştır’ noktasına getirmek isteyerek öz be öz Türk olan Alevileri kendi özüne karşı kışkırtmak isteyenler aradıklarını bulamayacaktır.”
“Ben Aleviyim, fakat öncelikle bu topraklar üzerinde yaşamaktan onur duyan bir Türk vatandaşıyım. AKP, Alevi açılımı ile Kürt açılımına destek arıyordu zaten. Onur Öymen gibi değerli bir adama saldırmalarının sebebi de budur.”
Deniz Turan

“Alevileri kışkırtma politikalarına Aleviler pabuç bırakmaz. Müsterih olunuz. Sonuna kadar dualarımızla sizin gibi cesur aydınların yanındayız.”

Yazarın Diğer Yazıları