"Her hayvanın kulağına bir tane cep telefonu…"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milliyet'ten Mithat Yurdakul ile Aykut Yılmaz'ın sorularını cevaplandırırken, Türkiye'de hayvan varlığının takibini daha iyi yapmak için yeni tip kulak küpesi üzerine çalıştıklarını açıkladı ve "Kulak küpesi şu; her hayvanın kulağına bir tane cep telefonu asacağız. Yurtdışı toplantılarında anlatıyorum, çok hoşlarına gidiyor: 'Bu inekten ineğe konuşmak için değil, insanların bilgi sahibi olması için...' İçinde komple cep telefonu altyapısı olan bir küpe" dedi.
Pakdemirli "Bu bir cep telefonu ama sürekli çalışan bir cep telefonu değil. Pili 5 sene dayanıyor. 2-3 günde bir uyanacak. Ondan sonra başlayacak; 'Merhaba, benim adım şu, ben buradayım, hayattayım, vücut ısım çok iyi, hasta değilim, kızgınlık dönemindeyim', diye veterinere SMS atacak. Hemen gelecek veteriner, döllenmeyi yapacak meselâ... Belli bir coğrafi bölgeyi geçmemesi gerekiyorsa, 'bana belirlediğiniz alandayım' diyecek. Trakya ari bir bölge meselâ. Ama Trakya'ya Van'dan bir hayvan giriyorsa haberimiz olacak. Şap veya diğer hastalıklar. Türk mühendislerince yapılan, orijinal fikri bana ait bir proje." diye bilgi verdi.
***
İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'nde düzenlenen toplantıda ise yolcuların çağrı merkezi ve mobil uygulama üzerinden taksi çağırabileceği, rezervasyon yapabileceği "Entaksi" uygulaması tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, akıllı taksi hizmetinin dünyadaki en çağdaş uygulamalardan biri olduğunu belirterek "Diğer taksi esnaf odaları ile de konuşacağız. Mümkünse gönüllü, sonrasında gerekirse kanunen bütün taksi işletmelerinin bu uygulamaya geçmesini isteyeceğiz." dedi.
Habere göre uygulamayı indirecek yolcular, tek tuşla bulundukları ya da başka noktaya taksi çağırabilecek. Uygulama üzerinden gelecek çağrılarla boş taksiler müşteriye yönlendirilecek. Böylece yolcunun daha hızlı taksiye erişimi sağlanacak. Bu sayede yolcu arama maksadıyla trafikte seyreden araçların sayısı da azalacak. İzmir ve İstanbul Havalimanı taksilerinde uygulanan sistemin, Ankara ve Gaziantep'te de hayata geçirilmesi plânlanıyor.
***
İki uygulama da hayatı kolaylaştırması ve israfı önlemesi bakımından çok önemli. Bu bir başlangıç… Benzer uygulamaların özellikle kamu yönetiminin bütün alanlarına yaygınlaştırılması halinde, "doğrudan demokrasi"ye geçmek de mümkün olabilir. Zira her vatandaş, her konuda her an görüş bildirebilir veya oy verebilir…
İçinde bulunduğumuz çağda, bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefonlar, akıllı otomobiller, akıllı evlerden sonra akıllı belediye, akıllı kamu yönetimi, akıllı yargı, akıllı yasama, akıllı yürütme gibi akıllı devlet de gündeme geliyor… Zaten, e. devlet sistemi de bunun için kuruldu. Fakat burada mesele yine siyasette düğümleniyor. Zira akıllı devlet sistemi, vatandaşın lehine de aleyhine de kullanılabilir. Sonuçta, anayasaları, kanunları, tüzükleri, yönetmelikleri ve özellikle kararnameleri, parlamentolar veya şimdi Türkiye'de olduğu gibi bir kişi düzenliyor. Bir kişinin bu kadar yükü kaldırması mümkün değildir.
***
Tarihi incelersek, yasaların, her zaman güçlülerin kendileri için kurduğu sistemi koruduğunu görürüz. Meselâ yurt çapında süt ve süt ürünleri elbette denetlenmelidir. Ancak bu denetleme, küçük üreticiyi cezalandırmak yerine kaliteli üretime teşvik edici olmalıdır. Yoksa bugüne kadar yapıldığı gibi birkaç süt ürünü tekelinin pazarını genişletmek sonucunu verir…
Her yöneticinin kulağına bir küpe gibi cep telefonu takmak değil ama her birim, önceden konulmuş adil kurallarla akıllı devlet sistemine bağlanırsa, rüşvet ve iltimas da ortadan kalkar; üretimle birlikte vatandaşın mutluluğu da artar.