Hatay'ın ve MHP'nin kurtuluşu!

Antakya Lisesi öğrencisiyken, müdür muavinimiz Celil Vardar ile yolda karşılaştık. Tatildeydik. "Arslan, yarın 30 Ağustos. Antakya Lisesi'ni törende sen temsil eder misin?" diye sordu.

Ertesi gün Atatürk heykeli önünde başlayan resmi törende okul adına Türk bayrağı taşıdım, yürüyüşe katıldım. Heykelin altında, Atatürk'ün "40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz" sözü yazılıydı.

Yıllar sonra, Atatürk'ün bu sözü tarihi verilere dayalı olarak söylediğini öğrendim. Reşideddin tarihine göre Oğuz Kağan gerçek bir şahsiyetti ve Batı seferinde bugünkü Irak ve Suriye'yi fethederek Mısır'ı da vergiye bağladığı süreçte, Antakya'yı 17-18 yıl başkent olarak kullanmıştı. Oğuz Kağan şu anda Ermenistan işgalinde olan Karabağ'ı da yaylak olarak değerlendirmişti.

Atatürk ise bu sözü Adana'da 15 Mart 1923'teki karşılanışı sırasında, siyahlara bürünmüş bir grup kadın içinden çıkıp "Antakya ve İskenderun'u da kurtar" yazılı pankart taşıyan ve ayrıca beş dakikalık bir konuşma yapan Antakyalı genç kızlara hitaben söylemişti.

***

Bu tarihi girizgâhı yapmama sebep olan da yine Antakyalı kadınlar oldu. Meral Akşener, kısa bir aradan sonra yurt gezilerine Antakya'dan başladı. Antakyalı kadınlar, Akşener'in konuşma yaptığı salonda sayısal olarak daha fazla gibiydi. Gerçi bin kişi alan salona sığmadılar ama her fırsatta Meral Akşener'e ulaşmak için çaba gösterdiler.

Anladığım kadarıyla, Antakyalı kadınlar bu defa MHP'nin tahakkümden kurtuluşunu, Türkiye'nin kurtuluşu gibi görüyor. "MHP kurtulursa Türkiye kurtulur, MHP atağa kalkarsa Türkiye atağa kalkar" diyenler var.

Antakya'daki organizasyonu Turan Çirkin ve Şefik Çirkin yaptı. Eski milletvekilleri Mustafa Erdem, Bedri Yaşar ve Mehmet Aslan da Antakya programına katılanlar arasındaydı.

Antakya'da bir milletvekili dahil 21 üst kurul delegesi var ve 11'i Akşener'e destek veriyor. Konuştuğum delegeler, "Bu sayı, 17 veya 18 olacak" diyor. Hatay'daki durum, Türkiye geneline yansıtılırsa, nasıl bir sonuç çıkacağı ortada... Kurultayın engellenmek istenmesinin gerçek sebebi bu olsa gerek!

***

Akşener, gazeteciler, Bahçeli'nin suçlamaları ile ilgili görüşünü sorduklarında, sözlerinin çarpıtıldığını ve gerçek anlamından koparılarak tartışıldığını, bu çarpıtma üzerinden yorum yapmanın yanlış olduğunu, orada "Ben ve Ekmeleddin İhsanoğlu paralelci ise bize bu görevleri veren Bahçeli de baş paralelci olur" dediğini hatırlattı ve "Bu 'hiçbiri doğru değildir' anlamına gelir ama konu bildiğiniz noktaya kadar getirildi" dedi...

Akşener, Hatay Cumhuriyeti'nin Meclis binası olan ve uzun yıllar sinema salonu olarak kullanılan, 2009 yılında Kültür Merkezi'ne dönüştürülen tarihi mekânı gezdi, künefe yedi. Tabii biz de Uzun Çarşı'daki kasapları ziyaret ettik. Künefecide, bir okurumuz hesabı ödettirmedi.

Kozan'dan gelen liseden arkadaşım avukat Cihat Manga ile hasret giderdik. Trabzon'dan, Van'dan arayanlar oldu.

Akşener'in Hatmek salonundaki konuşmasından önce üzücü bir olay yaşandı. Eski Afyon Belediye Başkanı Hayrettin Barut, ciddi bir rahatsızlık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Barut ile Devlet Bahçeli'nin bir seçim gezisi sırasında tanışmıştık ve samimi sohbetlerimiz olmuştu.

***

Meral Akşener'in hukuk danışmanlarından Feridun Bahşi, kurultay talebiyle mahkemeye başvurulup davanın kabulünden itibaren, üst kurul delegeleri veya parti üyeleriyle ilgili her türlü disiplin işleminin olağanüstü kongrede büyük kongre delegelerinin oylarıyla hükümsüz kalacağını açıklamıştı.

Genel başkan adayı olan herkese bir yafta yapıştırılması, hakaret edilmesi, iftira atılması, haklarında soruşturma başlatılması, MHP'nin kurtuluşunun neden şart olduğunu gösteriyor aslında...

Yazarın Diğer Yazıları