Hanedana maaş, MHP'nin işi mi?

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Osmanlı Hanedanı Mensupları Hakkında Kanun Teklifi" vererek, hanedan mensuplarına maaş bağlanmasını istediler!

Konu hakkında bilgi veren Kalaycı, "Yaşayan hanedan mensupları 70-80 kişidir. Ekonomik olarak zor durumda olanların sayısı ise 10 kişiyi geçmez. Maaşın miktarı en yüksek 9 bin 20 TL olabilecek ve bunu Bakanlar Kurulu belirleyecek" dedi!

***

Sanki insani bir teklif gibi duruyor ama hanedan mensuplarının yurt dışına çıkarılmasının üzerinden 94 yıl geçti. Artık Türkiye'de de yaşayabiliyorlar.

Diğer taraftan "Kanun önünde eşitlik" Anayasa'nın 10'uncu maddesinde düzenlenmiştir:

"MADDE 10: Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar."

***

Mustafa Kemal Paşa, saltanatın kaldırılması müzakerelerinde hanedanla ilgili olarak "Hâkimiyet ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye, ilim icabıdır diye müzakereyle, münakaşa ile verilemez. Hâkimiyet, saltanat kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları zorla Türk milletinin hâkimiyet ve saltanatına vaziülyed olmuşlardı. Bu tasallutlarını altı asırdan beri idame eylemişlerdir. Şimdi de, Türk milleti bu mütecavizlerin hadlerini ihtar ederek, hâkimiyet ve saltanatını isyan ederek kendi eline bilfiil almış bulunuyor. Bu bir emrivakidir" demişti.

Teklifi AKP verseydi, büyük tepkiyle karşılanırdı diye mi MHP tarafından Cumhuriyet rejimine karşı bir emrivaki yapılmak isteniyor, partiyi mi kapattırmak istiyorlar bilmiyorum ama Ekmeleddin Bey'in, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları hakkında idam fetvası veren Mustafa Sabri'nin yardımcısı İhsan Bey'in oğlu olduğunu biliyoruz. İkisi de Mısır'da öldüler ve orada yan yana gömülüdürler!

Hanedan mensupları ekonomik olarak güç duruma düştüler diye onlara maaş bağlamak, Cumhuriyet rejimini yok saymaktır. Ekonomik olarak güç durumda olan milyonlarca vatandaş var! Siyasi partilerin görevi, o vatandaşların refah seviyesini artıracak projeler üretmektir. "Aylık kazancı, belli bir seviyenin altında olan Türk vatandaşlarına devlet yardımı yapılır" diye bir yasa çıkarırsanız, Türk vatandaşı olan ve söz konusu şartlara sahip olan herkes bundan yararlanır. Ama hanedan mensubudur diye bazı insanlara maaş bağlamak, Cumhuriyet rejiminin işi değildir. Aksine Cumhuriyet rejimini havaya uçurmaktır.

***

Meselâ Almanya bir sosyal devlettir. Orada, kazancı belirlenmiş seviyenin altında olan herkese Alman devleti yardımda bulunur. Bundan da kimse şikâyetçi değildir ama Almanya'da hiç kimse kraliyet ailesinin torunlarına maaş bağlamayı düşünmez değil mi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu tekliften herhalde haberi vardır. Böyle bir teklifin, MHP milletvekilleri tarafından sunulmasına nasıl izin verdi, anlamak mümkün değil. Genel başkan adayları için "paralelci" diye tutturdular ama milliyetçilikle hiçbir ilgisi olmayan, böyle garip bir teklifte bulunabiliyorlar.

Ekmeleddin Bey, zekâtını, bir defalığına mağdur durumdaki haneden mensuplarına versin de MHP'yi ve Meclis'i bu tür işlerle meşgul etmesin!

Yazarın Diğer Yazıları