Gül'ün görevi ABD adına Bişkek'i, Bakü'yü ikna etmek mi?

Azerbaycan’ın Yeni Müsavat gazetesinin 8 Temmuz 2009 tarihli sayısında, “Obama’dan Gül’e, ’Azerbaycan’ı ikna et’ mesajı” başlıklı bir haber yayımlandı.
Haberde şu bilgiler verildi:
“ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, ’Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Azerbaycan’ı ikna etmeli’ şeklinde bir mesaj gönderdi.
Obama’nın, Rusya ziyaretinden önce Gül ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatmakta yarar var. Star gazetesinin yaptığı habere göre, 7-8 dakika süren görüşme sırasında Gül, Obama’ya, Moskova’da yapacağı görüşmelerde Dağlık Karabağ ihtilafının çözümü konusunu da gündeme getirme ve bu konuda Rusya’yı belirli bir şekilde etkileme çağrısında bulundu.
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecine de değinen Gül, konunun, Başbakan Erdoğan’ın belirlediği politikaya uygun olarak, Dağlık Karabağ ihtilafının çözümüne bağlı olduğunu ifade etti ve “Bu sebeple ABD, ihtilafın çözümüne yönelik çabalarını artırmalı, Minsk Grubunun faaliyetiniyse genişletmeli” dedi. Gül, Türkiye’nin, Ermenistan ile normal ilişkiler kurmaktan yana olduğunu da vurguladı.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesiyle Dağlık Karabağ ihtilafının çözüm sürecinin karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Obama ise Türkiye’yi, Ermenistan sınırının açılması ve ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Azerbaycan’ı ikna etmeye çağırdı.”

* * *

Abdullah Gül, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak daha önce de Obama’nın talebi üzerine Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’i, Amerikan üssünün Bişkek’te kalması için ikna etmişti. Bu yönde Rusya ve Türkiye basınında çıkan haberlere Gül sessiz kaldı. Yani haber doğru çıktı.
Fakat, Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik katliamı ve ardından geniş tutuklamaları durdurması için Gül’ün herhangi bir girişimde bulunduğunu şu ana kadar duymadık!
Gördüğüm kadarıyla Abdullah Gül, Amerika’nın baskılarına karşı Dışişleri Bakanı iken verdiği sözleri yerine getirmeye çalışıyor. Tayyip Erdoğan ise halk nezdinde durumunu koruyabilmek için Gül’ün Ermenistan politikası gibi faaliyetlerini frenlemek zorunda kalıyor. Gül’ün verdiği söze rağmen, Türkiye-Ermenistan sınırının açılması mümkün olmayınca, Obama, Aliyev’i ikna etmek işini bile Abdullah Gül’e havale ediyor!

* * *


Buna karşılık, Doğu Türkistan Türkleri’ni katleden Çin’in Savunma Bakanlığı, Çin ile Rusya’nın 22-26 Temmuz günleri arasında “Barış Misyonu-2009” adıyla terörle mücadele ortak askeri tatbikatı yapacağını duyurdu. Tatbikat, Şanghay İşbirliği Örgütü çatısı altında yürütülecek.
Son zamanlarda Türkiye-Rusya ilişkileri çok yoğun. Üstelik Erdoğan’ın Putin ile şahsi dostluğu da ilerliyor. Öyle ki rafineri ihalesi isteyen Aydın Doğan’a, “Bu işin içinde Putin var, Berlusconi var...” demişti. Diyorum ki Türkiye, Amerika adına Türk Cumhuriyetlerine baskı yapacağına, Putin’in Çin’e baskı yapmasını istese ve Doğu Türkistan Türklerini korumak için çaba gösterse daha doğru bir iş yapmış olmaz mı?

Yazarın Diğer Yazıları