''Fıtrata (yaradılışa) savaş açıyorlar''

Türkiye''deki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı ile ilgili istatistikleri verdiğim dünkü yazıdan sonra bazı okurlar, "TÜİK''in enflasyon rakamları doğru değilse, hayvan sayısı ile ilgili istatistiklerinde de hedefe uygun saptırmalar olabilir." diye mesaj attı.

Öyleyse hedef nedir?

Niyazi Doğan adlı takipçi, "Eski Tarım ve Orman Bakan Yrd. Ayşe Ayşin Işıkgece, büyükbaş hayvan sayısını azaltmayı hedeflediklerini itiraf etmişti. Küresel bir tarım şirketinin Türkiye temsilcisi olan Bakir Pakdemirli''nin yardımcısı, ''yapay et misyoneri'' gibiydi." diye yazdı.

Eski Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, 9 Mart 2021 günü Hürriyet''e konuşmuş ve karbon salınımı nedeniyle büyükbaş yerine koyun üretimi yapılacağını söylemişti.

Ayşe Ayşin Işıkgece, "Belirlediğimiz ana projelerimiz var. Örneğin koyunculuk. 2023 yılına kadar kişi başı bir koyun olması için çalışma yapıyoruz. Şu anda 55 milyon koyun var. Koyun, Türkiye''nin hem coğrafi yapısına hem yem yapısına çok uygun. Bugün koyun eti birçok eve ''kokuyor diye'' girmez. Özellikle şehirlerde. Büyükbaşta tek bir doğum var. Ama küçükbaşta ikili doğumlar, üçlü doğumlar da olabiliyor. Yönümüzü küçükbaş hayvancılığa çevirdiğimizde, tüketim tarafının da desteklemesi şart... Ülkedeki büyükbaş sayısını artırmayalım. Çünkü kesilme aşamasına kadar ciddi vakit harcanıyor. Yem masrafı yüksek... Kullanılan tonlarca su var. Karbon salınımı çok fazla. Küçükbaş sayımızı artıralım. Destekleri bu yönde verelim istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

***

Takipçilerimizden Baki M. Top, "İklim değişikliği bahanesiyle hedefe konulan büyükbaşların elimine edilmesi için dolaylı yoldan sektör yavaşlatılmak veya büyükbaş hayvan yetiştiriciliği çekilmez kılınmak isteniyor. Şimdilik alternatifi olarak gösterilen küçükbaşlara da sıra gelecek" diye görüş bildirdi.

Gazeteci Mehmet Ali Önel ise, kendi hesabında yayınladığı mesajda, "İngiltere''de bir grup vegan (et yemez) marketi bastı, raftaki sütleri yere döktü. WEF''in dayattığı yeni beslenme modeline geçiş; sentetik gıda, yapay et ve süt için bu kitle kullanılıyor. Fıtrata savaş açıyorlar" dedi.

***

Peki şimdiki Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, yapay et konusunda ne yapıyor?

Tarım Bakanı Kirişçi, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü''nün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10''unu karşılayacağını öngörmektedir." bilgisini verdi ve yapay et konusuna ilişkin Türkiye''de de çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

Tabii Kirişçi''nin bu açıklamasına sert tepkiler de geldi ama medyada bu tepkiler yayınlanmadı. Tepkiler ancak Twitter''da yayınlanabiliyor. Facebook ise bu tür mesajları sansür ediyor ve kullanıcıların hesaplarını ya bloke ediyor ya da yapay zekâ programıyla görünmez kılıyor!

Mesela, BİRKONFED İş Dünyası Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Ünsal, Twitter hesabından Bakan Kirişçi''nin açıklamasına tepki vermişti.

Osman Ünsal, "Tarım Bakanlığı, adeta Bill Gates''in şirketi gibi çalışıyor. Melinda ve Bill Gates vakfı ile Tarım Bakanlığı arasında yapılan anlaşma neden kamuoyundan gizleniyor? Yapay eti bu ülkeye sokmayız. Gençlerimizi ve geleceğimizi sizin çılgın projelerinize kurban etmeyeceğiz." paylaşımı yapmıştı.

***

Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da "İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşmamıza uluslararası yatırımların dahil edilmesini ve tarım alanında karşılıklı olarak farklı tavizler uygulamayı hedefliyoruz" demişti.

Pekcan, "Amacımız dünyanın stratejik tedarikçilerinden birisi olmak. Küresel değer zincirlerinin dönüşümünde Türkiye aktif olarak yer alacaktır" diye konuşmuştu.

"Tarım alanında karşılıklı tavizler" ve "küresel değer zincirlerinin dönüşümünde yer almak" ne demek?

"İngiltere ile anlaştık, yapay ete geçeceğiz" demek...

Yazarın Diğer Yazıları