Eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı, Başbakan eski Yardımcısı M. Cumhur Ersümer, kendisinin adı geçen bir yazımla ilgili olarak açıklama gönderdi. Konuyla ilgili cevabımı yarın vereceğim. Açıklama aynen şöyledir:

* * *

Sayın Arslan Bulut
15 Temmuz 2009 Çarşamba günü Yeniçağ gazetesindeki köşenizde yazdığınız yazıyı hayretle okudum.
Bakanlığım döneminde bazı şirketlere imtiyazlar verildiğine dair yazınıza istinaden aşağıdaki açıklamalarımı gazetenizde aynı köşede yayımlamanızı, beni yasal yollara başvurmak zorunda bırakmayacağınızı ümit ederek talep ediyorum.
Öncelikle Anayol Hükümeti döneminde Bakan olarak görev almadığım hususunu dikkatinize getirerek açıklamalarıma geçmek istiyorum.
Bakanlığım döneminde madencilik faaliyetleri 15.06.1985 tarihinde yürürlüğe giren 3213 sayılı Maden Kanunu ve uygulanmasına dair yönetmelik ile 25.06 1987 tarihinde yürürlüğe giren 3382 sayılı kanuna uygun olarak Maden İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmüştür. Maden Kanunu’nda, maden hakları, ‘medeni hakkı kullanmaya ehil T.C. vatandaşlarına madencilik yapabileceği statüsünde yazılı, Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’na göre kurulmuş tüzel kişiliğe haiz şirketlere bu hususta yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurumlarının, kuruluş ve idarelerine verilir’ şeklinde 6 maddede ifade edildiği gibi ve yine kanununda belirtilen şartlarda ruhsatlar verilmiştir.
Adını zikrettiğimiz şirketler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin meri kanunları gereği Türk şirketi olarak kabul gören ve Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerdir.
Lütfedip araştırma zahmetine katlanabilseydiniz benzeri daha çok yabancı şirket adı bulabilir ve yazabilirdiniz. Bu şirketler Bakanlığım döneminde kurulmuş ve faaliyetlerine başlamış şirketler değildir. Öyle olsalar da zaten durumlarında bir değişiklik olmaz. Ancak biraz yorulup irdeleme imkanı bulabilseydiniz veya konu hakkında bilgi birikim ve tecrübesi olanlara danışsaydınız, madenlerin devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu hususunun hem Anayasa’da hem de Maden Kanunu’nda amir hüküm olarak yer aldığını görürdünüz. Dolayısıyla bu hükümler gereği hiçbir yabancı veya yerli şirkete maden arama veya işletme imtiyazı verilemez ve verilmemiştir.
Karadeniz kuşağı volkanik etkinlikleri ve jeolojik yapısıyla metalik madenler için uygun şartlar oluşturur. Bakır, çinko, kurşun, altın, gümüş vb. diğer metalik madenler bu kuşakta oluşmuştur. Bitlis kenet kuşağı boyunca yaygın görülen kayaçlar içinde de yaygın olarak metalik madenler görülür. Ayrıca bu bölgede tektonizmadan etkilenmemiş veya makaslama bölgelerinde kalmış petrol yatakları görülür.
Şırnak, Silopi civarında da şiddetli tektonizma sebebiyle petrol asfaltite dönüştüğünden bu bölgede zengin asfaltit yatakları görülür. İşte bu yüzden maden firmaları bu bölgelere ilgi duyar ve bu bölgelerden ruhsat almaya çalışır.
Yalnız bir şeyi unuttum. Batı Anadolu’da yabancı firmaların ruhsatları vardır. Hem de Türkiye’nin sayılı altın yataklarının bulunduğu bölgedir burası. Bu bölgede tezinizi kuvvetlendirecek etnik bir durum da söz konusu değildir.
Maden ruhsatlarının sicilleri alenidir. Siciller Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün sicil defterlerinde tutulur. Projeler, izinler, ruhsat koordinatları, işletme faaliyet raporları yıllık devlet hakkı ödemeleri, cezalar ve benzeri kanunların öngördüğü her şey dosyalarda açıkça görülebilir. Devir, haciz, tedbir vb. işlemler de sicil dosyalarında mevcuttur, incelemelere açıktır.
Türkiye’de maden aramak için kanun ve yönetmeliklere uygun olarak müracaat edenlere ruhsat veren kurumun bağlı olduğu bakan olarak adımı zikrederek kasalarda saklı, gizli, sözleşmelerle bu şirketlere imtiyazlar verdiğimi ifade etmeniz, bence amacının ne olduğu belli olmayan kime ve neye hizmet ettiği anlaşılmaz maksatlı ucuz ve çirkin bir iftiradır.
Bakanlığım döneminde Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün gizli saklı herhangi bir imtiyaz ve sözleşmesi olmamıştır.
Bu cevabımın kamuoyuna sütununuzda yayımlanarak duyurulmasını aksi halde yasal yollara başvuracağımı, her türlü tazminat haklarımı saklı tutarak bildiririm. 17. 07. 2009
M. Cumhur Ersümer
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı
Başbakan eski Yardımcısı

Yazarın Diğer Yazıları