Ermenistan meselesinin bilançosu (1)
Türkiye’yi kuşatan önemli meselelerden birinin de, Ermenistan’ın yayılma siyaseti olduğu malumdur. Çok yazılıp tartışılıyor, ama meselenin esası ayrıntılarda boğuluyor. Bu bakımdan, resmin bütününe yeniden bakmak suretiyle gerçekleri görmeye çalışacağız. Böylece yanlışlar ve doğruların kendiliğinden ortaya çıkacağını sanıyoruz.
Türkiye ve kardeş Azerbaycan’a yönelik saldırıların özeti:
-Azerbaycan-Ermenistan çatışması, SSCB’nin dağılma dönemi olan 1988’de başlayıp, 1994’e kadar devam etti. İhtilafın sebebi; Azerbaycan’a bağlı olan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi üzerinde Ermenistan’ın hak iddia etmesidir. Bu yüzden çıkan çatışmalarda; 36 bin ölü ve kayıp ile 85 bin yaralanan oldu. SSCB’nin dağılmasından sonra ise, 1 milyonun üzerinde Azerbaycan Türk’ü, bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Karabağ ve çevresindeki 6 il Ermeni işgaline uğradı. Ermenistan kendisi dahil, hiçbir devlet veya uluslararası kuruluşun tanımadığı, kukla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni kurduğunu ilan etti.
-Türkiye, SSCB’nin dağılmasıyla beraber, kurulan 15 bağımsız devletten biri olan Ermenistan Cumhuriyeti’ni 23 Ağustos 1990’da tanıdı.
-Ermenistan aynı tarihte, Bağımsızlık Bildirisi’nin 11. maddesindeki; “Ermenistan Cumhuriyeti, 1915 Osmanlı Türkiye’si ve Batı Ermenistan’da gerçekleştirilen soykırımın uluslararası alanda kabul görmesi yönündeki çabaları destekler” hükmüne göre, Türkiye’ye toprak talebi ve “soykırım” iftirasıyla saldırıya geçti.
-Parlamento, Şubat 1991’de aldığı diğer bir kararla, “Kars Antlaşması” ile çizilmiş olan sınırları tanımadığını beyan etti.
-Parlamento, 23.9.1991 tarihli bağımsızlık kararıyla, “Ermenistan Bağımsızlık Bildirisi’ne sadık kalacağını” ilan ve taahhüt etti.
-Ağrı Dağı’nı, devlet armasında, paralarda, resmi basın ajanslarında amblem olarak kullanmak suretiyle, toprak talebini sürdürdü.
-Ermenistan 25 Şubat 1992’de, Azerbaycan’a bağlı özerk bölge statüsündeki Dağlık Karabağ’ı işgal etti. Hocalı’da Azerbaycanlı sivillere etnik temizlik uyguladı. Azerbaycan ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi bazı uluslararası kuruluşların raporlarına göre bu katliam, Rus 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı katliamını “Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana” gerçekleşen en kapsamlı sivil kırımı olarak nitelendirdi. Saldırıda 1.300 civarında masum kişi öldürüldü. Bunların 106’sı kadın, 83’ü çocuktu.
-1993’te Ermenistan, Rusya ile dostluk anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile Rusya Karabağ Sorunu’na resmen dâhil oldu. 1994’te Rusya, işgal altındaki Azerbaycan topraklarında askeri üsler kurdu. BM aynı yıl Ermenistan ve Azerbaycan arasında ateşkes anlaşması imzalanmasını sağladı.
-1995’te İran, Ermenistan’a 20 yıl süre ile elektrik ve petrol sevkiyatı için garanti verdi.
-Ermenistan 5.7.1995 referandumuyla kabul ettiği Anayasasıyla, “Ermenistan’ın bağımsızlık bildirisindeki ulusal hedeflere bağlı kalacağı”nı anayasa hükmü haline getirdi.
-ASALA terör örgütü 1974-84 arasında Batı ülkelerinde, 42 Türk diplomat ve görevlisini şehit etti. Çoğunun katilleri yakalanmadı.
-Ermenistan diaspora ile birlikte “soykırım” yalanını çeşitli ülkelere kabul ettirdi. Halen bu düşmanca faaliyetleri sürdürüyor.
-AB 1999’da, Ermenistan ile Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması yaptı. Muhtelif tarihlerde aldığı kararlarla, “soykırım” yalanını kabul etmesi için Türkiye’ye baskı yaptı. Halen de yapıyor.
Türk düşmanlığını varlık sebebi sayan, soykırımcı ve işgalci Ermenistan’a karşı neler yapıldı?
Devam edecek.
Tavsiye edilen kitaplar.
Okursoy Kitapları
1) Kabil’den Gazze’ye,
SOĞUK SAVAŞI GÖZETLERKEN. 320 s. 12 TL.
2) KÜLTÜR SAVAŞI, Türklük Düşmanlarının
Cephanesi. 288.s. 12 TL.
3) FRANSA’DA İŞGAL YI LLARI..............128 s. 8 TL
(bilgi@ibrahimokur.com)