Erdoğan'ın projesi Bölgeler Türkiyesi!

Tayyip Erdoğan, GAP Eylem Planı ve Kalkınma Projesi’ni açıklarken, İsrail ile imzaladığı mutabakat metnine yer vermedi.
Yine yabancı yatırımcılardan da hiç söz etmedi. Oysa yabancı yatırımcı bulunması için talimat vermişti.
Erdoğan, kaynağı, “özel sektör” den ve işsizlik sigortası fonundan karşılayacaklarını bildirdi.
“Özel sektör” kavramının içine yabancılar da giriyor tabii.

* * *

Erdoğan, Diyarbakır’da Kalkınma Ajansları’nı gündeme getirdi:
“Önümüzdeki dönemde bölgelerimizin rekabet gücünün arttırılması ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması için iki önemli uygulamayı başlatıyoruz. Bunlardan biri ’Kalkınma Ajansları’dır. Diğeri de ’Cazibe Merkezleri Programı’dır. Adana ve Mersin bölgelerini içine alan Çukurova bölgesi ile İzmir ilinde pilot Kalkınma Ajansları’nı faaliyete geçirdik. Tüm bölgelerimizde yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve KOBİ’lerin projelerine destek sağlamak üzere her yıl Kalkınma Ajansları’na yaklaşık 850 trilyon büyüklüğünde bir kaynak tahsis ediyoruz. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, İstanbul, Erzurum, Konya, Samsun ve Van bölgelerinin Kalkınma Ajansları bu yıl içinde kurulup faaliyete başlıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölgesel gelişme için liderliği yapacak motor kentler ve hatta metropoller oluşturacağız.”
Erdoğan’ın bahsettiği Cazibe Merkezleri, Türkeş’in Tarım Kentleri ve Ecevit’in Köy Kentler projesidir. Hayata geçirilebilirse Türkiye gerçekten büyük mesafe alır.

* * *

Kalkınma Ajansları’na gelince.
Biz bu konuları çok yazdık ama hatırlatmakta fayda var
Ankara Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Kent ve Çevre Bilimleri doktora öğrencisi Gökhan Çalt, “Bölgeselleşme ve Avrupa Birliği’nin bir aracı olarak Bölge Kalkınma Ajansları” başlıklı incelemesinde özetle şu bilgileri vermişti:
“Küreselleşme, küresel burjuvazinin yönlendirdiği bilinçli bir çabadır. Küreselleşmeyi sağlayacak yönetişim araçlarından biri de küresel bir model olarak geliştirilen Bölgesel Kalkınma Ajanslarıdır.
Türkiye’nin IMF’ye verdiği 31 Ekim 2003 tarihli ve Ali Babacan imzasını taşıyan niyet mektubunda yerel yönetimlerle ilgili bir çerçeve kanunun hazırlandığından söz edilmişti. Dünya Bankası’nın 2003 yılında bu yeni stratejik anlayışa göre verdiği CAS kredisinin şartlarından biri ademi merkeziyetçi yerel yönetim reformunun kabul edilmesidir.
AB ise 1996 yılından beri Türkiye’ye idari vesayet ilkesini kaldırması ve yerine yerellik ilkesini Anayasaya geçirmesi için baskı yapmaktadır. Bu ilkenin idari örgütlenmenin temel ilkesi olması istenmektedir.
Birlik, Bölgeler Avrupası deyimini ortaya atmıştır. Bunun sebebi geleceğin Birleşik Avrupa’sında Avrupa vatandaşlarının kendilerini ulus devlet kimliğinden çok yaşadıkları kent ve bölgelerdeki kimliklerle bağdaştırarak tanımlamalarını sağlamaktır. Bu bölgeselleşme sayesinde Birlik, yerel birimlerle doğrudan bağlar kurarak yavaş yavaş Avrupalılık bilinci oluşturacaktır. Böylece ulusal kimlikler yok edilip veya pasifleştirilip ABD’ye benzer şekilde, federasyondan oluşan bir Avrupa Devleti kurulacaktır.
Türkiye, 2003 yılı Katılım Ortaklığı Belgesi’nde de Avrupa Birliği’ne kısa vadede bölgesel idari yapılar kurulması ile ilgili mevzuatın değiştirilmesini garanti etmiştir.
Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Ajansı kurulması, AB istediği içindir. Bölgesel Kalkınma Ajansları ile küreselleşmenin istediği pazar yaratılacak ve bu bölgelerin kaderi çizilecektir.
Oyunun kuralları baştan ortaya konulmuştur. Bu kumarhanede her zaman kumarı oynatan kazanacaktır.”

* * *


Demek ki Kalkınma Ajansları, Türkiye’yi ulus devlet olmaktan çıkarıp bölge devletçikleri haline getirmenin ekonomik altyapısını oluşturmak için kurulmaktadır.
Uyuma Türkiye!

Yazarın Diğer Yazıları