Erdoğan, neden acele ediyor?

Hürriyet’ten Fatih Çekirge’nin haberine göre Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın yeni başbakanı Papandreu’ya “Artık sorunları çözelim. Biz hazırız” diyen bir mektup gönderdi.
Papandreu da Egemen Bağış’ın Atina ziyareti sırasında “Evet, bunları kabul ediyorum ve gerçekleştirmek için gerekeni yapacağız” dedi.
Egemen Bağış, Çekirge’ye “Sayın Mehmet Ali Talat’ın görev süresi Nisan’da doluyor. Altı ay var. Eğer bu altı ay içerisinde kalıcı bir ilerleme olmazsa altı aydan sonra çözümü beklemek saflık olur” itirafında bulundu!
Çekirge, “Bu önemli bir uyarı ve sanıyorum bu uyarı mektupta da yer alıyor” diye bilgi verdi.

* * *

Düşünebiliyor musunuz, Türkiye’nin başbakanı, Yunanistan başbakanına resmen diyor ki, “Elinizi çabuk tutun. Biz Mehmet Ali Talat’ı ikna ettik. Siz de Hristofyas’ı ikna edin. Bu işi bitirelim. Çünkü 6 ay sonra Talat gidecek!”
Talat, zaten KKTC’nin bağımsızlığına hayır oyu verdiğini hatta o gün üzüntüsünden ağladığını itiraf etti. Cumhurbaşkanı olduğu ülkenin bağımsızlığına karşı bir kişi!
KKTC’de yapılan son anket ise Kıbrıs Türk halkının yüzde 77,9’unun tamamen ayrı iki bağımsız devlet istediğini ve müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inanmadığını ortaya çıkardı. “Annan planı yeniden referanduma sunulursa oyunuz ne olur?” sorusuna halkın yüzde 30,1’i “evet”, yüzde 45,1’i “hayır” cevabı verirken, yüzde 20,9’u “kararsız” olduğunu bildirdi.
Talat’ın oyları yüzde 30’a düşmüş durumda. KKTC halkının iradesi resmi sonuçlarla ortaya çıkmadan önce Erdoğan ve Talat, KKTC’yi bitirecek olan federasyonu tescil ettirmek istiyor. Yunanistan’a baskı yapıyorlar ki Rum tarafı da bu durumu kabul etsin!
Zaten, Aydınlık’ta yayımlanan telefon görüşmesinde de Erdoğan, Talat’a “Devlet mevlet işini biz hiç dile getirmeyelim” diyor, Talat anlamıyor, Erdoğan tekrar “Yani iki devlet olarak tanınmamız lazım, şudur budur bunu hiç dile getirmeyelim” diye açıklıyordu.
Talat, Rum tarafının ikna edilmesi için umudunu AB’ye bağladığını açıkça söylüyor. Mehmet Ali Talat, içerde de Eroğlu hükümetini sıkıştırmak için 27 sendikanın oluşturduğu platformu harekete geçirdi. 27 sendika bir gürlük genel grev yaptı. Hedefi Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Eroğlu’nu yıpratmak.

* * *


Peki Dışişleri bu açılıma nasıl hazırlanıyor. Onu da Fatih Çekirge “Sıra Kıbrıs’a geliyor” diye yazdı ve “Kıbrıs sorunu ile ilgili dünyanın değişik yerlerinde görev yapan tüm büyükelçilerimiz Ankara’da toplandı. Davutoğlu ve Müsteşar Feridun Sinirlioğlu büyükelçileri bir ’beyin fırtınası heyeti’ gibi kullandı. Dünyaya ’ezber bozan bir alternatif’ sunmak için bir hazırlık yaptı. Ermenistan’la yapılan protokolde olduğu gibi” dedi.
KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Yeniçağ’da yazmaya başladıktan sonra eskisine göre Kıbrıs konusunda daha az yazı yazdım. Denktaş gibi bir liderle aynı gazetede yazı yazmak bizim için şereftir. KKTC ise sadece Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının değil, bütün Türkiye halkının da şerefidir. KKTC’yi yaşatmak bir namus meselesidir!
Diyeceksiniz ki “Ya Türkiye’yi yaşatmak nedir?”
Ermenistan’a taviz, Barzani’ye taviz, Yunanistan’a taviz sonucu Türkiye ayakta kalır mı?

Yazarın Diğer Yazıları