''e.devlet'' üzerinden isim değiştirmek mi?

''e.devlet'' üzerinden isim değiştirmek mi?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ad ve soyadı değişikliği başvurularının e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini duyurdu

Sosyal medya hesabından yapılan duyuruda "Genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvurularınızı 24 Aralık 2022 tarihine kadar, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine yapabilirsiniz." denildi.

2017 yılında çıkarılan genelge ve 2018''de kanunda yapılan değişiklikle, bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını, 134 bin 818 kişinin ise adını değiştirdiği de bildirildi.

***

Konuyla ilgili bir mesaj yayınlayan eski Iğdır milletvekili Sinan Ogan, "Seçim öncesi böyle bir değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu? İnsanın aklına ilk gelen, vatandaş yapıp kimlik verdikleri yüzbinlerce Suriyeli, Afganlı ve Pakistanlıyı kamufle etmek..." dedi.

Zafer Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Sevda Gül Tunçer de "E-devlet üzerinden patır patır isim/soy isim değişikliği başvurusu almanızın amacı vatandaşlık verdiğiniz sığınmacıları, kaçakları seçmen listelerinde kamufle etmek midir?" diye sordu.

Bu mesaja cevap veren Prof. Dr. Ahmet Nadi Günal, "Böyle bir şeye tevessül edilebileceğini düşünmek ve hayal etmek bile istemiyorum. Umarım amaç yabancılara vatandaşlık verip sonra bunu kamufle etmek değildir. Aksi durum felaket olur…" dedi.

Enes Kaya ise "Bir de alakası var mı bilmiyorum ama şehirlerin girişlerinde bulunan tabelalardan nüfus bilgileri silindi... KGM ''masraf oluyor'' diye ''nüfus ve rakım bilgilerini yazmayacağız'' diye açıklama yaptı." diye başka bir gelişmeye işaret etti.

Kerimoğlu35 de "Muhataplar yanıt vermiyor... Demek ki doğruluk payı yüksek! İkincisi ve daha önemlisi http://gov.tr üzerinden yapılan her işlem ne yaparsan yap asla o sistemden silinmeyecek; gün ola harman ola... Sağlam delil bıraksınlar arkalarında..." diye yazdı.

***

e.devletten ad-soyadı değişikliği konusunda 8 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan genelgenin 13''üncü maddesinde "Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin ad/soyadının değişikliğine yönelik talepleri bu kanunun kapsamı dışındadır. Bu yoldaki talepler il ve ilçe idare kurullarınca reddedilecektir." deniliyor ama bu ülkenin Yüksek Seçim Kurulu, referandum sırasında mühürsüz oyları geçerli sayabilmiştir!

Devlete güven esastır ama Turgut Özal''ın "Anayasa''yı bir defa delmekle bir şey olmaz" dediği günden beri, siyasi iktidarlar bu yollara başvurabiliyor. Tayyip Erdoğan da mühürsüz oyların geçerli sayıldığı referandumdan sonra "Atı alan Üsküdar''ı geçti" demiş ve bu hukuk dışı uygulamayı savunmuştu...

Bu bakımdan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü''nün ve İçişleri Bakanı''nın, konuyla ilgili şüpheleri tamamen ortadan kaldıracak açıklık ve netlikle açıklama yapması gerekirdi. (Bu yazıyı yazmak için 24 saat bekledim ama 22 Ağustos 2022 öğle saatlerine kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.)

***

İnternet''ten isim değiştirme o kadar yaygın hale geldi ki avukatlıkta reklam yasağı olmasına rağmen, bir avukat, "Mersin avukatı olarak isim tahsisi süreçlerinde, isim değişikliği, isim ekletme, isim düzeltme, soyadı değiştirme, yaş büyütme, yaş değiştirme gibi konularda müvekkillerimize en iyi şekilde hizmet vermekteyiz." diye açıklama yapabiliyor...

Her ne kadar 2020''deki genelgede "Türk vatandaşlığını kazanan kişiler, bu kanunun kapsamı dışındadır." denilse de önemli olan uygulamadır. Kanunlara, hukuka aykırı kararlar verilebilen bir ülkede olmasak, kimse ad ve soyadlarının e.devlet üzerinden değiştirilebilmesi işlemlerinden şüphe etmezdi...

Yazarın Diğer Yazıları